Η NASA επιλέγει τη Nokia για την κατασκευή δικτύου 4G στη Σελήνη

Nokia

Οι επικοινωνίες θα είναι ένα κρίσιμο μέρος του επικείμενου προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο θα δημιουργήσει μια βιώσιμη παρουσία στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η φινλανδική εταιρεία, εξειδικευμένη στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Nokia, έχει ανακηρυχθεί από τη NASA ως συνεργάτης για την προώθηση τεχνολογιών “Tipping Point” για τη Σελήνη, αναπτύσσοντας το πρώτο σύστημα επικοινωνίας LTE / 4G στο διάστημα.

Η κίνηση έρχεται ως μέρος του προγράμματος Artemis της NASA και θα βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στην σεληνιακή επιφάνεια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Nokia.

Οι πρωτοποριακές καινοτομίες της Nokia Bell Labs θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και την ανάπτυξη της πρώτης λύσης εξαιρετικά μικρού μεγέθους, χαμηλής ισχύος, σκληρής στο χώρο, end-to-end LTE στην σεληνιακή επιφάνεια στα τέλη του 2022. Η Nokia συνεργάζεται με την Intuitive Machines και αποστολή τους είναι να ενσωματώσουν αυτό το πρωτοποριακό δίκτυο στο σεληνιακό τους εκφορτωτή και να το παραδώσουν στην σεληνιακή επιφάνεια. Το δίκτυο θα αυτορυθμιστεί κατά την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει το πρώτο σύστημα επικοινωνίας LTE στη Σελήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αξιοποιώντας την πλούσια και επιτυχημένη ιστορία μας στις διαστημικές τεχνολογίες, από την πρωτοποριακή δορυφορική επικοινωνία έως την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας φόντου μικροκυμάτων που παράγεται από το Big Bang, χτίζουμε τώρα το πρώτο δίκτυο κυψελοειδών επικοινωνιών στη Σελήνη. Αξιόπιστες, ανθεκτικές και υψηλής χωρητικότητας επικοινωνίες στα δίκτυα θα είναι το κλειδί για την υποστήριξη της βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στην σεληνιακή επιφάνεια. Χτίζοντας την πρώτη λύση υψηλής απόδοσης ασύρματου δικτύου στη Σελήνη, τα Nokia Bell Labs για άλλη μια φορά φέρουν τη σημαία για πρωτοποριακή καινοτομία πέρα ​​από τα συμβατικά όρια», δήλωσε ο Marcus Weldon, επικεφαλής υπεύθυνος τεχνολογίας στη Nokia και πρόεδρος των Nokia Bell Labs.

Το δίκτυο θα παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, όπως ζωτικές λειτουργίες εντολών και ελέγχου, τηλεχειριστήριο σεληνιακών δρομολογητών, πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Αυτές οι εφαρμογές επικοινωνίας είναι όλες ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία στην σεληνιακή επιφάνεια.

Το δίκτυο LTE της Nokia – ο πρόδρομος του 5G – είναι ιδανικό για την παροχή ασύρματης συνδεσιμότητας για οποιαδήποτε δραστηριότητα που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι αστροναύτες, επιτρέποντας δυνατότητες επικοινωνίας φωνής και βίντεο, τηλεμετρία και ανταλλαγή βιομετρικών δεδομένων, καθώς και ανάπτυξη και έλεγχος ρομποτικού φορτίου και αισθητήρα.

Το σεληνιακό δίκτυο της Nokia αποτελείται από έναν σταθμό βάσης LTE με ενσωματωμένες λειτουργίες Evolved Packet Core (EPC), εξοπλισμό χρήστη LTE, κεραίες RF και λογισμικό ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης (O&M) υψηλής αξιοπιστίας. Η λύση έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντέχει στις σκληρές συνθήκες εκτόξευσης και σεληνιακής προσγείωσης, και να λειτουργεί στις ακραίες συνθήκες του χώρου. Το πλήρως ενσωματωμένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίνεται σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς μεγέθους, βάρους και ισχύος των ωφέλιμων φορτίων χώρου σε εξαιρετικά συμπαγή μορφή.

Οι ίδιες τεχνολογίες LTE που έχουν καλύψει τις ανάγκες για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και φωνή για την τελευταία δεκαετία είναι κατάλληλες για την παροχή κρίσιμων αποστολών και προηγμένων δυνατοτήτων σύνδεσης και επικοινωνιών για οποιαδήποτε μελλοντική διαστημική αποστολή. Η LTE είναι μια αποδεδειγμένη εμπορική τεχνολογία, διαθέτει ένα μεγάλο οικοσύστημα προμηθευτών τεχνολογίας και εξαρτημάτων και αναπτύσσεται παγκοσμίως. Οι εμπορικές τεχνολογίες επικοινωνιών, ιδιαίτερα η τεχνολογία κυψελοειδούς τεχνολογίας τέταρτης γενιάς με βάση πρότυπα (4G Long Term Evolution (LTE)) είναι ώριμες, αποδεδειγμένες αξιόπιστες και στιβαρές, εύκολα επεκτάσιμες. Η Nokia σχεδιάζει να προμηθεύει εμπορικά προϊόντα LTE και να παρέχει τεχνολογία για να επεκτείνει την εμπορευματοποίηση του LTE και να επιδιώξει διαστημικές εφαρμογές της διάδοχης τεχνολογίας LTE, 5G.

Μέσω της πρόσκλησης Tipping Point, η Διεύθυνση Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA αναζητά διαστημικές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τη βιομηχανία και μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη εμπορικών διαστημικών δυνατοτήτων και να ωφελήσουν τις μελλοντικές αποστολές της NASA. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που δημιουργούνται μέσω επιλογών Tipping Point συνδυάζουν πόρους της NASA με συνεισφορές της βιομηχανίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη κρίσιμων διαστημικών τεχνολογιών. Η NASA σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτές τις καινοτομίες για το πρόγραμμά της Artemis, το οποίο θα καθιερώσει βιώσιμες επιχειρήσεις στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την προετοιμασία μιας αποστολής στον Άρη.

Ως ηγέτης της αγοράς σε end-to-end τεχνολογίες επικοινωνίας για παρόχους υπηρεσιών και πελάτες επιχειρήσεων παγκοσμίως, η Nokia αναπτύσσει και παρέχει δίκτυα κρίσιμα για την αποστολή που έχουν υιοθετηθεί από αεροδρόμια, εργοστάσια, βιομηχανικούς, πρώτους ανταποκριτές και τις σκληρότερες δραστηριότητες εξόρυξης στη Γη, για αυτοματοποίηση , συλλογή δεδομένων και αξιόπιστες επικοινωνίες. Με την ανάπτυξη των τεχνολογιών της στα πιο ακραία περιβάλλοντα, η Nokia Bell Labs θα επικυρώσει το επίπεδο απόδοσης και τεχνογνωσίας και θα την βελτιστοποιήσει περαιτέρω για μελλοντικές επίγειες και διαστημικές εφαρμογές.

 

Πηγές άρθρων:

Goldman D. (2020), NASA and Nokia are putting a 4G network on the moon. Ανακτήθηκε από: https://edition.cnn.com/2020/10/18/tech/4g-network-moon-trnd/index.html (Τελευταία πρόσβαση: 28/10/2020)

Kotak J. (2020), NASA Selects Nokia to Build the First 4G LTE Network on the Moon. Ανακτήθηκε από: https://www.techquila.co.in/nasa-selects-nokia-to-build-4g-network-on-moon/ (Τελευταία πρόσβαση: 28/10/2020)

Nokia selected by NASA to build first ever cellular network on the Moon. Ανακτήθηκε από: https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2020/10/19/nokia-selected-by-nasa-to-build-first-ever-cellular-network-on-the-moon/ (Τελευταία πρόσβαση: 28/10/2020)

NASA selects Nokia to build 4G communication network on Moon. Ανακτήθηκε από: https://telecom.economictimes.indiatimes.com/news/nasa-selects-nokia-to-build-4g-communication-network-on-moon/78754030 (Τελευταία πρόσβαση: 28/10/2020)

Osborne C. (2020), NASA awards Nokia $14 million to set up a 4G network on the Moon. Ανακτήθηκε από: https://www.zdnet.com/article/nasa-awards-nokia-14m-to-bring-4g-to-the-moon/ (Τελευταία πρόσβαση: 28/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;