Η έκθεση τεχνολογίας CES 2018 στο Las Vegas: Τι είδαμε και τις μας εντυπωσίασε!

Η έκθεση τεχνολογίας CES 2018 (Consumer Electronics Show)  ολοκληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα με επιτυχία στο Λας Βέγκας για μία ακόμη χρονιά. Οι σημαντικότερες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου, παρουσίασαν μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη της λεγόμενης «έξυπνης πόλης» καθώς και τεχνολογίες που εξελίσσουν και απλουστεύουν την καθημερινότητα. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος δόθηκε σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σε προϊόντα smart home, σε γιγαντιαίες τηλεοράσεις που ξεπερνάνε τα σημερινά δεδομένα καθώς και μια σειρά από αυτόνομα αυτοκίνητα και υπηρεσίες, γεγονός που δείχνει ότι το μέλλον που θαυμάζαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας πλησιάζει ολοένα και πιο γρήγορα.

Αν πρέπει με συντομία να καταλήξουμε σε ένα κορυφαίο καινοτόμο προϊόν αυτό θα ήταν το ζευγάρι έξυπνων γυαλιών της Vuzix, τα Vuzix Blade Smart Sunglasses, μια σειρά από φουτουριστικά γυαλιά που στην ουσία επιτρέπουν σε κάποιο χρήστη να αλληλεπιδρά με αντικείμενα που «αιωρούνται» μπροστά στο οπτικό πεδίο του, εξαιτίας της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συνδεσιμότητά του με την Alexa του Amazon, μιας προσωπικής έξυπνης βοηθού, που με τη φωνητική εντολή κάποιου εκτελεί μια σειρά από εντολές τις οποίες ο χρήστης απολαμβάνει άμεσα στην οθόνη των γυαλιών του! Τα γυαλιά «τρέχουν» σε σύστημα Android και η αρχική τους τιμή κυμαίνεται στα 1000 δολάρια, τιμή η οποία μετά το δεύτερο μισό του 2018 αναμένεται να μειωθεί.

Το εντυπωσιακότερο πάντως έκθεμα για φέτος ανήκει στην εταιρεία Toyota με το E-Palette, ένα ηλεκτροκίνητο αυτόνομο όχημα. Η Toyota στο πλαίσιο της ανάπτυξης της «έξυπνης πόλης», παρουσίασε το συγκεκριμένο όχημα το οποίο μοιάζει με ένα τεράστιο κουτί με έντονα ανατρεπτικό σχεδιασμό πάνω σε τροχούς, το οποίο θα μεταφέρει από ένα άτομο έως και μικρότερες ομάδες ατόμων προσφέροντας ταυτόχρονα τη μεταφορά τους και on-drive υπηρεσίες, όπως παράδοση αντικειμένων σε ιδιωτικές κατοικίες πάντα ως ένας αυτόνομος μεταφορέας. Ωστόσο, από την παρουσίαση του πρωτοτύπου μέχρι τη μαζική παρασκευή του, θα πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια ακόμα ώσπου να βελτιωθεί το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα ανάπτυξης των «έξυπνων πόλεων» για να το θαυμάσουμε στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;