Χρηστικός οδηγός αναζήτησης στο Google

google

Όταν θέλουμε να ψάξουμε κάτι στο Ίντερνετ, σχεδόν πάντα απευθυνόμαστε στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης: το Google. Είτε είναι συνταγή, ένα μέρος που θέλουμε να επισκεφθούμε, μια πληροφορία, ή οτιδήποτε άλλο, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να το «γκουγκλάρουμε». Η συνηθέστερη κίνησή μας είναι να πληκτρολογήσουμε απλώς αυτό που θέλουμε στη μπάρα αναζήτησης. Στα αποτελέσματα που εμφανίζονται, όμως, δεν είναι πάντα αυτό που επιδιώκουμε και τυχαίνει να ψάχνουμε αρκετή ώρα για να το βρούμε. Γι’αυτό, λοιπόν, γράφτηκε ο παρακάτω χρηστικός οδηγός αναζήτησης με συμβουλές και κόλπα για αποτελεσματικότερη αναζήτηση στο Google.

Χρησιμοποιήστε απλές εκφράσεις

Δε χρειάζεται να γράφετε μακροσκελείς προτάσεις τού τύπου: «Θέλω να βρω παραδοσιακές συνταγές γλυκών από την Κρήτη». Αρκεστείτε στις λέξεις «κλειδιά» που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την αναζήτησή σας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι: «συνταγές γλυκά Κρήτη». Η δεύτερη αναζήτηση έφερε καλύτερα αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα. Ξεκινάτε απλά, και μετά προσθέτετε κι άλλες λέξεις κλειδιά αν χρειαστεί. Επίσης, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για την ορθογραφία, διότι το Google διορθώνει αυτόματα τα λάθη. Δίνει όμως τη δυνατότητα να αναζητήσετε κάτι όπως ακριβώς το γράψατε.

 

google

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρείτε ακριβώς τη φράση

Βάλτε εισαγωγικά (“”) στη φράση αναζήτησης για να εμφανιστούν αποτελέσματα με ακριβώς τις λέξεις που θέλετε, στην καθορισμένη σειρά. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τη φράση ταινίες τρόμου με και χωρίς εισαγωγικά.

Ψάξτε σε συγκεκριμένο site

Αν θέλετε να ψάξετε κάτι σε συγκεκριμένο site ή τύπο site (.edu, .org), γράψτε τη φράση σας ακολουθούμενη από το «site:». Π.χ. «διαγωνισμοί site:maxmag.gr» ή «φυσική επιστήμη site:edu».

 

google

Εξαιρέστε μία λέξη από τα αποτελέσματα

Μπορείτε να αναζητήσετε κάτι, χωρίς να εμφανίζονται αποτελέσματα τα οποία σχετίζονται με κάτι που δε θέλετε. Απλώς βάλτε το σύμβολο (-) πριν από τη λέξη αυτή. Φερειπείν συνταγές μαγειρικής, εκτός από κοτόπουλο. Η σύνταξη έχει ως εξής: «συνταγές μαγειρικής -κοτόπουλο».

Αναζήτηση κατά τύπο αρχείου

Υποθέτοντας ότι θέλετε να βρείτε μία επιστημονική έρευνα, μία παρουσίαση ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, ψάχνετε συγκεκριμένο τύπο αρχείου. Αυτό επιτυγχάνεται γράφοντας «filetype:» αμέσως μετά τη φράση. Μία αναζήτηση για την τεχνολογία NFC θα οριζόταν κάπως έτσι: «Near Field Communications filetype:pdf».

Εξαναγκασμένη αναζήτηση

Το Google αποκλείει αυτόματα λέξεις όπως «πού», «πώς», «και». Αν τυχόν θέλετε να συμπεριληφθούν αυτές οι λέξεις, χρησιμοποιήστε το σύμβολο (+). Αν το σύμβολο αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις κλειδιά, αντί για το κενό, τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν πρέπει να τις περιέχουν όλες. Π.χ. «euro sign+word 2016».

Αναζήτηση με άγνωστες λέξεις

Τυχαίνει καμιά φορά να μη θυμόμαστε κάποια λέξη από στίχο ή τίτλο τραγουδιού που ψάχνουμε. Δεν πειράζει, γιατί στο google μπορούμε να το ψάξουμε, αντικαθιστώντας την «άγνωστη λέξη» με έναν αστερίσκο (*). Το πιο πιθανό είναι να το εμφανίσει στις προτάσεις, αλλά η λειτουργία αυτή υπάρχει. «while my guitar *».

 

google

Αναζήτηση σε εύρος αριθμών

Μπορείτε να ψάξετε για καινούριο κινητό στο εύρος τιμών που θέλετε, απλώς βάζοντας δύο τελείες ανάμεσα στον μικρότερο και τον μεγαλύτερο αριθμό. Θα πρέπει επίσης να βάλετε και το σύμβολο του νομίσματος που σας ενδιαφέρει: «smartphone €150..€250». Και αυτό λειτουργεί και με χρονολογίες, κιλά και ό,τι άλλο θέλετε, αρκεί να προσδιορίσετε τη μονάδα μέτρησης.

Αξιοποιήστε τη μπάρα εργαλείων τής Google

Με τα εργαλεία τής μπάρας, σας δίνεται η δυνατότητα να ψάξετε εικόνες με τη χρήση εικόνων, ειδήσεις, βίντεο, σημεία στο χάρτη και να εμφανίσει αποτελέσματα από περιορισμένο εύρος ημερομηνίας, συγκεκριμένης γλώσσας ή χώρας.

 

google

Τι περιμένετε, λοιπόν; Συνδεθείτε και… Google it!

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Γκατζούδης

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;