Έξυπνα ρούχα έρχονται για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου ως φορητή μπαταρία του κινητού σου τηλεφώνου; Όχι; Κι όμως στο μέλλον η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση θα είναι ναι. Κι ο λόγος; Θα μπορείς να το κανείς εξαιτίας των ρούχων σου. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science News Magazine πριν μερικές μέρες τα έξυπνα ρούχα είναι το μέλλον της βιομηχανίας ενδύματος.

έξυπνα ρούχαΈξυπνα ρούχα

Σύμφωνα με τη Lucy Dunne, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δεν πρόκειται για απλά gadgets που θα βάζεις πριν φύγεις από το σπίτι. Αντίθετα, πρόκειται για τεχνολογία που θα είναι ενσωματωμένη στα υφάσματα των ρούχων. Φυσικά, το ότι η τεχνολογία αυτή θα παρέχεται σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια, σε σχέση με αυτή της οθόνης του κινητού, και θα πηγαίνει όπου πας είναι απλά ένα bonus.

Για να φτάσουν όμως τα έξυπνα ρούχα στα μαγαζιά, πρέπει οι ερευνητές να αναπτύξουν τεχνολογία αρκετά ανθεκτική, ευλύγιστη, αλλά και ελαφριά για να ενσωματωθεί σε υφάσματα.

Μια ματιά στο μέλλον

Η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος ωστόσο βρίσκεται χρόνια μακριά και η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Ερευνητές από όλο τον κόσμο, όμως, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας των έξυπνων ρούχων.

Μια από αυτές τις εφαρμογές αφορά υφάσματα κατασκευασμένα από νήματα φτιαγμένα από σύρματα χαλκού και επικαλυμμένα με πολυμερές υλικό (π.χ. νάιλον). Μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και ασύρματο internet θα μπορεί όποιος τα φορά να αλλάξει χρώμα αλλά και σχέδια στα ρούχα του.

Μια άλλη εφαρμογή των έξυπνων ρούχων παρουσιάστηκε στον Καναδά και αφορά ρούχα που λειτουργούν κι ως μαγνητικό κλειδί. Τα ρούχα αυτά είναι φτιαγμένα από νήματα που περιέχουν ψήγματα ασημιού και χαλκού. Λόγω των μαγνητικών ιδιοτήτων των υλικών αυτών μπορούν να αποθηκευτούν αρκετές πληροφορίες για να  «διαβάσει» το μαγνητόμετρο.

Advertisement

Άλλη μια εφαρμογή που προτάθηκε είναι η ενσωμάτωση αισθητήρων στα έξυπνα ρούχα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να «οδηγήσουν» τις κινήσεις του ανθρώπου που τα φορά. Οι αισθητήρες είναι κατασκευασμένοι από ένα λεπτό φύλλο από υλικό buckypaper (πλέγμα νανοσωλήνων από άνθρακα). Τα ρούχα αυτά θα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους σε απλές ενέργειες. Για παράδειγμα, να μάθουν ένα μουσικό όργανο ή ένα καινούριο άθλημα, ή ακόμα και να εκτελέσουν ασκήσεις φυσικοθεραπείας αν χρειαστεί.

Άλλες εφαρμογές συμπεριλαμβάνουν οργανικά LED φώτα (OLED) που είναι ενσωματωμένα στα ρούχα και παρέχουν φως ενώ αυτός που τα φορά περπατάει τη νύχτα ή κάνει ποδήλατο. Άτομα που υποφέρουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) θα μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν από αυτή τη χρήση των OLED. Τα έξυπνα ρούχα θα μπορούν να εκπέμψουν ένα λευκό φως, ως φωτοθεραπεία, που θα ανακουφίζει τους πάσχοντες.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι εφαρμογές κατά τις οποίες τα ρούχα θα έχουν ενσωματωμένες κατάλληλες θερμοηλεκτρικές γεννήτριες. Οι γεννήτριες θα μπορούν να φορτίσουν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή να τροφοδοτήσουν βηματοδότες. Τέλος, έχει ήδη παρουσιαστεί ένας τύπος έξυπνων ρούχων που θα μπορούν να επαναφορτίζονται. Αυτό θα γίνεται είτε από το φως του ήλιου είτε από την κινητική ενέργεια που θα παράγεται από όποιον τα φορά.

Πηγή: www.sciencenews.org

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;