Γλάστρα-ρομπότ που χτυπά τα πόδια όταν το φυτό διψάει

SHARE

Γλάστρα-ρομπότ που φροντίζει το φυτό που φιλοξενεί χωρίς ανθρώπινη βοήθεια παρουσίασε η εταιρία ρομποτικής Vincross. Το εγχείρημα, με όνομα «Sharing Human Technology with Plants» (Ανταλλαγή ανθρώπινης τεχνολογίας με φυτά) ξεκίνησε από τον ρομποτιστή Tianqi Sun.

Γλάστρα-ρομπότ

Γλάστρα-ρομπότ

Γλάστρα-ρομπότΗ ιδέα για τη γλάστρα-ρομπότ προήρθε από μία ανθοκομική έκθεση που επισκέφθηκε ο κατασκευαστής το 2014. Εκεί παρατήρησε ότι ένα από τα ηλιοτρόπια, λόγω έλλειψης ήλιου, είχε αρχίσει να «πεθαίνει». Ο ίδιος, στη δημοσίευσή του, τονίζει ότι το ηλιοτρόπιο δε θα είχε αυτή τη τύχη αν μπορούσε να «περπατήσει» μερικά μέτρα μέχρι το φως του ήλιου. Εμπνευσμένος από αυτό, προσάρμοσε το πρότυπο ρομπότ, HEXA, για να δημιουργήσει μια γλάστρα-ρομπότ που θα παρέχει τα απαραίτητα στα φυτά. Η HEXA, που είναι σχεδιασμένη από τον Sun, θα μεταφέρει στην «πλάτη» της το φυτό. Ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού, η HEXA θα το πηγαίνει προς τον ήλιο ή τη σκιά, ενώ θα ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για την έλλειψη νερού χτυπώντας τα πόδια της. Τέλος, η HEXA θα περιστρέφει τη βάση της γλάστρας ώστε το φυτό να απολαμβάνει τον ήλιο από όλες τις γωνίες.

Προκειμένου η HEXA να μετατραπεί σε γλάστρα-ρομπότ το πλαστικά κάλυμμα στη βάση της αντικαταστάθηκε με διπλής-στρώσης πλαστικό γλαστράκι που μπορεί να φιλοξενήσει ένα μικρό παχύφυτο. Η νέα εμφάνιση της HEXA θυμίζει πλέον ένα καβουράκι που μεταφέρει ένα φυτό.

Από τη δημοσίευση του κατασκευαστή δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πώς η γλάστρα θα εντοπίζει τις ανάγκες του φυτού. Παρόλα αυτά, η HEXA διαθέτει πληθώρα αισθητήρων και ένα λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για ρομπότ. Αισθητήρες που θα ελέγχουν και την υγρασία του φυτού ή την έκθεσή του στον ήλιο θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν.

ΗΕΧΑ

Η HEXA έχει έξι πόδια, με 3 μοίρες περιστροφική ικανότητα το καθένα, και βάση με ικανότητα περιστροφής 360 μοιρών. Συνολικά διαθέτει 19 servos (αναδραστικοί μηχανισμοί ελέγχου). Διαθέτει ακόμα κάμερα 720p με νυχτερινή όραση, υπέρυθρο πομπό, αισθητήρες υπολογισμού απόστασης και επιταχυνσιόμετρο. Η HEXA συνδέεται σε ασύρματο δίκτυο αλλά μπορεί να γίνει η ίδια σημείο ασύρματης σύνδεσης. Η ζωή της μπαταρίας της φτάνει τις τέσσερις ώρες, με δυνατότητα ενσύρματης και ασύρματης φόρτισης. Τέλος, ζυγίζοντας περίπου 1,8 κιλά η HEXA μπορεί να μεταφέρει μέχρι 1,5 κιλό φορτίου.

Advertisement

Τι άλλο υπάρχει;

Η γλάστρα-ρομπότ της HEXA δεν είναι η πρώτη απόπειρα για αυτοματοποιημένη φροντίδα φυτών. Υπάρχουν και άλλες γλάστρες με ενσωματωμένες λειτουργίες που ελέγχουν την κατάσταση του φυτού. Μια από αυτές ήταν η Parrot Pot, που παρουσιάστηκε το 2015 και είχε ενσωματωμένους αισθητήρες αλλά και αποθηκευτικό χώρο νερού που μπορούσε να κρατήσει το φυτό «ζωντανό» ως και ένα μήνα.

Προς το παρόν, η γλάστρα-ρομπότ δε διατίθεται στην αγορά αλλά αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα θα άλλαζε τον τρόπο ζωής των μικρών φυτών που πολλοί από μας δεν καταφέρνουμε πάντα να κρατήσουμε υγιή.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG