Η Κίνα κηρύσσει παράνομα τα κρυπτονομίσματα

Η Κίνα κηρύσσει παράνομα τα κρυπτονομίσματα

Η Κίνα ενέτεινε την καταστολή των κρυπτονομισμάτων την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας παράνομες όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που αφορούν κρυπτονομίσματα και απαγορεύοντας την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε εθνικό επίπεδο, τη διαδικασία που απαιτεί ενέργεια, κατά την οποία τεράστια δίκτυα υπολογιστών ανταγωνίζονται για τις νεοδημιουργημένες μάρκες κρυπτογράφησης.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έπεσε έως και 7 τοις εκατό, στα 41,100 δολάρια περίπου, αλλά ανακτήθηκε κάπως όσο περνούσε η μέρα.

Η καταστολή στην Κίνα έρχεται καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το ηλεκτρονικό κινεζικό γιουάν. Μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από την κεντρική τράπεζα αναφέρει ρητά το Bitcoin και το Ether, τα δύο πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα, επειδή εκδόθηκαν από «μη νομισματικές αρχές».

Ο George Selgin, οικονομολόγος και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Cato, δήλωσε ότι η δημιουργία ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας και οι παράνομες συναλλαγές κρυπτογράφησης ήταν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να απομακρύνει τους πολίτες από δημοφιλείς ιδιωτικούς παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η AliPay και η WeChat. Το Ένα ελεγχόμενο από το κράτος ψηφιακό νόμισμα θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συλλέγει δεδομένα και να παρακολουθεί τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών και θα διευκολύνει την κυβέρνηση να ελέγχει την πρόσβαση στα κεφάλαια ενός ατόμου, μεταξύ άλλων και αυτό προκαλεί ανησυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κοινή δήλωση 11 φορέων της κινεζικής κυβέρνησης, οι αρχές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για την τιμωρία των «παράνομων» δραστηριοτήτων εξόρυξης για κρυπτονομίσματα, προκειμένου να αποφευχθούν οι «κρυφοί κίνδυνοι που προκαλούνται από την τυφλή και άτακτη ανάπτυξη» της βιομηχανίας και να βοηθηθεί η χώρα να πετύχει τους στόχους μείωσης άνθρακα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορευτούν αυστηρά άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, όπως οι συναλλαγές, η έκδοση διακριτικών και τα παράγωγα για εικονικά νομίσματα. Η τράπεζα επανέλαβε ότι ήταν παράνομο για υπεράκτιες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων να εξυπηρετούν πελάτες στην ηπειρωτική Κίνα, ένας τρόπος με τον οποίο οι έμποροι εκεί έχουν παρακάμψει μια μακροχρόνια απαγόρευση των εγχώριων ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Οι κινήσεις την Παρασκευή ήταν το τελευταίο μήνυμα για την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να σφίξει τα λουριά σε ότι αφορά κρυπτονομίσματα. Η Κίνα απαγόρευσε τις εγχώριες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων πριν από χρόνια, αλλά οι συναλλαγές συνεχίστηκαν κρυφά με άλλα μέσα. Και η Κίνα παρέμεινε ένας σημαντικός κόμβος για τις εργασίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, στις οποίες οι εκμεταλλεύσεις υπολογιστών ανταγωνίζονται για την επίλυση σύνθετων εξισώσεων με αντάλλαγμα το Bitcoin, παρά τους περιορισμούς στην πρακτική.

Τον Μάιο, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, το κύριο διοικητικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τις συναλλαγές και την εξόρυξη Bitcoin, οδηγώντας τις τοπικές αρχές σε διάφορα μέρη της Κίνας να κλείσουν τις εργασίες εξόρυξης για κρυπτονομίσματα. Το 2017, οι κινεζικές ομάδες εξόρυξης παρήγαγαν περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου του Bitcoin που εκδίδονταν καθημερινά.

Πηγές άρθρου:

https://www.bbc.com/news/technology-58678907

https://www.npr.org/2021/09/24/1040381774/china-cryptocurrency-transactions-illegal-bitcoin

https://apnews.com/article/china-declares-cryptocurrency-bitcoin-transactions-illegal-c6e869b63af6de3d1d699ee105d602e6


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS), τα ενδιαφέροντα μου είναι τα θέματα Βιοεπιστημών, Τεχνολογίας, Επιστημολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;