Αναπνοή υπό παρακολούθηση με το έξυπνο μπλουζάκι

Η ιστορία και ο χρόνος έχει δείξει με περίτρανο τρόπο ότι η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται για χάρη του ανθρώπου και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτό που δημιουργήθηκε αυτή τη φορά συνδυάζει την ένδυση και την υγεία, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έξυπνο μπλουζάκι. Το έξυπνο μπλουζάκι δημιουργήθηκε από Καναδούς ερευνητές και μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την αναπνοή του ατόμου που το φορά.

Το μπλουζάκι έχει μόνο μια κεραία ραμμένη στο ύφασμα, στην περιοχή του στήθους, η οποία γύρω της διαθέτει μια πολύ λεπτή οπτική ίνα κάτι το οποίο είναι αρκετά καινοτόμο αλλά και φιλικό προς τον χρήστη καθώς δεν έχει σύρματα ή ηλεκτρόδια, εμποδίζοντας αυτόν που το φοράει για τις καθημερινές του ασχολίες.  Η κεραία αυτή έχει διπλή ιδιότητα καθώς καταγράφει την αναπνοή και μεταδίδει τα λαμβανόμενα στοιχεία σε κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή .

Η οπτική ίνα στη κεραία έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει στοιχεία ως προς την αυξομείωση του στήθους στην περιφέρεια του κατά την εισπνοή-εκπνοή, καθώς και τις μεταβολές του όγκου του αέρα στους πνεύμονες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι για να δουλέψει σωστά η κεραία, δεν χρειάζεται το μπλουζάκι να φοριέται σφιχτά πάνω στο σώμα. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κινείται, να ξαπλώνει ή να τρέχει, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα για την ενσωματωμένη κεραία.
Επιπλέον το ρούχο αυτό μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πολλές φορές, αντέχοντας το νερό και το απορρυπαντικό, καθώς η κεραία και η οπτική ίνα που αποτελούν το μπλουζάκι είναι καλυμμένες με ένα προστατευτικό πολυμερές υλικό.

Με επικεφαλή τον καθηγητή Γιουνές Μεσαντέκ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Sensors», δήλωσαν ότι η νέα αυτή τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ρούχων που θα μπορούν να διαγνώσουν αναπνευστικές παθήσεις ή να παρακολουθούν ανθρώπους με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την περιοχή του θώρακα.

έξυπνο μπλουζάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα όπως φαίνεται είναι συνεχώς ενθαρρυντικά για την βελτίωση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου ειδικά όταν αφορά την υγεία σε συνδυασμό με την αρωγή της τεχνολογίας. Δεν μένει μόνο παρά να γίνει το άνοιγμα στην αγορά για το έξυπνο μπλουζάκι το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από παθήσεις των πνευμόνων, βοηθώντας και τους επιστήμονες στην εξέλιξή του και γιατί όχι στην εφεύρεση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων που μπορεί και να εξαλείψουν εντελώς τις προαναφερόμενες παθήσεις.   

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Στρατάκη

Αθηναία με κρητικές ρίζες. Σπουδάζω στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Κρήτης. Δημιουργική, αυθόρμητη και υπεραναλυτική (μην λέμε μόνο τα καλά). Λατρεύω το σινεμά, τα ταξίδια και τον αθλητισμό σε όλες τις εκδοχές του. Μότο στη ζωή μου: "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;