iPhone vs iPad: Μια σύντομη επισκόπηση

Στις ημέρες μας ο κόσμος της τεχνολογίας μπαίνει σε καινούριες ψηφιακές εποχές. Πολλές εταιρείες των smartphones συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας Apple, βγάζουν στην αγορά με ταχύτατους ρυθμούς καινούριες ηλεκτρονικές συσκευές. Δύο από αυτές είναι το iPhone και το iPad.

Στον καθένας μας δημιουργούνται διάφορες ερωτήσεις γύρω από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κάποιες από τις ερωτήσεις είναι: Γιατί να έχω και τις δύο ηλεκτρονικές συσκευές μαζί; Πώς θα καταλάβω πια από τις δύο χρειάζομαι στην καθημερινή μου ζωή; Ποια θα με βολέψει στην καθημερινότητά μου; Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά αυτές τις δύο ηλεκτρονικές συσκευές, δηλαδή το iPhone και το iPad.

Λίγα λόγια για την ιστορία του iPhone

iPhone vs iPad
Πηγή εικόνας: www.google.com

Το  πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007 στις ΗΠΑ. Διέθετε χωρητική οθόνη πολυ-αφής, που ήταν πρωτότυπη για την εποχή εκείνη και είχε τεχνολογία Edge. Όλες οι κινήσεις γίνονται με το άγγιγμα ενός χεριού.

Αρχικά κυκλοφόρησε το iPhone της δεύτερης και της τρίτης γενιάς, γρήγορα όμως επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες χώρες όλου του πλανήτη Γη. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το iPhone 5 στα τέλη του 2012. Από τότε η εταιρεία Apple έβγαζε καινούρια μοντέλα κινητής τηλεφωνίας με το τελευταίο να είναι το iPhone SE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασικά χαρακτηρίστηκα και πολυμέσα του iPhone

Παρακάτω θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά του iPhone καθώς και σε κάποια πολυμέσα.

 • Η οθόνη αφής του iPhone έχει διαστάσεις 8,9cm. Διαθέτει εικονικό πληκτρολόγιο με αυτόματο διορθωτή λέξεων και δυναμικό λεξιλόγιο.
 • Σαν κινητό τηλέφωνο διαθέτει κάποιες βασικές λειτουργίες, όπως όταν βρίσκεται κάποιος σε σύσκεψη, αναμονή κλήσεων, συγχώνευση κλήσεων και διασύνδεση εφαρμογών.
 • Η κάμερα των συγκεκριμένων smartphones έχει εξελιχθεί πολύ με τα χρόνια. Τα πρώτα iPhone διέθεταν κάμερα δύο και τριών megapixel. Από το  iPhone 4 έγινε η επανάσταση και έχουμε 5 ως και 12 megapixel ανάλυση εικόνας.
 • Η περιήγηση στο διαδίκτυο γίνεται με το φυλλομετρητή safari. Όπως και όλα τα smartphones, έτσι και τα iPhone, η περιήγηση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω WiFi ασύρματα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του iPad

iPhone vs iPad
Πηγή εικόνας: www.google.gr

Το iPad είναι ένας υπολογιστής ταμπλέτα. Κατασκευάστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. Έχει 9,5 ίντσες και μνήμη από 16 ως 128GB. Βασικές λειτουργίες του iPad είναι η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, τα λεγόμενα E-Books.

Βασικά χαρακτηριστικά του iPad

Τα χαρακτηριστικά του iPad είναι τα ακόλουθα:

 • Έχει οθόνη 9,7 ίντσες με τεχνολογία LCD και ανθεκτικό γυαλί.
 • Διαθέτει τρία ηχεία στην κάτω αριστερή πλευρά της ηλεκτρονικής συσκευής και το μικρόφωνο είναι μέσα στην συσκευή. Επίσης διαθέτει υποδοχή ακουστικών.

Διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των iPhone και iPad

Αυτές οι δυο διαφορετικές ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν διάφορα κοινά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Και οι δύο ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν ίδιο λειτουργικό σύστημα.
 • Και οι δύο ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιούν παρόμοια CPU.
 • Και οι δύο ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να συνδεθούν ασύρματα στο WiFi.
 • Και οι δύο ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν μικρόφωνο για πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων.
 • Διαθέτουν ενσωματωμένη μνήμη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης με κάρτα μνήμης.

Όμως, όπως και όλες η ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι το iPhone και το iPad έχουν της διαφορές τους.

 • Πρώτη είναι η διαφορά μεγέθους αυτών των δύο ηλεκτρονικών συσκευών. Το iPhone έχει μικρότερο και πιο βολικό μέγεθος από ότι το iPad. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μεταφορά του iPhone να γίνεται πιο εύκολη και να ζυγίζει λιγότερο από το iPad.
 • Για την περιστροφή της οθόνης στα iPhone για να μεταβεί από κατακόρυφη οθόνη για να πάει σε οριζόντια μορφή κάνεις διπλό κλικ στην οθόνη αφής. Στο iPad από την άλλη μεριά υποστηρίζει αυτόματη περιστροφή σε οποιαδήποτε γωνία, εκτός των 90 μοιρών με κουμπί που να το κλειδώνει.
 • Και οι δύο ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν βιβλιοθήκη εφαρμογών. Έχουν όμως διαφορετικές υποστηρικτικές λειτουργίες. Οι εφαρμογές του iPad υποστηρίζουν εφαρμογές για iPad και για iPhone. Σε αντίθεση με το iPhone που υποστηρίζει μόνο εφαρμογές για τις συσκευές iPhone.

Κάθε ηλεκτρονική συσκευή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αλλά πάντα θα υπάρχουν και διαφορές μεταξύ αυτών. Ο καθένας μας στην καθημερινή ζωή χρειάζεται την κατάλληλη ηλεκτρονική συσκευή για να πραγματοποιήσει την δουλειά του. Οπότε είναι στις ανάγκες του καθενός ποια συσκευή είναι κατάλληλη για εκείνον.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

What Is the Difference Between an iPhone & an iPad?, ανακτήθηκε από https://smallbusiness.chron.com/difference-between-iphone-ipad-72690.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου άρεσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;