Amazon Go: Το πρώτο σουπερμάρκετ χωρίς ταμείο

Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμείο στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Ιανουάριο στο Seattle της Αμερικής από την Amazon, μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζαμε τα είδη πρώτης ανάγκης μέχρι χθες.

Πως λειτουργεί το Amazon Go

Το άνοιγμα του πρωτότυπου Amazon Go, το οποίο είχε ανακοινωθεί ήδη από την περσινή χρονιά, δοκιμαζόταν για μήνες από το προσωπικό της εταιρείας στο Seattle. Με έκταση 170 τετραγωνικών μέτρων,  ξεκίνησε να λειτουργεί αποκλειστικά για τους υπαλλήλους τον Δεκέμβριο του 2016 και αναμενόταν να ανοίξει τις πύλες του και στο κοινό νωρίτερα. Ωστόσο κατά τις δοκιμές υπήρξαν κάποια προβλήματα με την αναγνώριση και τη χρέωση προϊόντων ιδίου τύπου ή προϊόντων που είχαν τοποθετηθεί από πελάτες σε λάθος ράφι, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο ενός χρόνου το περασμένο Ιανουάριο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου καταστήματος.  Στο νέο έξυπνο κατάστημα της εταιρείας, ο πελάτης ψωνίζει από τα ράφια τα προϊόντα που  χρειάζεται και στη συνέχεια φεύγει από το κατάστημα χωρίς να περιμένει σε κάποια ουρά ταμείου, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι κάμερες που καταγράφουν κάθε του κίνηση χρεώνουν αυτόματα την πιστωτική του κάρτα ή το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι τη στιγμή της αποχώρησής του.

Επί της ουσίας χρησιμοποιούνται μια σειρά από κάμερες οροφής για να αναγνωρίζουν τον κάθε πελάτη και να ανιχνεύσουν τα αντικείμενα που επιλέγει, μειώνοντας την ανάγκη για τιμολόγηση. Για να γίνει η χρέωση κατά την έξοδο, ο πελάτης πρέπει, προτού αρχίσει τα ψώνια του, να έχει κάνει download στο κινητό τηλέφωνό του την ειδική εφαρμογή της Amazon Go. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την χρέωση μπορούν ακόμα και να αφαιρούν τα πράγματα που τοποθετούνται και πάλι στο ράφι σε περίπτωση που κάποιος πελάτης αλλάξει γνώμη για κάποιο προϊόν , ενώ ζυγίζουν και τα προϊόντα με την βοήθεια των ειδικών αυτόματων ζυγαριών που υπάρχουν στα ράφια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο αν σκοπεύει να ανοίξει κι άλλα αντίστοιχα καταστήματα και σε ποιες τοποθεσίες. Πάντως το πείραμα αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σύνολο του κλάδου αφού είναι το πρώτο που δεν διευκολύνει απλά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και τα φυσικά ψώνια, ένας συνδυασμός που σε λίγα χρόνια θα αλλάξει εντελώς τις καταναλωτικές μας συνήθειες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;