Athens
22°
scattered clouds
Υγρασία: 24%
Άνεμος: 1m/s Α-ΒΑ
Ανώτερη 20 • Κατώτερη 19
Weather from OpenWeatherMap

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα Windows 10

Windows 10. Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να πει κάποιος για αυτά είναι πως είναι αδιάφορα. Μετά την παταγώδη αποτυχία των Windows 8, η Microsoft έβαλε τα δυνατά της για να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα. Η έντονη επικοινωνιακή προώθηση της νέας αυτής εποχής συνοδεύτηκε από μια σειρά αλλαγών που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό συζητήσεων για τα Windows 10. Τα τελευταία ξεχωρίζουν από τους προκατόχους τους σε αυτά τα σημεία:

 1. Είναι η τελευταία γενιά Windows.
  Η Microsoft επέλεξε να προσπεράσει τον αριθμό 9 και να μεταβεί στο 10. Ως αριθμός, το 10 αποπνέει ολοκλήρωση και πληρότητα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να διατηρηθεί ως ονομασία για πολλά χρόνια. (Μεταξύ μας, μια άλλη εταιρία, με λογότυπο ένα μήλο, χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια στο όνομα του λειτουργικού της συστήματος το Χ, δηλαδή το λατινικό σύμβολο για το 10.) Τα Windows 10, εν προκειμένω, προορίζονται να έχουν μια πολύ μεγαλύτερη “θητεία” σε σχέση με τα Windows 8 και τα 7. Επιπλέον, παραμένοντας στο 10 εξασφαλίζεται και η παραμονή σε μια “καλή” έκδοση, βάζοντας τέλος στον αστικό μύθο πως μετά από μια “καλή” έκδοση έρχεται μια άθλια έκδοση του λειτουργικού.

  Μια απεικόνιση του αστικού μύθου των καλών και κακών Windows
 2. Αναβαθμίζονται συνεχώς.
  Τα Windows 10 φέρνουν μαζί τους ακόμη μια αλλαγή στη φιλοσοφία του λειτουργικού. Καθώς απομακρυνόμαστε από τις εκδόσεις με κύκλο ζωής 3-4 ετών, τα Windows μεταβάλλονται σε μια συνεχώς αναβαθμιζόμενη υπηρεσία (WaaS – Windows as a Service).  Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, οι νέες λειτουργίες και οι βέλτιωσεις παραδίδονται τη στιγμή που είναι έτοιμες, χωρίς αναμονή.
 3. Μπορείς να συμμετάσχεις στην ανάπτυξή τους.
  Μέσω του προγράμματος Windows Insider, μπορείς να λαμβάνεις δοκιμαστικές αναβαθμίσεις στα Windows 10 και να δοκιμάζεις τις νέες λειτουργίες καθώς αυτές δημιουργούνται. Η Microsoft υποστηρίζει θερμά το πρόγραμμα και είναι πολύ ελαστική στους περιορισμούς που θέτει για τη χρήση του. Μάλιστα, επιτρέπει σε όλους τη χρήση του προγράμματος εαν η εγκατάσταση του υπό ανάπτυξη λογισμικού γίνεται σε έναν δευτερεύοντα υπολογιστή και όχι σε έναν κύριο που πιθανώς περιέχει σημαντικά έγγραφα και προγράμματα.

  how_to_stay_on_windows_7_and_8_forever_full-screen_prompt
  Ίσως η Microsoft πίεσε λίγο παραπάνω με την δωρεάν αναβάθμιση
 4. Είναι τα πρώτα που δόθηκαν δωρεάν.
  Πριν από την παρουσίαση των Windows 10, η Microsoft είχε υποσχεθεί μια δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 8 με την οποία θα επέστρεφε το κλασικό μενού έναρξης. Όμως, μια (συνηθισμένη) αναπροσαρμογή στην στρατηγική της εταιρίας, μετακίνησε την επιστροφή του μενού στη νέα έκδοση του λειτουργικού, πιθανότατα για λόγους marketing. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Microsoft να είναι δεσμευμένη απέναντι σε εκατομμύρια χρήστες των Windows. Για να μην δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις, αλλά και για λόγους στρατηγικής, τα Windows 10 έφτασαν ως δωρεάν αναβάθμιση σε όλους τους υπολογιστές που είχαν Windows 8 αλλά και 7.
 5. Δεν υστερούν σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις.
  Πολλοί προβάλουν αντιρρήσεις απέναντι στα Windows 10, ισχυριζόμενοι πως τα τελευταία παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και πως οι προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού είναι πιο ασφαλείς για τη προστασία των ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών. Πράγματι, τα Windows 10 παρουσίασαν μια νέα σύμβαση προστασίας απορρήτου. Αλλά στη συνέχεια αυτή η σύμβαση ενσωματώθηκε και στα Windows 8 και 7 μέσω αναβαθμίσεων του Windows Update. Έτσι λοιπόν, στον τομέα της προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου, όλες οι εκδόσεις είναι εξίσου καλές (ή κακές).

  5808.App-Lab-image_1CA64E31
  Μια από τις αδυναμίες των Windows 8 ήταν το κοινό interface για όλες τις κατηγορίες συσκευών
 6. Είναι η σωστή εκτέλεση μιας παλιάς ιδέας.
  Με τα Windows 8 και Windows Phone 8, η εταιρία που διοικούσε ο Steve Ballmer, προσπάθησε να μεταβεί στην εποχή των smartphone και των tablet, διατηρώντας παράλληλα την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των Windows. Το αποτέλεσμα ήταν κακό και οι όγδοες γενιές των Windows και Windows Phone δεν ήταν τόσο κοινές όσο ήθελε να δείξει η Microsoft. Επίσης, πολλοί χρήστες αδυνατούσαν να εκπαιδευτούν στα εντελώς νέα μοντέλα πλοήγησης των λειτουργικών συστημάτων, τα οποία αν και παρόμοια είχαν σημαντικές διαφορές. Στα Windows 10, η ενοποίηση του κινητού με τον υπολογιστή και ο παράλληλος εκσυγχρονισμός τους έχουν μια πολύ καλύτερη εκτέλεση. Το επίκεντρο της ενοποίησης στράφηκε στα θεμέλια των λειτουργικών συστημάτων και όχι στο γραφικό περιβάλλον εργασίας. Έτσι τα Windows 10 είναι αρκετά πιο ευέλικτα και απαιτούν λιγότερη προσαρμογή από τον χρήστη.
 7. Προσαρμόζονται στη συσκευή σου.
  Στα Windows 10, το γραφικό περιβάλλον αναβαθμίστηκε και κάθε συσκευή δουλεύει με τον τρόπο που πρέπει. Παραμένουν τα κοινά αισθητικά στοιχεία, όμως δόθηκε έμφαση στην βελτίωση της λειτουργικότητας, είτε η χρήση γίνεται με ποντίκι, είτε με αφή. Ακόμη, χάρη στο Continuum, τα Windows προσαρμόζονται στο υλικό που είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή. Σύνδεσες το κινητό σου σε μία οθόνη; Έχεις laptop που γίνεται tablet; Το Continuum αναλαμβάνει δράση και κάνει τα Windows πιο φιλικά στην αφή ή στο κλασικό ποντίκι.

  Το Continuum εν δράσει (AP Photo/Jeff Chiu)
  Το Continuum εν δράσει (AP Photo/Jeff Chiu)
 8. Έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα.
  Στα Windows 10 η παραμετροποίηση δεν περιορίζεται στην αλλαγή φόντου. Περιλαμβάνει το χρώμα έμφασης, τον τρόπο και τα σημεία που αυτό εμφανίζεται. Το κύριο θέμα μπορεί πλεόν να βασίζεται είτε στο λευκό είτε στο μαύρο. Επίσης, το μενού έναρξης είναι αρκετά ευέλικτο. Κάθε εφαρμογή που βρίσκεται σε αυτό έχει διαθέσιμα Live Tiles πολλών μεγεθών. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει, να αφαιρέσει και να μεταβάλει όλα τα Live Tiles. Οι συνδυασμοί λοιπόν είναι αμέτρητοι.
 9. Κάνουν format μόνα τους.
  Ίσως μερικοί θα προτιμούσαν αυτό να παραμείνει λιγότερο γνωστό. Κάθε υπολογιστής με Windows 10 έχει, όχι πολύ βαθιά στις ρυθμίσεις του, ένα “μαγικό” κουμπί που επαναφέρει τα Windows στην αρχική τους κατάσταση. Και το καλύτερο; Υπάρχει η επιλογή να διατηρθούν όλα τα αρχεία του υπολογιστή!
 10. Σου επιτρέπουν να επιστρέψεις στη προηγούμενη έκδοση εύκολα.
  Έστω ότι δεν έχεις πειστεί από τα Windows 10. Αν θέλεις να επιστρέψεις πίσω στα 8 ή στα 7, μπορείς! Σε διάστημα ενός μήνα από την αναβάθμιση, πήγαινε στις ρυθμίσεις. Αρκεί το πάτημα ενός πλήκτρου για να ξεκινήσει η διαδικασία. Σε λίγες ώρες ο υπολογιστής θα λειτουργεί και πάλι με το αγαπημένο σου λειτουργικό σύστημα.

Εσύ ήξερες αυτά τα 10 στοιχεία; Αν όχι, έχεις πλέον μια διαφορετική γνώμη για τα Windows 10; Περιμένουμε την απάντηση σου στα σχόλια 😉

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα το 1997 και από τότε έχω το όνομα του παππού μου. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, πολλοί με φωνάζουν Μάρκο ή Κωνσταντίνο. Ήρθα στο MAXMAG για να γράφω για τεχνολογία, αλλά έμεινα γιατί περνάω καλά. Α, παραλίγο να το ξεχάσω. Μισώ να γράφω bio.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG