Αγορά Smartphone: Τι πρέπει να προσέξω;

Ο άνθρωπος σήμερα, κάθε ηλικίας και γενιάς, αναζητά κάτι καινούργιο κάθε μέρα. Τον τελευταίο αιώνα, η τεχνολογία και ειδικότερα η τεχνολογία των smartphones, εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Καινούργια smartphones έρχονται να αντικαταστήσουν τις μέχρι τώρα ανάγκες και απαιτήσεις όλων των ανθρώπων προσφέροντας την άνεση κάθε μικρής έξυπνης συσκευής.

Πριν όμως προβεί στην απόφαση να αλλάξει smartphone, διαλέγοντας να πάρει κάποιο πιο κοντά στις δικές του ανάγκες και προσδοκίες, θα ήταν κάλο να αφιερώσει λίγη ώρα και να κοιτάξει ποιο θα τον καλύψει στις καθημερινές του ανάγκες. Κάνοντας  συγκρίσεις, βλέποντας πόσα χρήματα διαθέτει για ένα smartphone και να πάρει την σωστή για εκείνον απόφαση.

Παρακάτω αναφέρεται ένας σύντομος, αλλά πλήρης οδηγός για την σωστή επιλογή ενός smartphone.

Ανάγκες του κάθε ανθρώπου

Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα για το καθένα από εμάς είναι ο ξεκαθαρισμός των αναγκών που έχουμε για την επιλογή του κατάλληλου smartphone. Κάποιος μπορεί να θέλει το smartphone ως τρόπο επικοινωνίας και μόνο. Κάποιος άλλος να το θέλει για να ασχολείται με τον κόσμο του διαδικτύου, να κατεβάζει ένα τραγούδι ή μια ταινία και να ασχολείται με το gaming. Άλλος να το χρησιμοποιεί ως μέσο για να τραβάει όμορφες επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο. Κάλο θα ήταν να κάνει πρώτα μία λίστα από τις ανάγκες που έχει από ένα smartphone και μετά να επιλέξει το κατάλληλο για εκείνον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του smartphone

Άλλος ένας βασικός παράγοντας για την σωστή επιλογή smartphone, είναι η τιμή. Τα smartphones, κλιμακώνονται σε διάφορα πεδία τιμών. Υπάρχουν smartphones με χαμηλό κόστος, δηλαδή το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Αυτά τα smartphones συνήθως χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες, όπως την πραγματοποίηση κλήσεων και την αποστολή μηνυμάτων.

Η άλλη και η πιο ευρεία κατηγορία τιμών για την αγορά ενός smartphone, είναι αυτά που έχουν ένα ενδιάμεσο κόστος που κυμαίνεται από 200 έως και 400 ευρώ. Εδώ βρίσκουμε διάφορες κατηγορίες smartphones που καλύπτουν αρκετά τις ανάγκες των ανθρώπων. Είναι η πιο αξιόπιστη κατηγορία τιμών, με μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών.

Τέλος, υπάρχουν και τα κινητά ναυαρχίδες που εδώ οι τιμές είναι πάνω από 500 ευρώ. Εδώ τα smartphones καλύπτουν όλες τις ανάγκες του απαιτητικού κοινού, αλλά οι τιμές τους είναι απλησίαστες. Με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλο απόθεμα.

Λειτουργικό σύστημα

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: www.google.com

Το επόμενο κομμάτι που απασχολεί τον καταναλωτή είναι το λειτουργικό σύστημα που έχει κάθε smartphone. Τα κυριότερα λειτουργικά συστήματα που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά είναι δύο, το Android και το iOS. Τα Android τα συναντάμε και στις τρεις κλίμακες τιμών που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ενώ τα iOS τα συναντάμε στις ναυαρχίδες τιμών, καθώς είναι λειτουργικό σύστημα της εταιρείας Apple.

Μέγεθος οθόνης smartphone

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: www.expert-hellas.gr

Εδώ είναι θέμα με το πόσο βολικό είναι το smartphone στα χέρια τού καθενός. Δηλαδή με ποιες ίντσες βολεύεται. Κατά πόσο τον βοηθάει να κάνει διάφορες δουλειές.

Η ίντσα είναι η διαγώνιος απόσταση της οθόνης από την μία γωνία στην άλλη γωνία. Υπάρχουν οι μικρές οθόνες που είναι μέχρι και 4,5 ίντσες, με τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να το χρησιμοποιήσει για τις βασικές λειτουργίες του, οι μεσαίες οθόνες που είναι από 4,5 έως 5,4 ίντσες που είναι μια καλή λύση για να μπορεί να μπαίνει άνετα ο καταναλωτής στο διαδίκτυο, να διαβάζει διάφορα άρθρα και να παίξει ένα παιχνίδι. Τέλος, υπάρχουν οι μεγάλες οθόνες που ξεπερνούν τις 5,5 ίντσες χαρίζοντας έτσι στον καταναλωτή την αίσθηση της άνεσης που έχει ένα μικρό tablet.

Ανάλυση οθόνης ενός smartphone

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: www.iwant2.gr

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι είναι η ανάλυση της οθόνης. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Οι βασικότερες αναλύσεις είναι οι ακόλουθες:

Ανάλυση HD και HD+: Αυτή η ανάλυση είναι για οθόνες που οι ίντσες τους είναι μικρότερες από τις 4,7 ίντσες.

Ανάλυση Full HD και Full HD+: Αυτή η ανάλυση οθόνης επικρατεί στις ναυαρχίδες των smartphones.

Τεχνολογίες οθονών smartphone

Μιας και μιλάμε για οθόνες των smartphones, καλό θα ήταν να αναφέρουμε και δυο, τρία πράγματα για τις κυριότερες τεχνολογίες τους.

Τεχνολογία LCD: Έχει ένα μέτριο και ποιοτικό αποτέλεσμα με οπίσθιο φωτισμό οθόνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Τεχνολογία OLED/ AMOLED: Αυτή η τεχνολογία είναι πιο ενεργοβόρα από ό,τι η τεχνολογία LCD.

Τεχνολογία SUPER AMOLED/ SUPER AMOLED PLUS: Αυτή η τεχνολογία επικρατεί στα smarthones της εταιρείας Samsung. Έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τα έντονα και κορεσμένα χρώματα.

Τεχνολογία IPS και RETINA IPS: Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει μεγάλη γωνία θέασης με αναπαραγωγή χρωμάτων. Επίσης, έχει πολύ καλή φωτεινότητα.

Επεξεργαστής των smartphones

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: blog.public.gr

Αποκαλείται και αλλιώς Soc. Ο επεξεργαστής ενός smartphone είναι το βασικότερο στοιχείο του. Αυτό καθορίζει την ταχύτητα του smartphone. Οι βασικότεροι επεξεργαστές είναι:

Διπύρηνος επεξεργαστής: Αυτός ο επεξεργαστής στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί. Παρέχει πολύ χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί κάποιες εφαρμογές που θέλουν μεγάλη ταχύτητα.

Τετραπύρηνος επεξεργαστής: Είναι ο πιο διαδεδομένος επεξεργαστής. Είναι λιγότερο ενεργοβόρος και αρκετά ταχύτερος για λήψη full HD βίντεο.

Υπάρχουν και οι exa/octa/deca core επεξεργαστές που προσφέρουν πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες, αλλά ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Μνήμη και αποθηκευτικός χώρος στα smartphone

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: www.naftemporiki.gr

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό για την σωστή επιλογή ενός smartphone είναι η μνήμη και ο αποθηκευτικός του χώρος. Δηλαδή μέχρι πόσα αρχεία, φωτογραφίες, τραγούδια και εφαρμογές χωράνε μέσα σε μια συσκευή. Εδώ μπορεί να υπάρχει εσωτερικά στο smartphone αυτό αλλά και σαν εξωτερικός παράγοντας με την χρήση μιας κάρτας microSD που επιτρέπει στον καταναλωτή να αποθηκεύσει τα διάφορα αρχεία του εκεί χωρίς να έχει το φόβο πιθανής διαγραφής. Κάποια ενδεικτικά νούμερα αποθηκευτικών χώρων και μνημών είναι τα εξής: 512MB ως 1GB, 2GB ως 3GB, 4GB ως 8GB, 16GB, 32/64GB και 128/256/512GB μέχρι 1TB.

Μπαταρία smartphone

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: tech4greece.gr

Ένας από τους καθοριστικούς λόγους που θα προβεί ο καταναλωτής στην επιλογή ενός smartphone, είναι η μπαταρία του. Κάθε smartphone, ανάλογα με τις ίντσες και το τι προσφέρει, χρειάζεται την κατάλληλη μπαταρία του. Για αυτό, εάν το smartphone είναι μέχρι 4,5 ίντσες χρειάζεται μικρή μπαταρία, περίπου 2500mAh, αν είναι μέχρι 5,4 ίντσες τότε χρειάζεται μια μπαταρία μεσαίου μεγέθους, δηλαδή μέχρι 4000mAh. Τέλος, όσο πιο μεγάλη είναι η οθόνη, τόσο πιο πολύ αυξάνονται τα mAh.

Κάμερα των smartphone

αγορά smartphone
Πηγή εικόνας: yeniexpo.com

Ένα τελευταίο βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή ενός smartphone είναι η κάμερά του. Όλοι οι καταναλωτές έχουν, εσφαλμένα την εντύπωση ότι όσο πιο πολλά megapixels έχει η ανάλυση της κάμερας, τόσο καλή είναι η ποιότητα της φωτογραφίας. Εν μέρει είναι σωστό αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που υπερισχύουν. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Η σειρά προτεραιοτήτων για την επιλογή της σωστής κάμερας σε ένα smartphone είναι: σταθεροποίηση, ταχύτητα, διαθέσιμες χειροκίνητες λειτουργίες και τέλος τα megapixels. Η σταθεροποίηση σε μια κάμερα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες, επειδή καθορίζει την εστίαση του φακού για την καλύτερη και πιο καθαρή φωτογραφία. Αλλά για να μπορεί να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να συμβάλει και η ταχύτητα λήψης της. Αυτό έχει να κάνει συνήθως με το πόσο γρήγορα θα πάρει το κλικ η συσκευή για να τραβήξει την φωτογραφία ή το βίντεο.

Τέλος, άλλα δύο χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο στην λήψη μιας φωτογραφίας είναι το διάφραγμά της, που όσο πιο μικρό και αν είναι, τόσο καλύτερη φωτογραφία βγαίνει στο χαμηλό φως. Και το φλας, που σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται τα απλά φλας και τα διπλά φλας. Τα διπλά φλας βοηθάνε στην λήψη φωτογραφιών και βίντεο υπό συνθήκες σκοταδιού.

Πηγές:

  1. blog.plaisio.gr
  2. expert-hellas.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου άρεσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;