“E- skin”: Το δεύτερο δέρμα που μετατρέπει το χέρι σε οθόνη

ΥΠΕΡΕΛΑΣΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

Οι Ιάπωνες επιστήμονες της ομάδας του Takao Someya παρουσίασαν ένα υπερελαστικό ηλεκτρονικό “δέρμα” φτιαγμένο πλήρως από οργανικά υλικά που δεν τα βλάπτει η έκθεση τους στον αέρα. Τα οργανικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το ηλεκτρονικό σύστημα του e-skin, τα οποία είναι κυρίως από πολυμερή βασισμένα σε άνθρακα, είναι πολύ ελαφρύτερα και πολύ πιο ευέλικτα από τα παραδοσιακά ανόργανα υλικά όπως ο χρυσός και η σιλικόνη. Στην ουσία η επαναστατική του λειτουργία στηρίζεται στη τεχνολογία των OLED, που χρησιμοποιείται στα smartphone και στις τηλεοράσεις σε συνδυασμό με οργανικούς ανιχνευτές φωτός.

Τέτοιου είδους προσπάθειες είχαν ξαναγίνει στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά γυαλί ή και πλαστικό. Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η ελαστικότητα ήταν περιορισμένη από το πάχος των υλικών αυτών. Έγιναν και κάποιες προσπάθειες με πιο λεπτά υλικά, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι δε μπορούσαν να διατηρηθούν στον αέρα για πολλές ώρες. Έτσι η ομάδα του Takao Someya κατόρθωσε να επεκτείνει κατά πολύ την ζωή του ηλεκτρονικού δέρματος προσθέτοντας ένα προστατευτικό φιλμ, που ονομάζεται “passivation layer”, και το οποίο αποτελείται από ανόργανο οξυνιτρίδιο του πυριτίου και οργανικό παρυλένιο. Αυτό το φιλμ προστατεύει το “δέρμα από το νερό και το οξυγόνο, όμως είναι τόσο λεπτό που η ολοκληρωμένη συσκευή του e-skin είναι μόλις 3 μικρόμετρα.

Η άμεση χρήση της προορίζεται για να βοηθάει στον έλεγχο και στην ρύθμιση της υγείας των ανθρώπων. Στην ουσία θα υπάρχουν κόκκινα και πράσινα OLEDs και σε συνδυασμό με ανιχνευτές φωτός θα μπορεί να παρακολουθεί και να προειδοποιεί για την υπερσυγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, αλλά και θα μπορεί να “ακούει” και να προειδοποιεί για τους σφυγμούς της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης  Motorola Moto G54 Power Edition 5G: The beast

Advertisements
Ad 14

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΟΥ ΣΕΙΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ

Ο συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Advances” και καθηγητής του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου του Τόκιο, ο Takao Someya, έχει πει ότι ο επόμενος στόχος είναι να μπορεί κάποιος να βλέπει τηλεόραση πάνω στο χέρι του ή και ακόμα το ηλεκτρονικό δέρμα να αντικαταστήσει το smartphone.

“We think that functionalizing the skin may replace the smartphone in the future. When you carry an iPhone, it is a bulky device. But if you functionalize your own skin, you don’t need to carry anything, and it’s easy to receive information anywhere, anytime.”, είχε πει ο Someya στο περιοδικό Live Science.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://advances.sciencemag.org/content/2/4/e1501856

 

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ηλιακή  έκλειψη μύθοι και δοξασίες

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η ηλιακή έκλειψη ήταν
Αρχαίες Οινιάδες

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου Πηγή:skai.gr Οι Οινιάδες ήταν