Bitcoin ένα σύγχρονο και διαφορετικό μέσο ανταλλαγής

Bitcoin

 

Τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή χρήση του διαδικτύου σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για ένα καινούργιο διαδικτυακό μέσο ανταλλαγής που αποκαλείται Bitcoin. Τι είναι όμως αυτό το καινούργιο μέσο ανταλλαγής και γιατί κάνει την εμφάνιση του δυναμικά τόσο στο χώρο της τεχνολογίας όσο και σε αυτόν της οικονομίας; Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, από τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και να δημιουργούν τις πρώτες κοινωνικές ομάδες εμφανίζεται η χρήση διαφόρων μέσων ανάλλαγης προκειμένου να διευκολύνεται το εμπόριο όλων των αγαθών. Αρχικά για περισσότερα από 100.000 χρόνια  κυριαρχούσε το ανταλλακτικό εμπόριο και γύρω στο 3000 π.Χ. στη Μεσοποταμία εμφανίζεται για πρώτη φορά η έννοια του χρήματος ως μέσο ανταλλαγής. Με την πάροδο του χρόνου τα μέσα ανταλλαγής είχαν διάφορες μορφές ξεκινώντας από κοχύλια (κυρίως στην Αμερική, στην Ασία ,στην Αυστραλία και την Αφρική) και καταλήγοντας στην σημερινή τους μορφή που είναι τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα. Όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την τεράστια εξέλιξη του διαδικτύου δημιουργήθηκε  ένα νέο μέσο ανταλλαγής που ονομάζεται Bitcoin.

Το Bitcoin  υπάγεται στην κατηγορία των κρυπτονομισμάτων και είναι ένα άυλο, ψηφιακό μέσο ανταλλαγής. Με άλλα λόγια το Bitcoin είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και για κερδοσκοπικούς λόγους από χρηματιστηριακές εταιρείες και ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι την συνεχή αλλαγή της τιμής του. Η ιστορία του ξεκινάει στης 3 Ιανουαρίου του 2009 όταν ο Satoshi Nakamoto έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του και άρχισε η παραγωγή των bitcoins. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Satoshi Nakamoto δεν είναι το ονοματεπώνυμο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, αλλά το ψευδώνυμο ενός ή περισσοτέρων ατόμων που κράτησαν κρυφά τα προσωπικά τους στοιχεία στο ευρύ κοινό. Η πρώτη συναλλαγή με Bitcoin φημολογείται ότι έγινε από ένα προγραμματιστή στη Φλόριντα που δαπάνησε 10.000 Bitcoins για να αγοράσει 2 πίτσες. Στην αρχή η διάθεσή τους ήταν δωρεάν, ενώ τον Απρίλιο του 2011 το ένα  Bitcoin ήταν ίσο με 1 δολάριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bitcoin
Πηγή εικόνας: Coinmetrics.gr

Η δημιουργία των νομισμάτων αυτών στηρίζεται στην εφαρμογή του blockchain και της κρυπτογράφησης. Η  διαδικασία παραγωγής τους, που ονομάζεται mining (δηλαδή εξόρυξη), μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε μέσω ενός λογισμικού συστήματος από έναν η περισσότερους υπολογιστές. Με απλά λόγια οι παραγωγοί του νομίσματος, που ονομάζονται miners, συνεργάζονται όλοι μαζί μέσω των υπολογιστών τους για να επιβεβαιώσουν ότι μεταξύ δύο ατόμων στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων πραγματοποιήθηκε μια νόμιμη συναλλαγή. Πιστοποιούν δηλαδή ότι ο πωλητής κατείχε πράγματι την ποσότητα με Bitcoin που πούλησε και ότι ο αγοραστής πλήρωσε τον πωλητή και έλαβε την σωστή ποσότητα νομισμάτων που είχε συμφωνηθεί εξαρχής. Για την αμοιβή τους για αυτό τον έλεγχο, για τον οποίο οι miners δαπάνησαν υπολογιστική ισχύ και ενέργεια (δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα), ανταμείφθηκαν με ένα bitcoin. Με αυτό τον τρόπο παράγεται κάθε φορά ένα bitcoin το οποίο μοιράζεται στους miners ανάλογα με την ενέργεια που κατανάλωσε ο καθένας. Κάθε φορά που οι miners λύνουν έναν τέτοιο αλγόριθμο και πιστοποιούν την εγκυρότητα μιας συναλλαγής ο επόμενος αλγόριθμος που καλούνται να επιλύσουν είναι ακόμα πιο δύσκολος και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Τέλος αφού πιστοποιηθεί η εγκυρότητα της συναλλαγής η τελευταία καταγράφεται σε ένα block το οποίο «τοποθετείται» πίσω από τα υπόλοιπα που υπάρχουν και μπορούν να το δουν όλοι οι οποίοι είναι  μέλη της κοινότητας του bitcoin. Με την παραπάνω διαδικασία παράγεται ένα bitcoin και πραγματοποιείται μια αγοραπωλησία του. Ένα πολύ ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό βίντεο που περιγράφει τι είναι το Bitcoin βρίσκεται παρακάτω και προτείνω ανεπιφύλακτα την παρακολούθησή του.

Bitcoin
Πηγή εικόνας: blog.blockonomics.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος είχε φτάσει τον Ιανουάριο του 2017 μια ανάσα πριν τα 21.000 δολάρια, αλλά η τιμή στην οποία βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο του 2018 και 2019 είναι κοντά στα 9.000 δολάρια. Επειδή η τιμή του είναι μεταβαλλόμενη στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ισχύουσα τιμή https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τους επενδυτές να ενδιαφέρονται για το Bitcoin;

Αρχικά ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Bitcoin είναι η αποκέντρωσή του. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση, τράπεζα, εταιρεία ή άνθρωπο αλλά είναι διεθνές και αυτόνομο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του είναι και η αιτία που οι κυβερνήσεις  κατά τη δημιουργία του προσπάθησαν να το περιορίσουν και να το εξαφανίσουν. Σήμερα όμως το παρακολουθούν και το εκμεταλλεύονται σε διάφορες καταστάσεις όπως για πληρωμή μισθών (στην Νέα Ζηλανδία).

 

Bitcoin
Πηγή εικόνας: euro2day.gr

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι η ασφάλεια των συναλλαγών και η διαφάνεια. Δηλαδή όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή, για να εγκριθεί πρέπει, όπως αναφέρεται παραπάνω, να υπάρξει μια πιστοποίηση εγκυρότητας από τους miners οι οποίοι έχουν προβεί στον απαραίτητο έλεγχο της αγοραπωλησίας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το block δηλαδή η περιγραφή της συναλλαγής την οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν όλα τα μέλη της κοινότητας.

Ακόμη είναι διεθνές, γρήγορο και για να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή δεν χρειάζεται τρίτο πρόσωπο (π.χ. τράπεζα) αλλά ούτε και πληρωμή κάποιου ποσού όπως θα χρειαζόταν σε άλλη περίπτωση μέσω της τράπεζας. Επιπλέον δεν κινδυνεύει με πληθωρισμό καθώς ο αλγόριθμος παραγωγής των Bitcoin τελειώνει όταν θα υπάρχουν στην αγορά 21.000.000 νομίσματα.

Τι όμως είναι εκείνο που κάνει αρκετούς να είναι επιφυλακτικοί απέναντί του; Ένα βασικό μειονέκτημά του είναι η αστάθεια της τιμής του σε δολάρια. Δηλαδή, όπως έχει ήδη συμβεί, μπορεί μέσα σε μια μέρα να χάσει  το 25% της αξίας του και την επόμενη μέρα να έχει άνοδο 35 %. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης αξίας για μακροχρόνια περίοδο.

Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο βέβαια είναι αμφιλεγόμενο για πολλούς είναι ότι δεν στηρίζεται πίσω από μια κυβέρνηση ή ένα κράτος αλλά είναι κάτι το τελείως ηλεκτρονικό. Δεν έχει δηλαδή την υποστήριξη κάποιων ανθρώπων από πίσω.

Συνοψίζοντας, το Bitcoin  είναι ένα διαδικτυακό νόμισμα το οποίο έχει ως στόχο να υπάρξει μια αυτονομία στο χώρο των συναλλαγών αλλά και της αποθήκευσης αξιών. Για αρκετά χρόνια ήταν στο περιθώριο αλλά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας άκμασε και εξελίχθηκε  φτάνοντας σήμερα στο σημείο να αποκαλείται και με το ψευδώνυμο «Ο Βασιλιάς των Κρυπτονομισμάτων». Έχει δημιουργήσει πολλές φιλοδοξίες αλλά και πολλά ερωτήματα σε όλο το επενδυτικό κοινό. Μένει να φανεί αν το όραμα του Nakamoto  θα πραγματοποιηθεί και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η επιρροή του στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: euro2day


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;