Android Pie: Το νέο Android από τη Google είναι εδώ!

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής η Google ανακοίνωσε την επίσημη ονομασία του Android P σε Pie, με τη παράδοση να συνεχίζει τις ονομασίες των λογισμικών της μέσα από γλυκίσματα. Οι δύο κατευθυντήριες γραμμές του νέου λογισμικού είναι από τη μία η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και από την άλλη η καταπολέμηση του εθισμού στη χρήση των smartphone.  Ας δούμε όμως αναλυτικά τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο λογισμικό της Google.

 

Adaptive Battery

Το Android Pie φιλοδοξεί να καταστήσει το smartphone ακόμη πιο έξυπνο, να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στον κάθε χρήστη. H εταιρεία αναφέρει τη συνεργασία της με την DeepMind για να αναπτύξει τη λειτουργία Adaptive Battery, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση της μπαταρίας μόνο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο χρήστης, κλείνοντας ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές που “τρέχουν” στο background. Αντίστοιχα, εκμεταλλεύονται την τεχνολογία machine learning για τη λειτουργία Adaptive Brightness, η οποία μαθαίνει πως να προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

App Actions

Μέσω των App Actions, το smartphone θα βοηθά τον χρήστη να κερδίζει όσο το δυνατόν περισσότερα από τη συσκευή του προτείνοντας του ενέργειες που θα τον ενδιαφέρουν περισσότερο και προβλέποντας την επόμενη κίνηση του. Σύμφωνα με τη Google, τα Actions θα εμφανίζονται στο Launcher, το Google Play Store, το Google Search και τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant.

Ο χρήστης θα μπορεί μεταφέρεται στο επανασχεδιασμένο Overview για να βλέπει τις ανοιχτές εφαρμογές με ένα απλό swipe προς τα πάνω. Με ένα απλό άγγιγμα θα μεταφέρεται σε κάποια από αυτές. Επίσης, μια νέα πολύ χρήσιμη λειτουργία για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν αρκετά το multitasking, είναι το Smart Text Selection. Η λειτουργία αυτή αναγνωρίζει για ποιο λόγο ο χρήστης διαλέγει κάποια λέξη από το κείμενο και του προτείνει σχετικές ενέργειες, ενώ δουλεύει απευθείας μέσα από το Overview. Ακόμη, το Android Pie φέρνει μαζί του επανασχεδιασμένα τα Quick Settings, έναν νέο τρόπο για screenshots, απλούστερα volume controls και ευκολότερη διαχείριση των ειδοποιήσεων.

Άλλες Λειτουργίες

            Η Google αναγνωρίζει ότι πολύς κόσμος έχει παγιδευτεί στην τεχνολογία για αυτό το λόγο προσθέτει νέα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα τον χρόνο που ξοδεύει στη συσκευή του. Ένα από αυτά είναι το Android Dashboard, το οποίο θα δείχνει στον χρήστη αναλυτικά πόσο χρόνο ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πόσες φορές ξεκλείδωσε το smartphone και πόσες ειδοποιήσεις έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, το App Timer είναι ένα εργαλείο που θα του επιτρέπει να θέτει χρονικό περιορισμό στην χρήση μιας εφαρμογής, θα τον ειδοποιεί όταν φτάνει στο όριο που έχει θέσει και θα μετατρέπει το εικονίδιο της εφαρμογής σε ασπρόμαυρο. Τέλος, η λειτουργία Wind Down θα ενεργοποιεί το Night Light όταν σκοτεινιάζει, θα βάζει την συσκευή σε Do Not Disturb mode και θα μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη την ώρα που έχει δηλώσει ο χρήστης ότι ετοιμάζεται για ύπνο.

Το νέο Android Pie, προς το παρόν, είναι διαθέσιμο μόνο στα Google Pixel της ίδιας της Google. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τους κατασκευαστές smartphone και tablet, ώστε εντός του 2018 το Pie να ενσωματωθεί στις νέες συσκευές τους ή να προσφερθεί ως αναβάθμιση στις παλαιότερες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;