H πρώτη αυτόνομη έξυπνη δασική πόλη στο Μεξικό

αυτόνομη έξυπνη πόλη

Η εταιρεία αρχιτεκτονικής με έδρα το Μιλάνο, Stefano Boeri Architetti, έχει παρουσιάσει καινοτόμα σχέδια για μια έξυπνη πόλη με φυσικό τρόπο στο Cancun του Μεξικό, που θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για ανθεκτικό και βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό. Δημιουργημένο για την κλωστοϋφαντουργική εταιρία με έδρα την Ονδούρα και τον κτηματομεσίτη Grupo Karim, το Smart Forest City – Cancun είναι μια εναλλακτική πρόταση για σχέδια για μια εμπορική περιοχή στο μέρος αυτό.

Ο γενικός σχεδιασμός θα αναδασώσει μια περιοχή 557 εκταρίων – που χρησιμοποιείται επί του παρόντος ως λατομείο για ξενοδοχεία – και θα δημιουργήσει ανάπτυξη μικτής χρήσης που θα είναι απόλυτα αυτάρκης για τα τρόφιμα και την ενέργεια.

αυτόνομη έξυπνη πόλη
Πηγή εικόνας: inhabitat.com

Η προτεινόμενη ιδέα της Smart Forest City – Cancun θα φιλοξενήσει 130.000 κατοίκους καθώς και 7.500.000 φυτά 400 διαφορετικών ειδών που θα επιλέξει ο βοτανολόγος και αρχιτέκτονας τοπίου Lauri Gatti. Θα φυτευτούν περισσότερα από 200.000 δέντρα για να δημιουργήσουν μια αναλογία 2,3 δένδρων ανά κάτοικο, ενώ το υπόλοιπο της βλάστησης θα είναι κυρίως θάμνοι, πράσινες στέγες και κάθετοι κήποι.

«Χάρη στα νέα δημόσια πάρκα και τους ιδιωτικούς κήπους, χάρη στις πράσινες στέγες και στις πράσινες προσόψεις, οι περιοχές που πραγματικά κατέχονται, θα επιστραφούν στη φύση μέσα από μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της έκτασης των χώρων πρασίνου και του οικοδομικού αποτυπώματος», αναφέρει το δελτίο τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αυτόνομη έξυπνη πόλη
Πηγή εικόνας: inhabitat.com

Με τη βοήθεια της γερμανικής εταιρείας Transsolar, η ανάπτυξη μικτής χρήσης θα περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι από ηλιακούς συλλέκτες που παρέχουν αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Η πόλη θα περιλαμβάνει επίσης μια ζώνη αγροτικού πεδίου που περιβάλλει την αστική περιοχή.

Τα πεδία θα αρδεύονται από ένα κανάλι ύδρευσης τροφοδοτούμενο από έναν υποθαλάσσιο ναυτιλιακό αγωγό και θα επεξεργάζονται με πύργο αφαλάτωσης. Ο χώρος στάθμευσης για παραδοσιακά οχήματα θα βρίσκεται στην περιφέρεια της πόλης. Ένα σύστημα MIC (Mobility in Chain) θα παρέχει εσωτερικά ηλεκτρικά και ημιαυτόματα οχήματα για τη μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών σε όλη την ανάπτυξη.

αυτόνομη έξυπνη πόλη
Πηγή εικόνας: inhabitat.com

Ως κέντρο δοκιμών για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η πρόταση Smart Forest City – Cancun περιλαμβάνει ένα κέντρο προηγμένης έρευνας αρκετά μεγάλο για να φιλοξενεί διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστημιακά τμήματα και εταιρείες. Το κέντρο θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης αφιερωμένες σε ζητήματα βιωσιμότητας και πράσινες υποδομές.

 

Εικόνες από Stefano Boeri Architetti, The Big Picture και inhabitat.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;