iPhone: Θεωρούνται ανώτερα κι αυτό είναι μύθος

Εδώ και καιρό αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τα iPhone τόσο ξεχωριστά και πιάνει τον κόσμο μια υστερία με αυτά, τη στιγμή που υπάρχουν καλύτερα και – ως επί το πλείστον – φθηνότερα smartphones στην αγορά. Πρόκειται για κινητά που δεν είχαν ποτέ επεκτάσιμη μνήμη, ραδιόφωνο FM, αποσπώμενη μπαταρία και στις εκδόσεις μετά το iPhone 6S, πάντα κάποιο χαρακτηριστικό είχε αφαιρεθεί, αλλά η τιμή ανέβαινε συνεχώς. Γι’αυτό αποφάσισα να συγκρίνω όλες τις εκδόσεις τού δημοφιλούς smartphone με αντίστοιχα που κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή.

Apple iPhone

Ήταν το πρώτο της σειράς και βγήκε στην αγορά τον Ιούνιο του 2007. Είχε επεξεργαστή 412 MHz, οθόνη 3,5 ιντσών και εσωτερική μνήμη 4, 8 και 16 GB. Ένα από τα θετικά του ήταν η μεγάλη μνήμη, αν και τα περισσότερα που ήθελε κανείς να αποθηκεύσει έπρεπε να τα κατεβάσει από το Internet. Χρήσιμο κυρίως για μουσική. Εδώ να σημειωθεί ότι διέθετε Wi-Fi, κάτι σχετικά καινούριο στα κινητά για την εποχή του, αλλά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που υποστήριζε ήταν έως 2G. Επίσης διέθετε Bluetooth, το οποίο το μόνο που υποστήριζε ήταν ακουστικά, και – αν είναι δυνατόν – δεν είχε αλφαβητική αναζήτηση στις επαφές. Η αρχική του τιμή ήταν περίπου στα 400 δολάρια και δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Καλύτερο κινητό που κυκλοφόρησε νωρίτερα την ίδια χρονιά ήταν το Toshiba G900 και περίπου στην ίδια τιμή.

iPhone 3G3GS

Έναν χρόνο και ένα μήνα μετά, το μόνο που άλλαξε σε επίπεδο hardware ήταν το ενσωματωμένο GPS και η υποστήριξη δικτύου 3G. Το μοντέλο 3GS (του 2009) είχε λίγο ταχύτερο επεξεργαστή (στα 600 MHz). Πολλές αλλαγές υπήρξαν στο software, που έκαναν πιο εύχρηστο το iPhone 3G, με κυριότερη αυτήν του AppStore, ένα εργαλείο όπου βρίσκονται όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές. Το iPhone 3G κόστιζε από 460 €. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να βρω φθηνότερο κινητό με καλύτερες προδιαγραφές, όμως άξιζε να δώσει κανείς 100 € ακόμη για να πάρει το HTC Touch HD, ειδικά αν είναι επαγγελματίας. Το 3GS είχε αρχική τιμή από 569 € και περίπου στα ίδια χαρακτηριστικά ήταν το HTC Touch Pro2 με 495 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

iPhone 44S

Κάπου μέσα στο 2010 ήταν που η Apple ανακάλυψε τη μπροστινή κάμερα και ότι μπορεί να γίνει ανταλλαγή αρχείων μέσω Bluetooth, ενσωματώνοντάς την στο iPhone 4, αν και πάλι δεν ήταν συμβατό με όλες τις συσκευές. Κατά τα άλλα, οι μόνες αλλαγές που έγιναν ήταν η αναβάθμιση του επεξεργαστή σε 1GHz και σε διπύρηνο στο 4S, η αναβάθμιση της RAM, της εσωτερικής μνήμης και της κάμερας. Τότε ήταν που άρχισε η Samsung να μπαίνει δυναμικά στην αγορά των smartphone, οπότε το Samsung Galaxy S υπερτερούσε σε χαρακτηριστικά και τιμή, αφού κόστιζε 594 €, έναντι 659 του iPhone 4. Όσον αφορά το 4S του 2011, συγκριτικά με το Galaxy S2, ήταν του πεταματού, καθώς είχε τη μισή RAM, πιο αργό επεξεργαστή και πολύ μικρότερη οθόνη. Και φυσικά, ήταν 70 € ακριβότερο.

iPhone 55C5S

Αυτά είναι τρία διαφορετικά κινητά, με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές. Η διαφορά τους βρίσκεται στην έκδοση λογισμικού μέχρι την οποία αναβαθμίζονται, στις διαστάσεις τους και στο ότι το 5S έχει αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Ένα θετικό που υπάρχει σε αυτά είναι η υποστήριξη 4G δικτύου, κάτι σχετικά καινούριο το 2012 στην Ελλάδα. Τιμή εκκίνησης στα 739 € για το iPhone 5 (2012) και το 5S (2013), και στα 639 για το 5C (2013). Αντίστοιχα, το Nokia Lumia 920 με 679 € και το HTC One (αξεπέραστο για την εποχή του με τετραπύρινο επεξεργαστή) με 629 €, πατούσαν κάτω τα iPhone σαν κατσαρίδες.

iPhone 66S

Φτάνοντας στις επόμενες εκδόσεις, έχουμε τις ίδιες, αλλά όχι επαρκείς, αναβαθμίσεις (επεξεργαστής, μνήμη, κάμερα, διαστάσεις). Μία νέα προσθήκη είναι το NFC, αλλά είναι συμβατό μόνο με το Apple Pay, οπότε πάλι άσκοπα υπάρχει. Τα iPhone 6 και 6S έχουν αρχική τιμή στα 739 € και 789 € αντίστοιχα και συγκρίνοντάς τα με το Sony Xperia Z3 στα 699 €,  το κοιτάνε με τα κιάλια.

iPhone 6 Plus6S PlusSE

Για το πρώτο θα πω μόνο ότι είναι αυτό που λυγίζει, οπότε δεν αξίζει να αναφερθώ περαιτέρω. Αλίμονο σε όποιον το πήρε. Η σημαντικότερη διαφορά τού 6S Plus από τα άλλα ποια είναι; Η τιμή του στα 899 €. Το Xperia Z3, αν και παλαιότερο, ξεπερνάει και αυτό. Μόνο που δεν έχει αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Σιγά τα ωά. Όσον αφορά το μοντέλο SE, υποτίθεται ότι θα ήταν ένα φθηνό iPhone. Κόστιζε από 499 € και το μόνο καλύτερο που είχε από το iPhone 6 ήταν η κάμερα. Η Huawei είχε βγάλει τότε το P9 Lite με οκταπύρινο επεξεργαστή, που με 269 € έδινε πολύ περισσότερα.

iPhone 77 Plus

iPhone

Και σαν να μην έφταναν όλα όσα έλειπαν μέχρι τώρα, πήγαν και αφαίρεσαν την υποδοχή για ακουστικά, πλασάροντας το iPhone 7 με τα γνωστά airpods, που αν τα χάσεις, κοστίζουν μόνα τους 199 €. Η νέα ανακάλυψη της Apple είναι ότι μπορεί ένα smartphone να έχει τετραπύρινο επεξεργαστή και διπλή πίσω κάμερα (για το 7 Plus). Τιμή εκκίνησης: 819 € για το 7 και 969 € για το 7 Plus. Το LG V20 υπερνικάει και τα δύο, όμως αν και είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα κυκλοφορούσε στην Ευρώπη, το βρίσκει κανείς από 383 €.

iPhone 88 PlusX

iPhone
Εικόνα από Sarcasm

Εδώ τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Apple; Αυτά είναι τα ίδια ακριβώς μοντέλα με τα αντίστοιχα 7 και 7 Plus, με μόνη διαφορά τον εξαπύρινο επεξεργαστή. Ντάξει, σε καναδυό χρόνια θα ανακαλύψουν και τον οκταπύρινο. Έχουν προεγκατεστημένο και το νέο iOS 11, στο οποίο θα κλείνετε Wi-Fi και Bluetooth και θα είναι σαν να μην το κλείσατε. Όχι από bug, εσκεμμένα έγινε. Τιμή εκκίνησης: 859 € για το 8, 979 € για το 8 Plus. Και φτάνουμε στο πολυσυζητημένο iPhone X, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος και αντικαθίσταται από το Face ID που θα σκανάρει το πρόσωπο του χρήστη και θα το αποθηκεύει. Δεν περιμένω να είναι και πολύ αποτελεσματικό, γι’αυτό μη βιάζεστε να το πάρετε, γιατί σε λίγο καιρό θα βγει το Huawei Mate 10 και το iPhone X εκτιμάται ότι θα κοστίζει πάνω από 1200 €.

iPhone
Εικόνα από Sarcasm

Κλείνοντας, συμπεραίνω ότι δεν υπάρχει προφανής αιτία που κοστολογείται τόσο ακριβά ένα iPhone. Αυτά τα κινητά πάντα ήταν λειψά και γι’αυτόν το λόγο τα αποκαλούσαμε στο στρατό γιωτόφωνα. Ανέκαθεν υπήρχε τουλάχιστον ένα καλύτερο smartphone σε μικρότερη τιμή, και αυτό ήταν σχεδόν πάντα ένα android. Η υστερία με τα προϊόντα τής Apple συνέβη λόγω τού μεγάλου promotion και όλο αυτό στηρίζεται σε ένα σάπιο δαγκωμένο μηλαράκι. Περιμένω τις γνώμες σας στα σχόλια.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Γκατζούδης

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;