Ήρθε ο τρόπος να στέλνεις γεύσεις μέσω ίντερνετ

Γεύσεις μέσω ίντερνετ

Πως θα ήταν να μπορείς να μοιραστείς τις αγαπημένες σου γεύσεις μέσω ίντερνετ? Ίσως υπάρχει τρόπος.

Ξεκίνα με τη λεμονάδα

Το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης κυκλοφόρησε μια νέα τεχνολογία όπου επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν τη γεύση της λεμονάδας μέσω ίντερνετ. Ο Nimesha Ranasinghe και η ομάδα του κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια συσκευή που διαθέτει ειδικούς αισθητήρες χρωμάτων και pH. Στην ουσία αυτοί οι αισθητήρες αντιλαμβάνονται το χρώμα της λεμονάδας και το pH της και στέλνουν σήμα με τη πληροφορία σε ένα ειδικό δοχείο με νερό (απλό νερό), το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε μακρινή τοποθεσία. Ένας ηλεκτρολύτης που βρίσκεται στο χείλος του δοχείου παίρνοντας τη πληροφορία μπορεί να μιμηθεί τη ξινή γεύση της λεμονάδας. Φώτα LED που διαθέτει το ειδικό δοχείο μιμούνται το χρώμα, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει μεγάλη σημασία να είναι πιστό οπτικά για να είναι πιστό και γευστικά. Έτσι το απλό νερό βρύσης μετατρέπεται σε λεμονάδα.

Το τεστ για την αποτελεσματικότητα της γεύσης αυτού του μηχανήματος έγινε ανάμεσα σε 13 άτομα. Τα άτομα αυτά δοκίμασαν πραγματική λεμονάδα, και λεμονάδα/αντίγραφο από το ειδικό δοχείο, και δε μπόρεσαν να ξεχωρίσουν την πραγματική. Ωστόσο όταν τελικά τους αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα, η πλειονότητα υποστήριξε πως η “ψηφιακή” λεμονάδα ήταν πιο ξινή. Τα δείγματα των λεμονάδων ήταν τριών χρωμάτων, κίτρινη, πράσινη και θολό άσπρο. Παρατηρήθηκε ότι ανάλογα με το πόσο έντονα ήταν τα LED που έκαναν πιο έντονο το χρώμα αυτόματα η γεύση θεωρούνταν πιο ξινή από τους συμμετέχοντες, πριν καν γίνει η δοκιμή.

Συνέχεια έχει το cocktail

To project παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο Tangible, Embedded and Embodied στην Ιαπωνία, τον Μάρτιο του 2017. Ωστόσο ακόμα το μηχάνημα δεν μπορεί να μεταφέρει τελείως την γεύση ενός ποτού, αλλά η ομάδα δουλεύει πάνω στην προσθήκη και άλλων πιο ολοκληρωμένων λειτουργιών. Ο άμεσος στόχος είναι να μπορούν οι χρήστες να στείλουν κοκτέιλ, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο λόγω των πολλών γεύσεων που περιέχει. Αυτό που τελικά θέλουν να πετύχουν είναι να μπορεί ο καθένας να στείλει εύκολα γεύσεις οποιουδήποτε ποτού μέσω ίντερνετ και να μοιράζεται την εμπειρία των γεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“We’re working on a full virtual cocktail with smell, taste and colour all covered. We want to be able to create any drink”, λέει ο Ranasinghe.

Πέρα όμως από την ψηφιακή εμπειρία της γεύσης, οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν ποτά με αλκοόλ, ή με ζάχαρη, χωρίς να επωμίζονται τις καταστρεπτικές τους ιδιότητες μιας και θα πίνουν απλά νερό. Έτσι θα αποφύγουν συνέπειες όπως μέθη, τις θερμίδες ή τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια τους. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του project, αυτό θα βοηθήσει την υγεία των χρηστών.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ζουμάκη

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;