Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ-Οι πρωταγωνιστές έως σήμερα

Βρισκόμαστε πλέον στην κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά δεν γινόταν να μην ασχοληθούμε με την δημοφιλέστερη σειρά ever σχετικά με την Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού. Αν κι έχουν περάσει 41 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη προβολή της μίνι-σειράς, Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ του Franco Zeffirelli εξακολουθεί να είναι η πιο γνωστή σειρά με θρησκευτικό περιεχόμενο έως σήμερα κι όχι αδίκως. Δυνατές ερμηνείες, εξαιρετική σκηνοθεσία για τα δεδομένα της εποχής και το κυριότερο ένας πρωταγωνιστής που τόσο προσομοίαζε στον Ιησού Χριστό όπως τον γνωρίζουμε σε απεικονίσεις της χριστιανικής θρησκείας.

Η σειρά έχει προβληθεί από αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού ενώ στην χώρα μας έχει καθιερωθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ 1. Το πόσο επίκαιρη είναι η προβολή της κάθε χρόνο την Εβδομάδα των Παθών φαίνεται κι από την υψηλή τηλεθέαση που σημειώνει όσες φορές κι αν την έχουμε παρακολουθήσει κατά το παρελθόν. Το καστ αποτελούνταν από αρκετά επιτυχημένους παλιότερους ηθοποιούς ενώ άλλοι τόσοι έγιναν γνωστοί με αυτήν την μίνι σειρά σταθμό. Ωστόσο τι κατάφεραν να κάνουν κάποιοι από τους βασικούς πρωταγωνιστές της σειράς; Εξαργύρωσαν αυτήν την επιτυχία αργότερα ή τους “καπέλωσε” αυτή η συμμετοχή τους;

Robert Powell/Ιησούς

Ο ηθοποιός που σε όλους έρχεται στο μυαλό όταν φέρνουμε την εικόνα του Ιησού είναι ο Robert Powell. Trivia: Οι παραγωγοί της σειράς αρχικά προσανατολίζονταν στο να χρησιμοποιήσουν κάποιον πολύ γνωστό σταρ της εποχής για αυτόν τον ρόλο κι ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν ο Dustin Hoffman και ο Al Pacino. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν έμοιαζαν στον Ιησού όπως έχει παγιωθεί στην συνείδηση της κοινής γνώμης, τους έκανε να αναθεωρήσουν και να καταλήξουν στην απεικόνιση του ζωγράφου Warner Sallman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά τον 74χρονο πλέον Robert θα είμαστε λίγο προληπτικοί και θα ενστερνιστούμε την άποψη που λέει ότι όσοι έχουν υποδυθεί τον Ιησού είτε δεν είχαν επιτυχημένη πορεία στην συνέχεια είτε είχαν τραγικό τέλος. Ο ηθοποιός ανήκει στην πρώτη κατηγορία καθώς ο ρόλος του τον καπέλωσε και δεν μπόρεσε να τον αποτινάξει ποτέ από πάνω του. Συμμετείχε μόνο σε κάποιες ταινίες οι οποίες δεν είναι και πολύ γνωστές όπως The Four Feather, Beyong Good And Evil, Harlequin, The Survivor, The Jigsaw Man, What Waits Below, The First Circle, Prode Of Africa και κάποιες άλλες. Από σειρές μόνο στις Hannay και The Detectives ενώ από το 2007 δεν είναι παρών κάπου τηλεοπτικά.


Olivia Hussey/Μαρία

Στον αντίποδα η πορεία της Olivia που υποδύθηκε την Παναγία ήταν σαφώς καλύτερη. Αν και ποτέ δεν έγινε από τα γνωστότερα ονόματα του Hollywood, εντούτοις συμμετείχε σε κάποιες αξιόλογες παραγωγές. Trivia: Η συμμετοχή της στον Ιησού από την Ναζαρέτ ήταν η δεύτερη συνεργασία της με τον παραγωγό Franco Zeffirelli καθώς λίγα χρόνια νωρίτερα είχε υποδυθεί την Ιουλιέτα στην ταινία Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Μάλιστα απέσπασε τα βραβεία της πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού με πολλές προοπτικές αλλά και της καλύτερης ηθοποιού.

Κάποιες από τις ταινίες που πήρες μέρος είναι οι The Pirate, Virus, Ivanhoe, Psycho IV: The Beginning, Mother Teressa Of Calcutta (είχε δηλώσει ότι ήθελε να την υποδυθεί από την περίοδο του Ιησού από την Ναζαρέτ), Tortilla Heaven, Social Suicide κ.ά. Από σειρές την είδαμε σε ελάχιστες και κυρίως ως guest. Αυτές είναι The Bastard, The Last Days Of Pompeii, Murder She Wrote, It και Boy Meets World. Επίσης έχει χαρίσει την φωνή της σε αρκετά video games των Star Wars αλλά και σε κάποια cartoons.


Ian McShane/Ιούδας

Ο ηθοποιός ωστόσο που έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία είναι ο Ian Mc Shane. Ο λόγος είναι ότι κατάφερε να μην τον στιγματίσει ένας τέτοιος μισητός ρόλος όπως του Ιούδα. Βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πολλές φορές έπαιξε τον “κακό” σε διάφορα πρότζεκτ. Ο κατάλογος με τους ρόλους του μετά τον Ιησού από την Ναζαρέτ είναι μακρύς και σε αρκετές επιτυχημένες παραγωγές. Ενδεικτικά κάποιες ταινίες του είναι The Fifth Musketeer, Exposed, Torchlight, Babylon 5: The River Of Souls, Nine Lives, The Golden Compass, The Seeker, Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides, Snow White And The Huntsman, El Nino, Pottersville, στο επερχόμενο Hellboy κ.ά. Όμως και η παρουσία του σε σειρές δεν είναι μικρή με συμμετοχές στις Bare Essence, A.D., Lovejoy, Dallas, Madson, Trust, Kings, The Pillars Of The Earth, American Horror Story: Asylum, Ray Donovan, guest σε ένα επεισόδιο του Game Of Thrones, American Gods κ.ά.


Yorgo Vogiatzis/Ιωσήφ

Τον ταπεινό και στοργικό ξυλουργό υποδύθηκε ο δικός μας Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής. Trivia: Ο ηθοποιός ήταν να ενσαρκώσει και τον Καϊάφα στην ταινία τα Πάθη του Χριστού με σκηνοθέτη τον Mel Gibson. Ωστόσο μια διαφωνία τους σχετικά με την συμπεριφορά του ρόλου του προς τον Εσταυρωμένο, οδήγησε στην αντικατάσταση του και τελικά τον ρόλο πήρε ο Mattia Sbragia.

Η εμφάνισή του στην σειρά ήταν από τις πιο επιτυχημένες και είναι ένας από τους ηθοποιούς που κατάφερε να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό. Μετά την επιτυχία της σειράς ο καλλιτέχνης συμμετείχε κυρίως σε ιταλικές, γαλλικές και τα τελευταία χρόνια ελληνικές παραγωγές. Πέρα από την πρώτη συμμετοχή του στην εξαιρετική και πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία Zorba The Greek, ο ηθοποιός είχε και κάποιες επιτυχίες αργότερα όπως  The Haunted House, X, The Little Drummer Girl, Frantic, The Bourne Identity, China Beach, The Odyssey, The Prince Of Arabia, The Day Of The Siege: September Eleven 1683 κ.ά. Από ελληνικές σειρές τον γνωρίσαμε καλύτερα στις Λένη, Αν Μ’αγαπάς και Αρχιπέλαγος.


Christopher Plummer/Ηρώδης Αντύπας

Τον κυβερνήτη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα υποδύθηκε ο 89χρονος σήμερα Christopher Plummer. Ο ηθοποιός και μόνο λόγω της ηλικίας του φαίνεται ότι είχε καθιερωθεί στον χώρο του θεάματος και πριν από τον Ιησού από την Ναζαρέτ. Trivia: Ο Christopher έχει ενσαρκώσει πολλές ιστορικές προσωπικότητες ακόμα και πριν την σειρά. Ανάμεσα σε αυτούς του ρόλους είναι οι Arthur Wellesley, ο πρώτος δούκας του Wellington στην ταινία WaterlooJoseph Rudyard Kipling συγγραφέας και ποιητής στο The Man Would Be King κ.ά. Είναι γνωστός κυρίως από θεατρικές παραστάσεις αλλά κι από συμμετοχές του σε ταινίες όπως International Velvet, Murder By Decree, Eyewitness, Dragnet, Star Trek VI: The Undiscovered Country, Wolf, 12 Monkeys, The New World, Remember κ.ά.


Ναζαρέτ

Stacy Keach/Βαραββάς

Τον εγκληματία που απελευθερώθηκε στην θέση του Ιησού υποδύθηκε ο Stacy Keach. Ο ηθοποιός πέρα από μεγάλη παρουσία στο θέατρο, έχει και πολλές συμμετοχές στην τηλεόραση όπως στις ταινίες Two Solitudes, The Ninth Configuration, Nice Dreams, False Identity, Raw Justice, The Hollow, Cellmates, The Bourne Legacy, Planes, Truth, Cell, Gold κ.ά. Από σειρές πήρε μέρος στις Hemingway, Mike Hammer-Private Eye, Titus, Prison Break, Lights Out, Crowded, Ray Donovan, Man With A Plan κι αρκετές άλλες. Τέλος ήταν αφηγητής σε πολλές από αυτές πέρα από τους ρόλους του.


 

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα με την καριέρα των ηθοποιών της αγαπημένης μίνι-σειράς οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το καστ αποτελούνταν κι από άλλους σημαντικότατους ηθοποιούς οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο James Farentino (Πέτρος), Anne Bancroft (Μαρία Μαγδαληνή), Rod Steiger (Πόντιος Πιλάτος) κ.ά. οι οποίοι είχαν τεράστιες καριέρες τόσο από άποψη ποσότητας ρόλων όσο και ποιότητας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κωστίκας

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Το διάβασμα και η συγγραφή κειμένων είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά μου. Φανατικός σειρών και ταινιών κυρίως ξένων παραγωγών. Επιπλέον με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι για ότι τρέχει στην επικαιρότητα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;