Έλληνες επιστήμονες και ΕΛΔΟ σε διεθνείς διαστημικές συνεργασίες

SHARE

Τι θα κάναμε αν ερχόταν αστεροειδής πάνω μας; Απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση προσδοκεί να δώσει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων σε επίσημη συνεργασία της χώρας μας με ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΑΠΘ, Κλεομένη Τσιγάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Το 2022 ένας αστεροειδής πρόκειται να περάσει αρκετά κοντά από τη Γη, αλλά σε ασφαλή απόσταση και έχει σχεδιαστεί να γίνει το πρώτο πείραμα του είδους “τι θα κάναμε αν (σ.σ ο αστεροειδής) ερχόταν επάνω μας;”»

ΕΛΔΟ
Πηγή: protothema.gr

Προς το παρόν, η μελέτη προβλέπει την ελεγχόμενη σύγκρουση ενός σκάφους με μεγάλη ταχύτητα με τον αστεροειδή. Στόχος αυτής της σύγκρουσης θα είναι να παρατηρηθεί αν, και κατά πόσο, το σκάφος μπορεί να εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά του.

Ο κ. Τσιγάνης εξηγεί πως η επιτυχία μιας τέτοιας αποστολής είναι θέμα συγχρονισμού και πως δεν είναι απαραίτητη η χρήση εκρήξεων για την εκτροπή του αστεροειδούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μακέτα του ελληνικού σκάφους που θα συγκρουστεί με τον αστεροειδή έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Επόμενο βήμα στον σχεδιασμό της αποστολής είναι η χρηματοδότηση μιας επιπλέον αποστολής από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Αυτή η αποστολή θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα. Το δεύτερο σκάφος θα παρατηρήσει την σύγκρουση και τα αποτελέσματά της.

Συνεργασία ΕΛΔΟ – NASA

Πριν από λίγες βδομάδες ανακοινώθηκε και επίσημα η διεθνής συνεργασία διαστημικών οργανισμών για νέα αποστολή στη Σελήνη. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στην διεθνή αυτή συνεργασία μέσω του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο 69ο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυπηγικής, που διοργανώθηκε στη Βρέμη, τον Οκτώβριο.

ΕΛΔΟ
Πηγή: ertopen.com

Η NASA, ως επικεφαλής της αποστολής, ζήτησε από τις συμμετέχουσες ομάδες να καταθέσουν προτάσεις για την εξερεύνηση της Σελήνης. Ο ΕΛΔΟ έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει προτάσεις τις οποίες θα στείλει στη NASA για αξιολόγηση.

Advertisement

Ανάμεσα στις προτάσεις που έλαβε ο ΕΛΔΟ, είναι προτάσεις από ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα αλλά και ερευνητές που δεν ανήκουν σε κάποιο ίδρυμα. Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προωθήσει Έλληνες επιστήμονες και ελληνικά ιδρύματα σε διεθνείς αποστολές στο διάστημα.

Η αποστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020 με το διαστημικό σκάφος Orion.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG