CTRL-labs: Η εταιρεία που ζήλεψε ο Mark

Πώς θα σου φαινόταν, κουνώντας τα δάχτυλα του χεριού σου να δίνεις μια εντολή στον υπολογιστή αντί να πατάς πλήκτρα και να κλικάρεις με το ποντίκι; Καλή ιδέα, αφού υπάρχει η CTRL-labs που έχει υλοποιήσει κάτι παρόμοιο, μπορεί να γίνει εφικτό για όλους μας σε λίγα χρόνια. Μάλλον αυτό είδε ο πολυτάλαντος ιδρυτής του Facebook και είπε να επενδύσει γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εξαγορά της. Πριν από λίγες μέρες, «βούιξε» το διαδίκτυο με το deal και το σχετικό ποσό που έδωσε ο αμερικανικός κολοσσός για την απόκτηση της CTRL-labs.

Η εταιρεία

Η CTRL-labs, ιδρύθηκε το 2015 στη Νέα Υόρκη από τον Thomas Reardon, τον Patrick Kaifosh και τον Tim Machado. Όντες και οι τρεις απόφοιτοι διδακτορικού προγράμματος από το πανεπιστήμιο του Columbia στο πεδίο της Νευροεπιστήμης, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την τεχνολογία που σε κάνει να ελέγχεις οποιαδήποτε συσκευή γύρω σου με τη «δύναμη» του μυαλού, χωρίς επεμβατικά εμφυτεύματα. Μια ομάδα επιστημόνων, που εστιάζει σε τρόπους πρόσβασης, ανάγνωσης και γραφής από τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα με πάνω από δώδεκα κατόχους διδακτορικού, που προσπαθούν να φτάσουν στην τελειοποίηση του brain-computing, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα στη CTRL-labs κρύβεται ένα μικρό πανεπιστήμιο, με αυτούς ως καθηγητές.

Η καθημερινή τους έρευνα στο πεδίο της νευροεπιστήμης, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα καθώς έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό και ένα wristband τα οποία μετρούν την δραστηριότητα των νευρώνων στο χέρι μας. Η ομάδα της CTRL-labs αποκωδικοποίησε μεμονωμένους νευρώνες και ανέπτυξε ένα περιβραχιόνιο που βασίζεται στην ηλεκτρομυογραφία και διαβάζει τα νευρικά σήματα που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στα δάχτυλα. Τα σήματα αυτά στη συνέχεια μεταφράζονται σε επιθυμητές προθέσεις, επιτρέποντας οτιδήποτε να περνάει από τη σκέψη σε μία κινούμενη ή μη συσκευή σε μορφή κειμένου. 

CTRL-labs
Πηγή εικόνας: techcrunch.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο στόχος του δημιουργού της CTRL-labs και η άποψη του Facebook

Μιας και παρουσιάστηκε από τον CEO και συνιδρυτή της εταιρείας Thomas Reardon στο Slush 2018, ένα event που διοργανώνεται κάθε χρόνο για startup και επιχειρηματίες που καινοτομούν, το wristband και το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο ως kit για τους προγραμματιστές ώστε να αρχίσουν την ενσωμάτωση νευρικών διεπαφών πάνω στα project τους στο κοντινό μέλλον. Ο ίδιος πιστεύει, ότι θα τους βοηθήσει να εμβαθύνουν και να αντιμετωπίσουν επείγοντα προβλήματα ελέγχου στους τομείς της εκτεταμένης πραγματικότητας, δηλαδή πάνω σε πραγματικά και εικονικά περιβάλλοντα που παράγονται από γραφικά υπολογιστών και wearables, της ρομποτικής, της παραγωγικότητας και της κλινικής έρευνας. Ίδια περίπου άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος στον τομέα AR και VR του Facebook, Andrew Bosworth ο οποίος δήλωσε ότι «η τεχνολογία αυτή μπορεί να ανοίξει νέες δημιουργικές δυνατότητες και να αναδημιουργήσει εφευρέσεις του 19ου αιώνα σε έναν κόσμο του 21ου αιώνα. Όλο αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε».

Αν και το brain-computing δεν είναι ένας άγνωστος όρος για τον Bosworth και την ομάδα του, μιας και δουλεύουν ήδη πάνω σε ένα σύστημα που αποτελείται από ένα headset το οποίο θα είναι ικανό να μεταφέρει τις σκέψεις ενός ατόμου απευθείας στην οθόνη του υπολογιστή, το kit της CTRL-labs θα ενταχθεί στο Facebook Reality Labs με μελλοντικό σχέδιο η τεχνολογία ανάγνωσης του νου να χρησιμοποιηθεί σε καταναλωτικά προϊόντα. Βέβαια, αν και νωρίς, δεν άργησαν να βρεθούν οι επικριτές της συγκεκριμένης επένδυσης που θεωρούν ότι το Facebook με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στη ζωή μας ακόμα περισσότερο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;