Cloud: Τα σύννεφα δεν έχουν μόνο βροχή

 

Αν νομίζετε ότι τα σύννεφα φέρνουν μόνο βροχή, τότε γελιέστε. Το Cloud και πιο συγκεκριμένα το cloud computing είναι ένα σύνολο υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων και χρήσης εφαρμογών σε απομακρυσμένους data centers.
Γιατί ονομάστηκε cloud;  Γιατί όπως τα σύννεφα αποτελούνται από εκατομμύρια σταγονίδια νερού, έτσι και αυτό αποτελείται από εκατομμύρια υπολογιστές που λειτουργούν ενοποιημένα βάσει ενός συστήματος για να ολοκληρώσουν ένα σκοπό.

O καθένας μας χρησιμοποιώντας μια συσκευή (computer, tablet, κινητό) μπορεί  με ευκολία να έχει  έναν απομακρυσμένο αποθηκευτικό χώρο για τα προσωπικά του δεδομένα. Η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που απαιτείται είναι μια συσκευή συνδεμένη στο internet. Έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, μουσικά και άλλα αρχεία μπορούν να αποθηκευτούν στο cloud. Ετσι, είναι προσπελάσιμα από οποιαδήποτε συσκευή μας, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Το cloud είναι τεράστιοι data centers με υπέρ υπολογιστική ισχύ που παρέχονται από γνωστές πλέον σε μας εταιρείες (providers). Για παράδειγμα η Google με το Google drive , η Microsoft με το OneDrive και η Apple I-cloud.  Οι providers φροντίζουν για την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτικότητα τους. Έτσι με οικονομικό τρόπο (ακόμη και δωρεάν) μπορούμε να έχουμε απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο. Δεν απαιτείται η χρήση σκληρών δίσκων και άλλων αποθηκευτικών μέσων που κοστίζουν ακριβά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός μας (account) που συνήθως είναι ένα email, ένα λογισμικό ( π.χ. Google Drive ) που αναλαμβάνει τη  μεταφορά των δεδομένων μας και φυσικά συνδεσιμότητα στο Internet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα πολλές εταιρείες παρέχουν  μια πληθώρα εφαρμογών που λειτουργούν στο cloud όπως η Microsoft με περιβάλλον της που καλείται Azure. Το γνωστό μας MS-Office που στο cloud έγινε office 365. Όλες αυτές οι εφαρμογές είναι web.Δηλαδή, λειτουργούν μέσα από τον browser και δεν απαιτούν εγκατάσταση. Φυσικά στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν κόστη τα οποία εξαρτώνται από τις ανάγκες του καθενός. Δυστυχώς δεν υπάρχει εφάπαξ αγορά του χώρου και των εφαρμογών στο cloud. Στην ουσία ενοικιάζουμε τις υπηρεσίες. Τα κόστη διαμορφώνονται ανάλογα με τον όγκο δεδομένων που χρησιμοποιούμε ή τον χρόνο χρήσης.

Το καλό είναι πως δεν υπάρχουν συμβόλαια και οι πάροχοι φροντίζουν την αυτοεξυπηρέτηση των πελατών τους. Πάντα όμως το συνολικό κόστος είναι μικρότερο από την αγορά και την συντήρηση hardware και την παροχή ασφάλειας στα δεδομένα μας από τους κινδύνους του internet. Έτσι δεν χρειαζόμαστε ισχυρούς υπολογιστές που έχουν μεγάλο κόστος, αφού στο cloud δεν απαιτείται μεγάλη υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικός χώρος.

Επίσης ένα από τα πλεονεκτήματα του cloud είναι πως τα δεδομένα μας εφόσον δεν είναι στον υπολογιστή, δεν τα χάνουμε σε περίπτωση κλοπής ή βλάβης. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε από οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή.
Πολλοί χρησιμοποιούν το cloud χωρίς να το γνωρίζουν. Π.χ. Κάνοντας χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως τo Facebook και το Instagram.

Πηγή: Προσωπική επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστάσης Σεΐζης

Ονομάζομαι Αναστάσης Σεΐζης και ασχολούμαι με τον χώρο της πληροφορικής σχεδόν 20 χρόνια. Μέσα από το maxmag θα μοιραστώ με τους αναγνώστες την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;