Η Apple μεταβαίνει από τους επεξεργαστές τής Intel, στους δικούς της ARM-based για τα Mac

Η Apple μεταφέρεται επίσημα στα δικά της τσιπ πυριτίου για μέρος του υλικού της Mac. Αποκαλώντας την ως «ιστορική μέρα για το Mac», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, παρουσίασε λεπτομερώς τις μεταβάσεις στα PowerPC, Mac OS X και τη μετάβαση στα τσιπ Intel πριν αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη χρήση του επεξεργαστή ARM που θα τροφοδοτείται από την Apple σε Mac στο μέλλον. Είναι μια μεγάλη κίνηση που σημαίνει ότι το macOS θα υποστηρίζει εγγενείς εφαρμογές iOS και εφαρμογές macOS δίπλα-δίπλα σε αυτά τα νέα μηχανήματα στο μέλλον.

Η Apple θα κυκλοφορήσει το πρώτο Mac με επεξεργαστή της Apple στα τέλη του τρέχοντος έτους και αναμένει ότι η μετάβαση θα διαρκέσει δύο χρόνια. Οι νέοι υπολογιστές Mac βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οπότε η Apple δεν κινείται αποκλειστικά σε Mac που βασίζονται σε ARM. Ωστόσο, αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για την Apple να απομακρυνθεί από τους επεξεργαστές που βασίζονται στην Intel σε Mac.

Η μεγαλύτερη προσθήκη που προσφέρει αυτή η μετακίνηση σε μάρκες με ARM είναι η δυνατότητα των εφαρμογών iOS και iPadOS να εκτελούνται εγγενώς σε macOS στο μέλλον. «Οι περισσότερες εφαρμογές θα λειτουργήσουν απλώς», λέει η Apple, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να εκτελείτε εγγενείς εφαρμογές macOS μαζί με εγγενείς εφαρμογές iOS για πρώτη φορά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Apple
Πηγή: theverge.com

Η Apple υπόσχεται νέα επίπεδα απόδοσης και πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας με τη μετάβασή της σε εσωτερικούς επεξεργαστές. Η Apple σχεδιάζει τη δική της σειρά SoC για Mac, με μοναδικές δυνατότητες για Mac. Η κοινή αρχιτεκτονική που βασίζεται σε ARM στα προϊόντα της Apple πρέπει τώρα να διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν και να βελτιστοποιούν εφαρμογές σε όλες τις μεγάλες συσκευές της Apple.

Οι ίδιες επαγγελματικές εφαρμογές της Apple θα ενημερωθούν για να υποστηρίξουν το νέο επεξεργαστή της εταιρείας στο macOS Big Sur και η εταιρεία ελπίζει ότι οι προγραμματιστές θα ενημερώσουν τις εφαρμογές τους. «Η συντριπτική πλειονότητα των προγραμματιστών μπορούν να ενεργοποιήσουν τις εφαρμογές τους μέσα σε λίγες μέρες», ισχυρίζεται ο Craig Federighi, ανώτερος αντιπρόεδρος της μηχανικής λογισμικού της Apple.

Η Microsoft επεξεργάζεται ενημερώσεις του Office για το νέο τσιπ για Mac και το Word και το Excel εκτελούνται ήδη εγγενώς στους νέους επεξεργαστές Mac, με το PowerPoint να χρησιμοποιεί ακόμη και την τεχνολογία Metal της Apple για απόδοση. Η Apple συνεργάζεται επίσης με την Adobe για να ενεργοποιήσει αυτές τις νέες εφαρμογές σε αυτές τις νέες μάρκες. Η Apple παρουσίασε το Lightroom και το Photoshop να λειτουργούν στους νέους Mac της εταιρείας, με 5 GB Photoshop PSD να λειτουργεί εγγενώς με ομαλές κινούμενες εικόνες.

Apple
Το Photoshop τρέχει σε Apple Silicon Macs. Πηγή: cnet.com

Το macOS Big Sur θα περιλαμβάνει επίσης μια νέα έκδοση του Rosetta. Η Apple χρησιμοποίησε προηγουμένως το Rosetta για τη μετάβαση PowerPC σε Mac που βασίζεται σε Intel και το Rosetta 2 θα μεταφράσει αυτόματα τις υπάρχουσες εφαρμογές κατά την εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι προγραμματιστές δεν έχουν ενημερώσει πλήρως τις εφαρμογές τους, θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς τροποποίηση. Η Apple χρησιμοποιεί επίσης εικονικοποίηση για την εκτέλεση εκδόσεων Linux σε αυτούς τους νέους Mac.

Η Apple ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα «γρήγορης εκκίνησης» για προγραμματιστές με τεκμηρίωση και δείγμα κώδικα και προσφέρει πρόσβαση σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τη μετάβαση των υπαρχουσών εφαρμογών στον επεξεργαστή της Apple. Οι προγραμματιστές θα μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα κιτ μετάβασης προγραμματιστών με τη μορφή μίνι περιβλήματος Mac με τσιπ A12Z της Apple, 16 GB μνήμης RAM και SSD 512 GB.

Apple
Πήγη: www.computerworld.com

Η μετάβαση της Apple στα δικά της τσιπ ARM έρχεται ακριβώς όταν η εταιρεία παρουσιάζει το macOS Big Sur, το οποίο περιλαμβάνει έναν μεγάλο επανασχεδιασμό macOS και διαθέτει ενημερώσεις στις ενσωματωμένες εφαρμογές Messages and Maps.

Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι η μετάβαση της Apple στο ARM οφείλεται στην επιβράδυνση της απόδοσης της Intel. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple δοκιμάζει μάρκες που βασίζονται σε ARM σε Mac και διαπίστωσε μεγάλες επιδόσεις σε σχέση με εναλλακτικές λύσεις Intel.

Η μετάβαση της Apple στο ARM ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση της Microsoft να πειραματιστεί με Windows σε ARM πριν από μια δεκαετία περίπου. Η Microsoft ξεκίνησε αυτήν την εργασία πριν από την κυκλοφορία των Windows 8 το 2012 και μάλιστα κυκλοφόρησε το λειτουργικό σύστημα Windows RT που είχε σχεδιαστεί για υλικό που βασίζεται σε ARM. Από τότε η Microsoft μετέβαλε τα Windows 10 σε ARM και συνεργάστηκε με την Qualcomm για να ενσωματώσει έναν προσαρμοσμένο επεξεργαστή SQ1 στη συσκευή Surface Pro X.

Υλικό αντλήθηκε από:

  • www.computerworld.com
  • www.theverge.com
  • www.theguardian.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;