Το νησί: από το ξένο best seller στην επιτυχημένη ελληνική σειρά

Το νησί

Το πολυδιαβασμένο βιβλίο της Victoria Hislop, που έγινε best seller μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Εκείνη τη χρονιά παρακολουθήσαμε στους δέκτες μας τη σειρά που μας κέρδισε με την ιστορία και τις μουσικές της συνθέσεις. Αλλά και τη σειρά που έμελλε να αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Κυρίως ως προς τον τρόπο σκέψης. Το νησί μας γύρισε περίπου μισό αιώνα πίσω φέρνοντας στο επίκεντρο τη ζωή των λεπρών κατοίκων του ελληνικού νησιού Σπιναλόγκα.

Το νησί: Υπόθεση

Πρόκειται για μια εκ των υστέρων αφήγηση που συμβαίνει στο παρόν της σειράς. Συγκεκριμένα, η ιστορία αναφέρεται σε μια οικογένεια που στιγματίστηκε, όταν χτυπήθηκε από τη νόσο της λέπρας. Στα 1939 η Ελένη (Κατερίνα Λέχου) ανακαλύπτει πως έχει προσβληθεί από τη λέπρα. Καθώς η λέπρα θεωρούνταν τότε κολλητική, η ίδια απομακρύνεται από την οικογένεια και το χωριό όπου διέμενε και εγκαθίσταται στη Σπιναλόγκα. Εκεί, ανακαλύπτουμε μαζί της τη ζωή των λεπρών και τα βάσανα της αρρώστιας τους. Παράλληλα, όμως καταλαβαίνουμε και τον βαρύ καημό του άντρα της (Στέλιος Μάινας) που πλέον πρέπει να τα καταφέρει μόνος.

Στη συνέχεια της σειράς θα δούμε να εξελίσσεται ένα δεύτερο σκέλος, που θα μας οδηγήσει στο παρόν της αφήγησης. Δηλαδή, το πώς η ιστορία συνεχίστηκε και τι αντίκτυπο είχε η αρρώστια της Ελένης στη ζωή των παιδιών της. Αφενός, η Άννα (Ευγενία Δημητροπούλου) μεγαλοπιάνεται και αφού καλοπαντρευτεί αποκρύπτει από τη νέα της οικογένεια κάτι σημαντικό: ότι η μητέρα της πέθανε από την ασθένεια της λέπρας. Αφετέρου, η Μαρία (Γιούλικα Σκαφιδά) ετοιμάζεται να παντρευτεί, όμως εμφανίζει κι εκείνη τα σημάδια της νόσου, φεύγει για Το νησί και ο γάμος ακυρώνεται. Κι η υπόθεση συνεχίζεται με μεγάλο μυστήριο και ενδιαφέρον… Θα βρεθεί η γιατρειά για την λέπρα; Τι συνέβη τελικά με την κόρη της Άννας;

νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπεράσματα για Το νησί

Το νησί μας έδωσε πλούσια μαθήματα ζωής όπως όλες οι σειρές. Μας δίδαξε ότι η οικογένεια δοκιμάζεται τις συμφορές επιλέγοντας δύο μονοπάτια: να ενωθεί ή να διαλυθεί. Επίσης, ότι μια αρρώστια δεν είναι ντροπή, αλλά ένα γεγονός που συμβαίνει σαν όλα τα άλλα. Επιπλέον, ότι το πάθος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ακόμη, ότι η στιγμή της γιατρειάς και της εύρεσης του φάρμακου ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη. Και αυτό συνεπάγεται ότι υπήρξαν γιατροί που έδωσαν την ψυχή τους. Επειδή υποστήριξαν και γιάτρεψαν αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους τη στιγμή που όλος ο κόσμος τους απέφευγε. Τέλος, ότι ο ρατσισμός δεν αποβάλλεται εύκολα. Γιατί, είναι μια κακή συνήθεια, ριζωμένη στους ανθρώπους λόγω της αμάθειας.

Το νησί αποτελεί μία δημοφιλή και καλογυρισμένη δραματική ελληνική σειρά. Κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Μέσω της σειράς αυτής μας δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν ηθοποιοί που δούλεψαν σκληρά και έβγαλαν ένα εξαίσιο αποτέλεσμα. Μπορεί εγώ προσωπικά να μη γνωρίζω από ερμηνείες όμως με εξέπληξαν (όπως φαντάζομαι και όλους) οι ερμηνείες ηθοποιών που θεωρούνται κωμικοί. Για παράδειγμα, η Βίκυ του Είσαι το ταίρι μου και η Ελένη του Ευτυχισμένοι μαζί δεν έχει καμία σχέση με την Ελένη από Το νησί. Κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Δείχνει δηλαδή, πως ένας καλός ηθοποιός μπορεί να ανταποκριθεί σπουδαία στο κάθε είδους ρόλο που καλείται να παίξει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Καλαμπορδάνη

Σπουδάζω Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Λάρισα. Μου αρέσει να παρακολουθώ βιντεάκια από Έλληνες youtubers και όσοι με γνωρίζουν καλά έχουν να λένε για το πάθος που έχω με τις ατάκες γνωστών ελληνικών σειρών!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;