Το The Last Kingdom ρίχνει φως σε μια άγνωστη περίοδο της Αγγλίας

Για όσους περιμένουν πώς και πώς την επάνοδο των «Βίκινγκς» («Vikings») και μαγεύονται από μεσαιωνικά σκηνικά, αιματηρές μάχες και θρυλικούς έρωτες, η σειρά «Το Τελευταίο Βασίλειο» («The Last Kingdom») συνιστά μία ιδιαίτερα αξιόλογη και συναρπαστική πρόταση που ξέρει να κρατά την αγωνία και το ενδιαφέρον στα ύψη. Μέχρι στιγμής, έχουν προβληθεί 2 σεζόν της σειράς με 8 επεισόδια η καθεμία και αναμένεται η τρίτη. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η συνέχεια της σειράς, οι πρώτες ενδείξεις και συνεντεύξεις παραγωγών και συντελεστών δείχνουν ότι οι περιπέτειες των Σαξονικών Χρόνων θα συνεχιστούν.

 

Υπόθεση:

Χρόνος: Δεύτερο μισό του 9ου αιώνα μ.Χ.

Τόπος: Αγγλία (τότε χωρισμένη σε βασίλεια)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων «Σαξονικά Χρονικά», του Βρετανού συγγραφέα Bernard Cornwell, η τηλεοπτική σειρά «The Last Kingdom» προσφέρει πολλή δράση, συναίσθημα και μια διαφορετική οπτική γωνία απ’ ο,τι έχουμε συνηθίσει στους «Vikings». Αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ στους «Vikings» η ιστορία προβάλλεται από τη ματιά των Δανών κατακτητών κατά τον 8ο και το πρώτο μισό του 9ου μ.Χ. αιώνα, το «The Last Kingdom» αφηγείται την ιστορία του Ούτρεντ, ενός γόνου αριστοκρατών της Νορθουμβρίας (ένα από τα σημαντικότερα παλαιά αγγλοσαξονικά βασίλεια), που αιχμαλωτίζεται από τους Δανούς και μεγαλώνοντας φτάνει να υπηρετεί τον Άγγλο βασιλιά Αλφρέδο τον Μέγα (δεύτερο μισό του 9ου μ.Χ. αιώνα). Η κύρια ιστορία εμπλουτίζεται, βέβαια, και με άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, οι οποίες όμως συνδέονται πάντοτε με τον κεντρικό ήρωα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

 

Ο κεντρικός ήρωας:

Ούτρεντ του Μπέμπανμπεργκ– Uhtred of Bebbanburg

Ηθοποιός: Alexander Dreymon

 

Από την αρχή της ιστορίας (στη σειρά και στα βιβλία), ο κεντρικός ήρωας ξεχωρίζει γιατί δοκιμάζεται σκληρά και μαθαίνει να επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες, κερδίζοντας την εύνοια και την αγάπη των ανθρώπων που τον αιχμαλώτισαν και τον πήραν μακριά από την πατρίδα και το βασίλειό του. Το ιδιαίτερο στον Ούτρεντ είναι ότι, ενώ οι δοκιμασίες του οφείλονται στους Δανούς (Βίκινγκς), μεγαλώνοντας κοντά τους, φτάνει να τους θεωρεί δικούς του ανθρώπους και όχι εχθρούς. Απορρίπτει το Χριστιανισμό αλλά διατηρεί την αγγλοσαξονική του ταυτότητα και εξακολουθεί να θεωρεί το βασίλειο της Νορθουμβρίας πατρίδα του. Κεντρικό θέμα στη σειρά αποτελεί η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του Ούτρεντ και του αγγλοσάξονα βασιλιά Άλφρεντ, η οποία χαρακτηρίζεται από αντιπαλότητα λόγω διαφορετικών πεποιθήσεων, αλλά και αλληλοθαυμασμό, δίνοντας το έναυσμα για μοναδικές περιπέτειες.

 

Φαντασία και πραγματικότητα:

Όπως και στα βιβλία, ιστορία και φαντασία διαπλέκονται αλλά χωρίς να γίνονται δραστικές αλλαγές που θα διαστρέβλωναν σε ενοχλητικό βαθμό τα ιστορικά γεγονότα. Μπορεί το πρόσωπο και η ιστορία του Ούτρεντ να ανήκουν στο χώρο της φαντασίας, αλλά η ιστορία αυτού του φανταστικού προσώπου είναι τόσο αρμονικά «δεμένη» με το ιστορικό χωροχρονικό πλαίσιο της εποχής στην οποία τοποθετείται, που δεν «ξενίζει» και μας κάνει να μάθουμε κάποια λίγο-πολύ άγνωστα πράγματα για την ταραγμένη αυτή εποχή της μεσαιωνικής Αγγλίας:

  • Η Ενωμένη Αγγλία συγκροτήθηκε μετά από πολλές συγκρούσεις μεταξύ των βασιλείων που υπήρχαν κατά το Μεσαίωνα (Ουέσεξ, Μερκία, Νορθουμβρία, Ήστ Άνγκλια κ.α.)
  • Πρωτεργάτης και οραματιστής της Ενωμένης Αγγλίας υπήρξε ο Άγγλος βασιλιάς Αλφρέδος ο Μέγας (Alfred the Great)
  • Ο Χριστιανισμός ήταν η κυρίαρχη θρησκεία στα αγγλοσαξονικά βασίλεια αλλά σε ορισμένα εξακολουθούσαν να διατηρούν την παγανιστική λατρεία
  • Στη σειρά ακούγεται περισσότερο ο όρος «Δανοί» αντί για «Βίκινγκς» γιατί οι Δανοί επιζητούσαν περισσότερο την εγκατάσταση στη χώρα (λόγω γόνιμου εδάφους) και όχι τόσο τις επιδρομές με σκοπό το λεγόμενο «πλιάτσικο»
  • Δανοί διοικητές στρατού και βασιλιάδες όπως ο Ούμπα (γιος του Ράγκναρ) και ο Γκούθρουμ ήταν υπαρκτά πρόσωπα και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις των δύο λαών
  • Μάχες όπως η μάχη του Cynwit (878 μ. Χ.) και η μάχη του Edington (878 μ. Χ.) έγιναν στην πραγματικότητα και άλλαξαν ριζικά την πορεία των εξελίξεων και την ιστορία των δύο λαών

Με λίγα λόγια, για όσους ψάχνουν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με ιστορικές πληροφορίες που αποδεικνύονται χρήσιμες για την κατανόηση μιας σκοτεινής αλλά και σημαντικής χρονικής περιόδου στην Ευρώπη, Το «The Last Kingdom» είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται για τα κρύα φθινοπωρινά βράδια που έρχονται.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;