Το Βατικανό στην τηλεόραση

Βατικανό

Η θρησκεία έχει αποτελέσει ένα ισχυρό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής και του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιετίες. Από τη λατρεία πολλών θεών μέχρι τον μονοθεϊσμό η ανθρωπότητα γνώρισε πολλές θρησκείες που είτε εξαφανίστηκαν και βρίσκονται μόνο σε ιστορικές αναφορές είτε θριάμβευσαν και αριθμούν εκατομμύρια πιστούς.

Μία από τις θρησκείες που ισχυροποιήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων είναι και ο Χριστιανισμός, είτε μιλάμε για Ορθοδοξία είτε για Καθολικισμό, Προτεσταντισμό και άλλα δόγματα. Το μεγαλύτερο, όμως, πλούτο και την ισχυρότερη επιρροή κατά πολλούς την είχε και την έχει το Καθολικό Δόγμα, με επίκεντρο το κράτος του Βατικανού.

Βατικανό

Επικεφαλής του δόγματος αυτού βρίσκεται ο Πάπας ή αλλιώς Ποντίφικας, που έμενε στο Βατικανό στη Ρώμη. Με αυξημένη εξουσία ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, παλαιότερα η δύναμη των Παπών συναγωνιζόταν και επηρέαζε κατά πολύ την εξουσία ισχυρών ηγεμόνων της Ευρώπης.

Την ισχυρή παρουσία του Βατικανού στο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της Ευρώπης επιχειρούν να αποδώσουν δύο από τις πιο φιλόδοξες τηλεοπτικές σειρές του εξωτερικού με πρωταγωνιστές Ποντίφικες.

 

Ας τις δούμε όμως ξεχωριστά:

 

Οι Βοργίες/The Borgias (2011)

Βατικανό

Με εξαιρετικό καστ, σκηνικά, κοστούμια και φυσικά σενάριο, η τηλεοπτική σειρά The Borgias προσφέρει μέσα από συνολικά 29 επεισόδια (3 σεζόν) άφθονη πολιτική ίντριγκα και ενδιαφέρουσες σπουδές χαρακτήρων.

Κεντρικό πρόσωπο της σειράς είναι ο ισπανικής καταγωγής Ροδρίγος Βοργίας, ο οποίος υπήρξε Πάπας από το 1492 μ.Χ. μέχρι και τον θάνατό του το 1503 μ.Χ. , γνωστός ως Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’. Με τον τρόπο ζωής του να μην είναι εγκρατής, μιας και συζούσε με τις ερωμένες του στο Βατικανό και έδειχνε προτίμηση στην πολυτέλεια, έδωσε την αφορμή σε αντιπάλους του να διαδίδουν φήμες και το όνομα της οικογένειας έγινε συνώνυμο με την ελευθεριότητα και τον νεποτισμό.

Advertisement

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ζωή μιας τόσο πολιτικά ενεργούς  και προκλητικής οικογένειας προσφέρει μια ματιά στα ταραγμένα χρόνια του 15ου μετά Χριστόν αιώνα, με τα εξής δεδομένα να παρουσιάζονται:

  • οι Οθωμανοί είχαν ισχυροποιήσει την παρουσία τους και αποκτούσαν βλέψεις στον ευρωπαϊκό χώρο,
  • η σημερινή Ιταλία ήταν χωρισμένη σε βασίλεια που βρίσκονταν διαρκώς σε πόλεμο μεταξύ τους,
  • οι προσπάθειες της οικογένειας Βοργία να γίνει το Βατικανό κοσμικό κράτος και υπό την εξουσία τους με την κατάκτηση Ιταλικών εδαφών από τον Καίσαρα Βοργία
  • η απειλή των Γάλλων που διεκδικούσαν τη Νάπολη (Κάρολος Η’)

Όλα αυτά τα σημεία, βέβαια, δεν είναι παρά μία γεύση μόνο των σκευωριών και πολιτικών παιχνιδιών που παρουσιάζονται στο Βατικανό όταν Πάπας ήταν ο Αλέξανδρος ο ΣΤ’.

 

Βατικανό

 

Πρωταγωνιστούν:

Jeremy Irons (Pope Alexander VI/Rodrigo Borgia)

David Oakes (Juan Borgia)

Holiday Granger (Lucrezia Borgia)

Francois Arnaud (Cesare Borgia)

Σημειώσεις:

Η σειρά δεν έχει συνεχιστεί μέχρι στιγμής, αν και το τέλος του 3ου κύκλου δεν έδειξε να κλείνει οριστικά την ιστορία.

Υπάρχει παρόμοια σειρά του Netflix που φέρει τον τίτλο “Borgia

 

 

The Young Pope (2016)

Βατικανό

Μια σειρά που αμέσως κεντρίζει το ενδιαφέρον και λόγω θέματος αλλά κυρίως λόγω του πρωταγωνιστή της (Jude Law) είναι το The Young Pope του σκηνοθέτη Paolo Sorentino. Το εγχείρημα είναι άκρως φιλόδοξο διότι η σειρά δε βασίζεται σε μια ιστορικά υπαρκτή προσωπικότητα αλλά σε μια φανταστική κατάσταση, όπου ο Πάπας είναι Αμερικανός και παίρνει το όνομα Pius XIII (Πίος ο 13ος).

Advertisement

Με έναν φανταστικό Πάπα αμερικάνικης καταγωγής στο Βατικανό, ο κόσμος γνωρίζει πολλές αλλαγές (άλλωστε πρώτη φορά εκλέγεται ένας Αμερικανός ως Πάπας!). Η συμπεριφορά του προκλητική και οι απόψεις του συντηρητικές στο όριο του σκοταδισμού, συνθέτουν μια προσωπικότητα με αντιφάσεις και βάθος.

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε μια φανταστική εκδοχή του πώς θα ήταν ο κόσμος με έναν Αμερικανό στο παπικό αξίωμα. Η σειρά The Young Pope μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μας με μια δόση φαντασίας που θα μπορούσε όμως ίσως κάποτε να γίνει και πραγματικότητα.

 

Πρωταγωνιστούν:

Jude Law (Pope Pius XIII/ Lenny Belardo)

Diane Keaton (Sister Mary)

 

Σημείωση:

Ετοιμάζεται η δεύτερη σεζόν της σειράς με τίτλο “The New Pope” από τον ίδιο σκηνοθέτη.

 

Το Βατικανό υπάρχει εδώ και αιώνες, διαθέτοντας ισχυρή επιρροή, δύναμη και πλούτη. Τα προβλήματα της κοινωνίας δεν έχουν αλλάξει και πολύ από την εποχή της οικογένειας Βοργία, το μόνο που μένει είναι να δούμε αν το παπικό κράτος και η καθολική εκκλησία θα ξεπεράσουν τα δικά τους ζητήματα στρέφοντας την προσοχή τους προς τη λύση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;