GoT 7×5: Οι συναντήσεις συνεχίζονται και στο “Eastwatch”!

Εκεί που άλλες χρονιές θα μιλούσαμε για τη μέση της σεζόν, τώρα φτάσαμε μόλις δύο επεισόδια πριν το τέλος της φετινής. Οι μετακινήσεις συνεχείς και οι “παίκτες” του Game of Thrones παίρνουν θέσεις στη σκακιέρα. Τρεις επανασυνδέσεις, τρία γεγονότα που αναζητούν την ερμηνεία τους και ένας χαρακτήρας που επέστρεψε μετά από πολύ…κουπί χαρακτηρίζουν το πέμπτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν του GoT,  με τίτλο “Eastwatch”.

Περιττή η προειδοποίηση, αλλά φυσικά ακολουθούν SPOILERS! 

GoT-SpoilersGif

Το επεισόδιο ξεκινά, για τους παρατηρητικούς, πριν καν αρχίσει στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, ήδη από τους τίτλους, είδαμε ένα όνομα που είχαμε να δούμε χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Joe Dempsie! Αλλά ας μην προτρέχουμε και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

The Reach

eastwatch the reach

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη σκηνή του “Eastwatch” μας γυρίζει πίσω, εκεί όπου μας άφησε η τελευταία του “Spoils of War”, και στους Bronn και Jaime, που, ναι, δεν πνίγηκε τελικά. Οι δυο τους κολυμπούν στην ακτή από όπου εξακολουθεί να φαίνεται ο καπνός της ξαφνικής επίθεσης της Dany και του κανακάρη της, του Drogon. Ο Jaime, με τη βοήθεια του Bronn, συνειδητοποιεί ότι αυτός ο πόλεμος είναι σχεδόν ακατόρθωτο να είναι νικηφόρος για τη Cersei και αποφασίζει να της εκφράσει την άποψή του γυρνώντας πίσω στο King’s Landing.

Λίγο πιο πέρα, ο Tyrion περιπλανιέται στο -καμένο πλέον- πεδίο της μάχης που προηγήθηκε και φτάνει στο λόφο, όπου βρίσκεται η Daenerys με τον Drogon, που φαίνεται σαν να μη χτυπήθηκε ποτέ από το βέλος του Scorpion, και τους Dothraki στο πλευρό της. Απέναντί της στέκονται όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τους στρατούς των Lannister και των Tarly. Η Khaleesi τους δίνει μία επιλογή: “Υποταγή ή θάνατος”. Κάποιοι επιλέγουν αμέσως το πρώτο. Οι Randyll και Dickon Tarly δεν είναι ανάμεσά τους, γιατί όπως λέει ο πατέρας, δεν θέλουν να στηρίξουν μία ξενόφερτη βασίλισσα που δεν έχει ζήσει στο Westeros ούτε μία μέρα της ζωής της. Η Dany, που έχει ήδη πάρει την απόφασή της, δεν ακούει τη συμβουλή του Tyrion να τους φυλακίσει αντί να τους αποκεφαλίσει. Εκείνη δεν προτίθεται να πάρει πίσω το λόγο της, μιας και η επιλογή που τους έδωσε ήταν ξεκάθαρη -και η εναλλακτική του κελιού στέλνει το λάθος μήνυμα για το μέλλον- και δηλώνει πως δεν είχε σκοπό να τους αποκεφαλίσει. Ο Tyrion παγώνει, η Dany δίνει εντολή στους Dothraki να τοποθετήσουν στην κατάλληλη θέση τους Tarly και με ένα ήσυχο “dracarys”, ο Drogon τους κάνει σκόνη. Οι επιζώντες υποτάσσονται όλοι στη νέα τους βασίλισσα. (Φήμες που θέλουν τη Daenerys να φαντάζεται τον Jon Snow να κάνει το ίδιο αντί για τους στρατιώτες, χαρακτηρίζονται ως ανεπιβεβαίωτες.)

King’s Landing

eastwatch - kings landing

O Jaime επιστρέφει από το πεδίο της μάχης για να πληροφορήσει τη Cersei για την πανωλεθρία του στρατού τους. Εκείνη παραμένει κολλημένη στην άποψή της για όλα φταίει ο Tyrion, που πρώτα σκότωσε τον γιο της, μετά τον πατέρα της και μετά συμμάχησε με τη γυναίκα που θέλει να της φάει το θρόνο. Τότε ο Jaime της αποκαλύπτει την αλήθεια για τον θάνατο του Joffrey και την ομολογία της Olenna. Εκείνη αρχικά δεν το πιστεύει, αλλά  όταν ο Jaime τη βάζει να σκεφτεί τον εαυτό της στη θέση της Olenna και με ποιον θα προτιμούσε να παντρέψει την κόρη της, τον Joffrey ή τον Tommen, ώστε να έχει η ίδια την πραγματική δύναμη, συνειδητοποίησε ότι η Olenna έλεγε την αλήθεια.

Dragonstone

Μιλώντας για υποταγή στη Daenerys, μεταφερόμαστε στο Dragonstone και σε κάποιον που εξακολουθεί να αντιστέκεται. Ο Jon υποδέχεται την Dany και τον Drogon πίσω στη βάση τους και τότε γίνεται κάτι που σίγουρα απαιτεί εξηγήσεις στην πορεία της σειράς. O Jon -αργά και βασανιστικά- πλησιάζει το πρόσωπο του Drogon, που έχει καρφώσει τα μάτια επάνω του, βγάζει το γάντι του και ακουμπά τον δράκο στο πρόσωπο. Ο Drogon δεν αντιδρά στο άγγιγμα, αλλά τα μάτια του εξακολουθούν να επεξεργάζονται τον ξένο άνδρα. Η Daenerys, που παρακολουθεί τη σκηνή από τη ράχη του δράκου, δεν φαίνεται να καταλαβαίνει απολύτως τι και πώς ακριβώς γίνεται μπροστά της. Μήπως ο δράκος ξέρει κάτι παραπάνω τελικά;

Η Dany κατεβαίνει και, αφού αποχωρήσει ο Drogon, συζητά όπως κάθε χαζομαμά με τον Jon για το πόσο όμορφα είναι τα παιδιά της. Όταν ο Jon της λέει ότι το “όμορφα” δεν θα ήταν η λέξη που θα επέλεγε για να τα χαρακτηρίσει, εκείνη του λέει πως όσο και αν μεγαλώσουν, όσο και αν τρομάζουν τους άλλους γύρω της, για την ίδια θα είναι πάντοτε τα παιδιά της. Εκείνη την ώρα διακόπτονται από έναν Dothraki που φέρνει μαζί του κάποιον που ισχυρίζεται πως είναι φίλος της βασίλισσας. Ο Dothraki κάνει στην άκρη και αποκαλύπτει τον Jorah. Αυτή ήταν και πρώτη επανασύνδεση χαρακτήρων για το επεισόδιο. Χαρούμενοι που ξαναβρίσκονται και καθώς αγκαλιάζονται, ο Jorah παρατηρεί το νέο τεκνό στο πλευρό της Khaleesi τον Jon που στέκεται δίπλα. Η Dany κάνει τις συστάσεις και ο Jon, έχοντας αναγνωρίσει το επίθετο Mormont του λέει πως υπηρέτησε στο πλευρό του πατέρα του.

eastwatch jorah returns

Winterfell

Σε μία σκηνή που αποκαλύπτεται πως ήταν όραμα του Bran, εκείνος βλέπει -με τη βοήθεια κορακιών- τον Night King και το Στρατό των Νεκρών να προελαύνουν προς το Eastwatch -εκεί που ο Jon έστειλε τον Tormund και τους Άγριους- και διατάζει να σταλούν κοράκια για να ενημερώσουν τα Εφτά Βασίλεια.

Πίσω στο Dragonstone

 

Ένα από τα κοράκια του Bran φυσικά φτάνει στο Dragonstone για να ειδοποιήσει τον Jon. Το μήνυμα αρχικά βρίσκεται στα χέρια του Varys που τα πίνει με τον Tyrion προσπαθώντας να αποφασίσουν αν η Daenerys έχει αρχίσει να μοιάζει υπερβολικά στον πατέρα της και αν πρόκειται σύντομα να φωνάζει και εκείνη να καούν όλοι. Ο Varys ανησυχεί ιδιαίτερα και συμβουλεύει τον Tyrion να βρει οπωσδήποτε έναν τρόπο να κάνει τη Dany να τον ακούσει. Εκείνος με τη σειρά του τον ρωτά τι γράφει το μήνυμα που έλαβε ο Jon.

eastwatch -jon davos

Έτσι μεταφερόμαστε στο στρατηγείο της Dany, όπου εκείνη, ο Davos, ο Varys, o Tyrion, o Jorah και ο Jon καταστρώνουν ένα νέο σχέδιο δράσης. Ο Jon δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει στο Βορρά και να ετοιμαστεί να απωθήσει τους Whitewalkers μιας και είναι ο μόνος που τους έχει πολεμήσει στο παρελθόν. H Daenerys που μάλλον δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα να τον αφήσει να φύγει, του υποδεικνύει πως δεν έχει αρκετούς άντρες και εκείνος της λέει πως, αν θέλει, μπορεί να τον βοηθήσει, παραχωρώντας και κάποιους δικούς της. Η δρακομάνα αρνείται, λέγοντας πως αν αφήσει το στρατό της να φύγει από το Dragonstone, το αφήνει ευάλωτο σε μία πολύ πιθανή επίθεση της Cersei. Τότε ο Tyrion προτείνει να πείσουν τη Cersei να κάνει ανακωχή με τη Daenerys προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεγαλύτερη απειλή. Μιας, όμως, και η Cersei θα δυσκολευτεί να πειστεί για κάτι που δεν έχει δει ποτέ, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δει από κοντά έναν απέθαντο. Έτσι, ο Jon αποφασίζει πως θα πρέπει να βγει έξω από το Τείχος, να πιάσει έναν και να τον πάει στο King’s Landing, με τον Jorah να προσφέρεται να πάει μαζί του. Παρά την αντίδραση της Dany -που λέει πως δεν έχει δώσει ακόμα την άδειά της στον Jon να φύγει και την απάντηση εκείνου πως δεν τη χρειάζεται μιας και είναι βασιλιάς και ο ίδιος- η απόφαση έχει ληφθεί. Παραμένει όμως ένα τελευταίο πρόβλημα: καλά όλα τα άλλα, ευκολάκια, αλλά πώς πείθουν τη Cersei να κάνει ανακωχή; Τη λύση δίνει για ακόμα μία φορά ο Tyrion: “Η Cersei ακούει μόνο έναν άνθρωπο, τον Jaime. Και εκείνος μπορεί να ακούσει εμένα”. Πάει κι αυτό. Ο Tyrion θα επιστρέψει στο King’s Landing με τη βοήθεια του Davos.

King’s Landing, ξανά

Davos και Tyrion φτάνουν σε μία απομονωμένη παραλία της πρωτεύουσας των Επτά Βασιλείων. Αντίθετα με αυτό που περίμενε ο Tyrion, ο Davos του λέει πως δεν πρόκειται να κάτσει να τον περιμένει στη βάρκα, γιατί έχει και αυτός τις δικές του δουλειές στην αγορά. Ούτε ο Tyrion, αλλά ούτε και εμείς καταλαβαίνουμε τι εννοεί.

Bronn και Jaime κατεβαίνουν στις κατακόμβες όπου βρίσκονται τα κρανία των δράκων που είχε επισκεφτεί και η Cersei σε προηγούμενο επεισόδιο, με τον δεύτερο να πιστεύει πως έχουν κατέβει εκεί για εξάσκηση στην ξιφομαχία. Τότε ο Bronn τον οδηγεί στον Tyrion, με τον Jaime να μένει άφωνος από την επανασύνδεση αυτή, αφού ένιωσε προδομένος από τη δολοφονία του Tywin από τον μικρό του αδερφό, που εκείνος βοήθησε να δραπετεύσει. “Θα με εκτελούσε”, του λέει εκείνος, “Ήξερε ότι ήμουν αθώος. Δεν με μισούσε για κάτι που έκανα. Με μισούσε για αυτό που είμαι”. Αν και εμείς συγκινούμαστε για ακόμη μία φορά με τον τρόπο που μεγάλωσε ο Tyrion, o Jaime φαίνεται να μην συμμερίζεται την αντίδρασή μας. Έτσι, ο Tyrion του δηλώνει πως η Daenerys πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο και του εξηγεί το λόγο της επίσκεψής του.

eastwatch cersei

Στη συνέχεια, ο Jaime επισκέπτεται τη Cersei, από το δωμάτιο της οποίας βγαίνει ο Qyburn, και της μεταφέρει το μήνυμα του Tyrion για ανακωχή με τη Daenerys. Για ακόμη μία φορά μένει εμβρόντητος, όταν η Cersei του λέει πως γνώριζε για την επίσκεψη του μικρού τους αδερφού και τον ρωτάει πώς σκοπεύει να τιμωρήσει τον Bronn που ενήργησε πίσω από την πλάτη του. Και επειδή αυτό δεν της ήταν αρκετό, είπε να αφήσει άφωνους και όλους εμάς, λέγοντας πως όχι μόνο θα δεχτεί την πρόταση της Dany, σκοπεύοντας να χειριστεί την κατάσταση όπως θα έκανε ο Tywin, αλλά και ότι είναι έγκυος και ότι σκοπεύει να παραδεχτεί την πραγματική πατρότητα του παιδιού. Οι υποψήφιοι γονείς αγκαλιάζονται και η Cersei λέει στον Jaime να μην την ξαναπροδώσει.

eastwatch gendry return

Σε άλλη περιοχή του King’s Landing, λαμβάνει χώρα η τρίτη επανασύνδεση του επεισοδίου. Είναι αυτή ανάμεσα στον Davos και τον….Gendry, που τελικά δεν έκανε κουπί επί τρεις σεζόν. Αντιθέτως, βρισκόταν στο King’s Landing όλο αυτόν τον καιρό, κάτω από τη μύτη όσων τον ήθελαν νεκρό. Χωρίς πολλές ερωτήσεις, παίρνοντας μαζί του μόνο το σφυρί του, ακολουθεί τον Davos. Φτάνοντας πίσω στη βάρκα όπου και περιμένουν τον Tyrion, κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν από δύο στρατιώτες τους οποίους παραμυθιάζει ο Davos με χαρακτηριστική άνεση. Τελικά, φαίνεται πως δεν γλίτωσαν την αιματοχυσία, αφού όταν φτάνει και ο Tyrion τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα.

eastwatch gendry

Και ξανά Dragonstone

Οι τρεις άνδρες επιστρέφουν στο Dragonstone. Παρά τις συμβουλές του Davos να κρύψει την ταυτότητά του, όταν έρχεται η ώρα να συστηθεί στον Jon, του λέει την πάσα αλήθεια. Οι δύο μπάσταρδοι φαίνεται να συμπαθούν αμέσως ο ένας τον άλλο. Τόσο, που ο Jon αστειεύεται λέγοντας πως ο Gendry είναι πιο αδύνατος από τον πατέρα του, στο οποίο εκείνος απαντά ότι ο Jon είναι πιο κοντός από τον δικό του.

eastwatch - dany jorah

Αμέσως μετά, η αποστολή προς το Eastwatch αναχωρεί. Ο  Jorah αποχαιρετά τη Daenerys με ένα χειροφίλημα και το άγρυπνο βλέμμα του παρακολουθεί τον αποχαιρετισμό της και με τον Jon. Καημένε Jorah…

Citadel

O Archmaester λαμβάνει ένα από τα μηνύματα του Bran για την επέλαση των Whitewalkers  και δυσκολεύεται να πιστέψει τα περιεχόμενά του. Ο Sam που είναι παρών στο συμβούλιο των maesters, προσπαθεί να τους πείσει ότι τα λεγόμενα του Bran είναι αληθινά, αλλά χωρίς επιτυχία. Το μόνο που καταφέρνει είναι να αποσπάσει την υπόσχεση του Archmaester ότι θα ζητήσουν διευκρινίσεις.

eastwatch - citadel

Πίσω στο δωμάτιό του, ο Sam αντιγράφει τις σημειώσεις που του έχουν ανατεθεί και η Gilly δίπλα του τις διαβάζει. Μέσα σε αυτές, πολλές άχρηστες λεπτομέρειες, για τις οποίες ο Sam αδιαφορεί, όπως ο αριθμός των ημερήσιων κενώσεών του. Υπάρχει, όμως, και μία που ο Sam δεν άφησε να αποκαλυφθεί πλήρως γιατί διέκοψε την Gilly στα μισά. Σύμφωνα με αυτήν, ο Rhaegar είχε λάβει ακύρωση για το γάμο του και είχε παντρευτεί μυστικά για δεύτερη φορά στο Dorne! What?!? Είναι αυτό που πιστεύουμε; Αν ο γάμος αυτός αναφέρεται στη Lyanna Stark -η οποία έχουμε ήδη δει πως είναι η πραγματική μητέρα του Jon- τότε αυτό σημαίνει πως ο Jon, πρώτον, δεν είναι καν μπάσταρδος και δεύτερον, έχει ισχυρότερο δικαίωμα στο θρόνο από την Daenerys! Χρειαζόμαστε εξηγήσεις επειγόντως!

Ο Sam από την άλλη δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό, μάζεψε τα μπογαλάκια του, μερικά έξτρα βιβλία, πήρε τη Gilly και τον μικρό Sam και έφυγε νύχτα από το Citadel.

Winterfell

Η Arya κρύβεται στις σκιές του Winterfell και παρακολουθεί κάποιους από τους άρχοντες του Βορρά να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους για το ότι ο Jon δεν βρίσκεται ανάμεσά τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο να πουν στη Sansa ότι αν θέλει, μπορεί να έχει εκείνη τη στήριξή τους. Το μόνο που έχει να απαντήσει σε αυτά η Sansa είναι ότι ο Jon κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο. Όταν η Arya την επισκέπτεται αργότερα στο δωμάτιό της, της υπογραμμίζει πόσο αδύναμη είναι η υποστήριξη που δείχνει στον αδερφό τους και πως εξακολουθεί να θέλει περισσότερη δύναμη από όση έχει.

eastwatch - winterfell

Στη συνέχεια, παρακολουθεί τον Littlefinger, ο οποίος κινείται ύποπτα ως συνήθως και λαμβάνει ένα μήνυμα από τα αρχεία του Winterfell με τη βοήθεια του Maester του κάστρου. Αφού το κρύψει και το κλειδώσει στο δωμάτιό του, φεύγει, αφήνοντας έτσι στην Arya την ευκαιρία να μπει και να το βρει καταχωνιασμένο στο στρώμα του. Όταν βγαίνει και εκείνη από το δωμάτιο, ο Littlefinger, κρυμμένος στις σκιές, χαμογελά ικανοποιημένος. Και αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ήθελε να βρει η Arya το γράμμα αυτό. Πρόκειται για το μήνυμα που είχε εξαναγκαστεί να γράψει και να στείλει η Sansa στον Robb πίσω στην πρώτη σεζόν, ενημερώνοντάς τον πως ο Ned ήταν προδότης και πως εκείνος έπρεπε να δηλώσει την υποταγή του στον Joffrey. Αυτά όμως η Arya τα αγνοεί.

 

Eastwatch

eastwatch

Jon, Davos, Gendry και Jorah καταφτάνουν στο Eastwatch, όπου τους υποδέχεται ο Tormund. Προσπαθώντας να καταλάβει με ποια βασίλισσα είναι και σε ποια βασίλισσα πρέπει να αποδείξουν την ύπαρξη των Whitewalkers, συμφωνεί να ακολουθήσει τον Jon και την παρέα του βόρεια. Τους ενημερώνει επίσης πως στα κελιά τους έχουν τρεις ακόμα άνδρες που δήλωναν πως ήθελαν να πάνε βόρεια και εκείνοι. Πηγαίνοντας στα κελιά, βρίσκουμε τον Beric Dondarrion, τον Thoros of Myr και τον Hound και τότε τα πράγματα γίνονται…αμήχανα. Ο Gendry δεν εμπιστεύεται τους Beric και Thoros γιατί η Αδελφότητα τον πούλησε στη Melissandre. Ο Davos δεν τους εμπιστεύεται γιατί έχει τα θέματά του με τον θεό τους, λόγω Melissandre. Κι όμως, όπως λέει ο Jon, και οι επτά ανήκουν στην ίδια πλευρά: των ζωντανών, όσων ακόμα αναπνέουν. Έτσι, όλοι μαζί, παρά τις διαφορές τους, ξεκινούν για τον Βορρά και για την ιδιαίτερη αποστολή τους, να αιχμαλωτίσουν έναν απέθαντο και να τον μεταφέρουν στο King’s Landing. Και το ερώτημα είναι: ΠΩΣ;

Ίσως μάθουμε στο επόμενο επεισόδιο. Δείτε το trailer του “Beyond the Wall”:

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Παρασύρη

Πειραιώτισα με καταγωγή από την Κρήτη, γεννημένη πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα (του 20ού τσεκαρισμένο, αν και απίστευτο καμιά φορά!) και λάτρης της Jane Austen! Marketer, fashion lover, TV junky, βιβλιοφάγος, παιδί των 90s και γενικότερα ονειροπόλος, καθότι Ιχθύς!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;