

Η ιστορία και ο χρόνος έχει δείξει με περίτρανο τρόπο ότι η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται για χάρη του ανθρώπου και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτό που δημιουργήθηκε αυτή τη φορά συνδυάζει την ένδυση και την υγεία, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έξυπνο μπλουζάκι. Το έξυπνο μπλουζάκι δημιουργήθηκε από Καναδούς ερευνητές και μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την αναπνοή του ατόμου που το φορά.
Το μπλουζάκι έχει μόνο μια κεραία ραμμένη στο ύφασμα, στην περιοχή του στήθους, η οποία γύρω της διαθέτει μια πολύ λεπτή οπτική ίνα κάτι το οποίο είναι αρκετά καινοτόμο αλλά και φιλικό προς τον χρήστη καθώς δεν έχει
Η οπτική ίνα στη κεραία έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει στοιχεία ως προς την αυξομείωση του στήθους στην περιφέρεια του κατά την εισπνοή-εκπνοή, καθώς και τις μεταβολές του όγκου του αέρα στους πνεύμονες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι για να δουλέψει σωστά η κεραία, δεν χρειάζεται το μπλουζάκι να φοριέται σφιχτά πάνω στο σώμα. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κινείται, να ξαπλώνει ή να τρέχει, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα για την ενσωματωμένη κεραία.
Επιπλέον το ρούχο αυτό μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πολλές φορές, αντέχοντας το νερό και το απορρυπαντικό, καθώς η κεραία και η οπτική ίνα που αποτελούν το μπλουζάκι είναι καλυμμένες με ένα προστατευτικό πολυμερές υλικό.
Με επικεφαλή τον καθηγητή Γιουνές Μεσαντέκ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Sensors», δήλωσαν ότι η νέα αυτή τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ρούχων που θα μπορούν να διαγνώσουν αναπνευστικές παθήσεις ή να παρακολουθούν ανθρώπους με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την περιοχή του θώρακα.
Τα νέα όπως φαίνεται είναι συνεχώς ενθαρρυντικά για την βελτίωση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου ειδικά όταν αφορά την υγεία σε συνδυασμό με την αρωγή της τεχνολογίας. Δεν μένει μόνο παρά να γίνει το άνοιγμα στην αγορά για το έξυπνο μπλουζάκι το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από παθήσεις των πνευμόνων, βοηθώντας και τους επιστήμονες στην εξέλιξή του και γιατί όχι στην εφεύρεση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων που μπορεί και να εξαλείψουν εντελώς τις προαναφερόμενες παθήσεις.