Εφαρμογές προγραμματισμού υπολογιστών για τους μικρούς μας φίλους

Εφαρμογές προγραμματισμού
Πηγή εικόνας: community.today.com

21ος αιώνας και η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας διαμορφώνει την ζωή μας καθημερινά. Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Τα θετικά και τα αρνητικά σίγουρα είναι πολλά, όμως το πρόβλημα λύνεται αν καταλάβουμε την χρησιμότητά τους. Αν είσαι όμως ένα παιδί,τι κάνεις; Η περιέργεια των μικρών μας φίλων σε αυτή την ηλικία και η άγνοια των γονέων τους μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Αντί λοιπόν να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά και να μας καταβάλλει ο φόβος για το τι μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο το παιδί μας, πρέπει να του δείξουμε τη θετική πλευρά της δημιουργίας. Θα αναλύσουμε μερικές εφαρμογές προγραμματισμού υπολογιστών για τους μικρούς μας φίλους ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν δεξιότητες αναλυτικής σκέψης καθώς και να έχουν δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Εφαρμογές προγραμματισμού
Πηγή εικόνας: hepis.gr

GetCoding

Τα παιδιά βρίσκουν πάντα τρόπο να ασχοληθούν με το smartphone του γονέα τους, είτε στην καφετέρια, είτε στο σπίτι. Μία εφαρμογή με την οποία μπορούν να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους είναι το GetCoding. Συγκεκριμένα μπορούν να μάθουν να προγραμματίζουν παίζοντας. Επιλέγουν τον χαρακτήρα τους, τον Θαλή ή την Ίριδα και προσπαθούν με την βοήθεια μιας απλοποιημένης οπτικής γλώσσας προγραμματισμού, να βρουν το χρυσό νόμισμα. Έτσι εκπαιδεύονται στη λογική και στα πρώτα βήματα στον προγραμματισμό. Επίσης στο site της εφαρμογής, είναι διαθέσιμο δωρεάν ένα βιβλίο για την εισαγωγή των μικρών αλλά και των μεγάλων στον κόσμο της τεχνολογίας και του προγραμματισμού.

 

Εφαρμογές προγραμματισμού
Πηγή εικόνας: scratch.mit.edu

Scratch

Εφαρμογή προγραμματισμού, σχεδιασμένη από την Lifelong Kindergarten Group στο MIT Media Lab, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο drag-and-drop. Ευρύ το φάσμα των επιλογών, καθώς οι μικροί μας φίλοι μπορούν να σχεδιάσουν και να μοιραστούν την δημιουργία τους με την υπόλοιπη κοινότητα του Scratch. Μπορούν να προγραμματίσουν παιχνίδια, κινούμενα σχέδια και διαδραστικές ιστορίες. Το Scratch αφορά ηλικίες 8 έως 16 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δασκάλους και τους καθηγητές ως μέσο διδασκαλίας. Με το ScratchEd, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εισάγουν με δημιουργικό τρόπο τον προγραμματισμό στο σχολείο. Οι μικρότερης ηλικίας φίλοι μας, 5 έως 7 ετών, μπορούν να απασχοληθούν με την εφαρμογή προγραμματισμού ScratchJr. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφαρμογές προγραμματισμού
Πηγή εικόνας: parallax.com

Blockly

Παρόμοια με τις εφαρμογές προγραμματισμού υπολογιστών Scratch και ScratchJr. Ο χρήστης χρησιμοποιεί τη μέθοδο drag-and-drop, για να γράψει κώδικα. Η εφαρμογή της Google όμως παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να βλέπει τον πραγματικό κώδικα στην αντίστοιχη γλώσσα που θα επιλέξει. Το Blockly αφορά μικρές και μεγάλες ηλικίες, με το εύχρηστο και απλό περιβάλλον εργασίας που διαθέτει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εφαρμογή στο web, σε android και σε iOS smartphones.

Code.org

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ενημέρωση των μικρών μας φίλων και την εισαγωγή τους στον προγραμματισμό. Παρέχει μία πλατφόρμα σεμιναρίων, με την οποία ο χρήστης μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Το code.org μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά τεσσάρων ετών και πάνω. Τα σεμινάρια είναι χωρισμένα σε κατηγορίες στο αντίστοιχο εύρος ηλικιών που αφορούν. Επίσης, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν, από την κατηγορία «μαθήματα άνευ υπολογιστή», εκπαιδευτικό υλικό για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι και στο σχολείο αντίστοιχα. Πρόσθετα στη κατηγορία «η ώρα του κώδικα», μπορούν να γίνουν μαθήματα μικρής χρονικής διάρκειας για όλες τις ηλικίες, αν δεν δίνεται περιθώριο χρόνου για σειρά μαθημάτων μεγάλης διάρκειας. 

Εφαρμογές προγραμματισμού
Πηγή εικόνας: code.org

Codecademy

Η συγκεκριμένη σελίδα, αφορά περισσότερο άτομα που έχουν μια μικρή τουλάχιστον εμπειρία στον προγραμματισμό. Ο χρήστης μπορεί να μάθει μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, μέσα από την ευρεία γκάμα που παρέχει το codecademy. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για άτομα 10 ετών και μεγαλύτερης ηλικίας, μιας και δίνεται η δυνατότητα δωρεάν να μάθουν προγραμματισμό με ελάχιστες αρχικές γνώσεις. Για τους πιο απαιτητικούς χρήστες, μπορούν με ένα μικρό μηνιαίο κόστος να έχουν πρόσβαση στο Pro πρόγραμμα. Μια καλή επιλογή και για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή εικόνας: codecademy.com

 

Αν και σίγουρα με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες εφαρμογές προγραμματισμού, το αφήνω στην ανάγκη και την κρίση σας για την επιλογή της κατάλληλης εκμάθησης για τους μικρού σας φίλους. Τέλος σας παραθέτω μία φράση που είπε ο γνωστός ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates: «Το να μάθεις να γράφεις προγράμματα, διευρύνει το μυαλό σου και σε βοηθάει να σκέφτεσαι καλύτερα για τα πράγματα γύρω σου σε όλους τους τομείς».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;