Σειρές με πανδημίες: 5 καλά κρυμμένοι λόγοι που μας αρέσουν

Η κατάσταση που ζούμε αυτές τις μέρες είναι κατά γενική ομολογία πρωτόγνωρη. Οι ζωές μας αυτό το διάστημα θυμίζουν σενάριο εφιαλτικής ταινίας. Το τέλος της ιστορίας αυτής δεν έχει γραφτεί ακόμα κι αυτό μας γεμίζει πολύ συχνά με αρνητικά συναισθήματα. Η αβεβαιότητα των καιρών μάς κάνει να ψάχνουμε παντού για απαντήσεις και συμβουλές. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί έχουν στραφεί στην αναζήτηση πληροφοριών ακόμη και μέσα από ταινίες και σειρές με πανδημίες.

Σειρές με πανδημίες: Οι πλέον δημοφιλείς

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν οι χώροι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης εμπνέονται και επηρεάζονται από την πραγματικότητα. Έτσι, ο συνδυασμός πραγματικών πανδημιών και φαντασίας των σεναριογράφων, μας έχει δώσει ποικιλία ταινιών και σειρών με θέμα ασθένειες που προσβάλουν την πλειονότητα του ανθρώπινου πληθυσμού αφήνοντας πίσω τους όλεθρο.

σειρές με πανδημίες
Πηγή Εικόνας: steemitimages.com

Στο χώρο της τηλεόρασης οι σειρές με πανδημίες δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέχρι την έλευση του The Walking Dead το 2010. Η σειρά αυτή επανέφερε τους ζωντανούς νεκρούς (ζόμπι) στην επικαιρότητα και απέκτησε τεράστιο fan base. Δεν άργησαν να ακολουθήσουν κι άλλες σειρές με παρόμοια θεματολογία, πραγματευόμενες πανδημίες που είτε μετέτρεπαν τους ανθρώπους σε ζόμπι (The Last Ship, Kingdom, Z Nation, Black Summer) ή βρικόλακες (V Wars, The Strain) είτε τους αφάνιζαν (The Rain, Between, Containment).

Σειρές με πανδημίες: Γιατί τις βλέπουμε;

Για να κρατήσει μια σειρά το ενδιαφέρον των θεατών δεν είναι αρκετό η υπόθεση να έχει ως κέντρο της το ξέσπασμα μιας πανδημίας. Όπως συμβαίνει με τις σειρές όλων των ειδών, έτσι και στις σειρές με πανδημίες μετρούν οι χαρακτήρες, οι επιμέρους ιστορίες, η σκηνοθεσία κι άλλοι παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα όμως από όλα αυτά οι λόγοι που κρύβονται πίσω από το αυξημένο ενδιαφέρον των ανθρώπων για σειρές και ταινίες με πανδημίες είναι βαθύτερης φύσης. Μετά από σκέψη καταλήξαμε σε 5 βασικούς:

1.  Παρηγορούμαστε πως υπάρχουν και χειρότερα

could be worse
Πηγή Εικόνας: giphy.com

Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ανθρώπινο το να παρηγορούμαστε (κάπως), συγκρίνοντας τα βάσανά μας με κάτι χειρότερο. Έτσι βλέπουμε πως αντί να εφοδιαζόμαστε με μαχαίρια και πιστόλια, αρκεί να μένουμε σπίτια μας και να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας.

2. Παραδειγματιζόμαστε για το τι να κάνουμε

τι να κάνεις-πανδημίες
Πηγή Εικόνας: giphy.com

Από ψυχολογικές συμβουλές (τύπου «κράτα την ψυχραιμία σου») μέχρι πιο πρακτικές (τύπου «έχε πάντα ένα σχέδιο διαφυγής από ένα κτίριο»),  κάτι παραπάνω μπορούμε να μάθουμε για να επιβιώσουμε. Αχρείαστες να είναι μερικές απ’ αυτές βέβαια!

3. Καταγράφουμε στο μυαλό μας τι να ΜΗΝ κάνουμε

μην το κάνεις
Πηγή Εικόνας: em.wattpad.com

Από το να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας μέχρι να αφήνουμε την τσάντα μας, όταν τρέχουμε για τη ζωή μας (πολλοί πήγαν άκλαυτοι από κάτι τέτοιο, πιστέψτε μας).

4. Εκτιμούμε καλύτερα τα όσα έχουμε

σειρές με πανδημίες-nothing for granted
Πηγή Εικόνας: giphy.com

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Τότε επιτέλους κατανοούμε ότι τα μικροπαράπονα και οι διαφωνίες μας δεν έχουν καμία σημασία. Τότε εκτιμούμε την αξία όσων έχουμε για δεδομένα.

5. Αντιμετωπίζουμε το φόβο μας

ok to be scared
Πηγή Εικόνας: pinimg.com

Οι σειρές με πανδημίες θυμίζουν λίγο θεραπείες έκθεσης για τις φοβίες και τους φόβους μας. Μπορεί να βρίσκονται άλλοι στη δεινή θέση, αλλά σημασία έχει πως εκθέτουμε συνειδητά τον εαυτό μας στο να δει κάτι που φοβάται.

Εσείς με ποιους από τους παραπάνω λόγους ταυτίζεστε περισσότερο;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;