Το Facebook έπεσε θύμα hacker και αυτό αφορά και εσένα

Facebook

 

Για δεύτερη φορά φέτος το Facebook  μας απασχολεί με περιστατικό hacking. Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως hackers επιτέθηκαν στο Facebook με αποτέλεσμα να επηρεαστούν όχι λίγοι, αλλά περίπου πενήντα εκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κενό ασφαλείας προήλθε από το στοιχείο του «View As» , το κουμπί δηλαδή που επιτρέπει στους χρήστες να δούνε το προσωπικό τους προφίλ όπως το βλέπουν άλλοι χρήστες.  Οι hackers εκμεταλλεύτηκαν την  «τρύπα» στο σύστημα του «View As», καθώς μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προφίλ χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάθε φορά log in στον λογαριασμό. Το γεγονός αυτό έκανε πιο περίπλοκη την κατάσταση καθώς ούτε η αλλαγή του password δεν θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα.

Με βάση λοιπόν τα γεγονότα, το  πρωί της Παρασκευής 28/9, το Facebook έκανε αυτόματο log off σε εκατομμύρια προφίλ ύποπτα για παραβίαση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε προφίλ στο οποίο έγινε αποσύνδεση έχει χακαριστεί. Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους και προσπαθώντας να βρει λύση στο ζήτημα, το Facebook  απενεργοποίησε προσωρινά την δυνατότητα του «View us».  Οι χρήστες που κρίνεται πιο πιθανό πως επηρεάστηκαν, έλαβαν ειδοποίηση με διευκρινήσεις σχετικές με το συμβάν, ωστόσο το Facebook δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όλα τα προφίλ που επηρεάστηκαν έχουν λάβει την ειδοποίηση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Facebook

Το ζήτημα που τίθεται ωστόσο  είναι πιο περίπλοκο και αφορά το

κατά πόσο όλοι εμείς και κατ’ επέκταση

τα προσωπικά μας δεδομένα

είναι ουσιαστικά προστατευμένα;

 

Μετά τον μεγάλο ντόρο για τον κανονισμό προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωση, γνωστό ως GDPR, η συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα.

Περιστατικά όπως το σκάνδαλο των Cambridge Analytics ή το πρόσφατο συμβάν της Παρασκευής δείχνουν μεγάλα κενά ασφαλείας σε ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα.

Εύλογα λοιπόν γεννιούνται ανησυχίες  σχετικά με την ασφάλεια και οι χρήστες πραγματικά αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να προστατευτούν επί της ουσίας σε μία εποχή που ούτε το ίδιο το Facebook  δεν μπορεί να προστατέψει το πολύτιμο προϊόν του. Ο  μέσος χρήστης,  χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνογνωσία, είναι σχεδόν απίθανο  να διαφυλάξει έστω και την παραμικρή προστασία μέσα από απλές ρυθμίσεις ασφαλείας ή διαγραφή ιστορικού και κωδικών.

Ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg δήλωσε σχετικά με την επίθεση πως δεν μπορούν ακόμα να είναι σίγουροι για την προέλευση της επίθεσης ούτε καν για τα κίνητρα αυτής.

Ωστόσο, οι λόγοι δεν μπορεί να είναι και τόσο άγνωστοι. Στη δεξαμενή προσωπικών δεδομένων που κατέχει το Facebook διακινούνται τεράστια οικονομικά ποσά. Δεδομένου πως η πώληση των προσωπικών στοιχείων σε διαφημιστές και εταιρείες είναι η πλέον κερδοφόρα επιχείρηση που κινεί όλο τον ψηφιακό κόσμο, είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι πως περιστατικά hacking σε εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς θα υπάρχουν ξανά και ξανά.

Έτσι, μπορούμε να προσποιούμαστε έκπληξη, φόβο και άγχος αυτή και την επόμενη φορά,  είτε μπορούμε απλά να αποδεχτούμε την ιδέα πως όσο χρησιμοποιούμε ψηφιακά μέσα, δεν μπορεί κανείς, ακόμα και ο τεράστιος κολοσσός του Facebook ή της Google να μας εγγυηθεί την ασφάλεια των δεδομένων μας.

Ο ίδιος ο Zuckerberg  συνιστά στους χρήστες και πελάτες του, ψυχραιμία και αναθεώρηση των ρυθμίσεων ασφαλείας. Εμείς δεν έχουμε παρά να τον ακούσουμε και να κάνουμε ένα ακόμα check up στις ρυθμίσεις απορρήτου εδώ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στεφανία Γραμματικοπουλου

Με αγάπη για το ψηφιακό marketing δηλώνω συνειδητά digital marketing artist. Αγαπώ τα ζώα, τις μεγάλες βόλτες στη φύση και τη μουσική. Δεν θα σταματήσω ποτέ να θέλω να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να δημιουργώ από το τίποτα και να ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;