Aethelflaed: Η Κυρά της Μερκίας του The Last Kingdom

Πηγή εικόνας: bbc.com

Μία από τις πρωταγωνίστριες της σειράς εποχής The Last Kingdom (Το Τελευταίο Βασίλειο) είναι η κόρη του βασιλιά του Ουέσεξ, Aethelflaed (Έθελφλεντ), την οποία υποδύεται η Millie Brady. Τολμηρή, έξυπνη και αποφασιστική, η Aethelflaed καταφέρνει να ξεχωρίσει σ’ έναν κόσμο που κυριαρχείται από τους άντρες και όπου οι γυναίκες λειτουργούν στο παρασκήνιο. Στη σειρά τη βλέπουμε να μπλέκει σε πολλές περιπέτειες, να ερωτεύεται έναν Βίκινγκ πολέμαρχο και να σώζεται ουκ ολίγες φορές από τον Uhtred. Πολλά όμως από αυτά ανήκουν στη φαντασία του συγγραφέα Bernard Cornwell και των σεναριογράφων του The Last Kingdom.

Έτσι, μπορεί στη σειρά να μαθαίνουμε κάποια πράγματα για το ποια ήταν η Aethelflaed, τη ζωή και τον χαρακτήρα της, όμως δεν αποτελεί το πρωταγωνιστικό πρόσωπο (αυτό είναι ο αγαπημένος και ριψοκίνδυνος Uhtred). Ποια ήταν λοιπόν η Aethelflaed και πώς κατάφερε να ξεχωρίσει με το θάρρος και τις ικανότητές της στη βίαιη και ανδροκρατούμενη Αγγλία των μεσαιωνικών χρόνων;

 

Aethelflaed: Κόρη του Αλφρέδου του Μέγα (Alfred the Great)

Aethelflaed
Πηγή: bradfordzone.co.uk

Γεννημένη στα χρόνια των Δανικών εισβολών, η Aethelflaed μεγάλωσε νιώθοντας ανασφάλεια και αντικρίζοντας το σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Περί το 878 μ.Χ. αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με τον πατέρα της, Αλφρέδο τον Μέγα, και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια στα έλη του Σόμερσετ, με τους Δανούς να έχουν φτάσει μια ανάσα από το παλάτι του Ουίντσεστερ. Λίγο μήνες μετά όμως, η νίκη του Αγγλοσαξονικού στρατού εναντίον των Δανών στο Έντιγκτον, έδωσε την ευκαιρία στη βασιλική οικογένεια να ξαναγυρίσει στο παλάτι του Ουίντσεστερ.

Aethelflaed: Κυρά της Μερκίας (Lady of Mercia)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aethelflaed
Πηγή: express.co.uk

Η Aethelflaed έμεινε στην ιστορία ως η «Κυρά της Μερκίας», αφού στα 16 της χρόνια παντρεύτηκε τον άρχοντα της Μερκίας Aethelred (Έθελρεντ). Η Μερκία ταλανιζόταν συχνά από τις επιδρομές των Βίκινγκς, και, ενώ παλαιότερα αποτελούνταν από τα εδάφη που βρίσκονταν στο κέντρο της Βρετανίας, η κυριαρχία της στα χρόνια του άρχοντα Aethelred περιοριζόταν σε διασκορπισμένα εδάφη σε βορά και νότο. Ο γάμος της Aethelflaed με τον Aethelred δυνάμωσε τους Αγγλοσάξονες με μια ισχυρή και σημαντική συμμαχία μεταξύ Μερκίας και Ουέσεξ, η οποία προσέφερε σημαντικό στήριγμα για τους αγώνες ενάντια στις εισβολές των Δανών.

Με την υγεία του Aethelred σταδιακά να φθίνει, η φήμη της Aethelflaed μεγάλωνε. Οργάνωσε τη δημιουργία κοινωφελών κτιρίων, συνήψε συμμαχίες και πρωτοστάτησε ακόμα και σε στρατιωτικές καμπάνιες (κάτι πολύ ασυνήθιστο αν σκεφτούμε τη θέση των γυναικών εκείνη την εποχή, ακόμα και των αρχοντισσών).

Aethelflaed: Η εποχή μετά τον Αλφρέδο τον Μέγα – Κατακτήσεις

Aethelflaed
Πηγή: BBC.com

Με το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα, η Aethelflaed έπρεπε να συνεργαστεί πλέον με τον αδερφό της, Edward, ο οποίος τον διαδέχτηκε στο θρόνο. Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον των Δανών, ακόμα και σε εδάφη που εκείνοι κατείχαν για χρόνια. Αυτό είχε ως συνέπεια οι Δανοί να επιτεθούν στη Μερκία και να υποστούν ολοκληρωτική ήττα από τους Αγγλοσάξονες στη μάχη του Wednesfield. Οι Αγγλοσάξονες είχαν πλέον μετά από καιρό το πάνω χέρι και η Aethelflaed κατάφερε δικαιωματικά να αναγνωριστεί από το λαό και τους ευγενείς ως μοναδική αρχόντισσα της Μερκίας μετά το θάνατο του συζύγου της το 911 μ.Χ. .

Έχοντας εξασφαλίσει τα νώτα της στη Δύση, η Aethelflaed τόλμησε να πολιορκήσει και να κατακτήσει την πόλη Scergeat του Leicestershire. Αυτό ταρακούνησε τους Βίκινγκς που βρίσκονταν κοντά στο Leicester και το 913 μ.Χ. έστειλαν στρατό εναντίον της Μερκίας. Η επίθεσή τους αυτή απωθήθηκε με επιτυχία, με την Aethelflaed να συνεχίζει ακάθεκτη την ανάκτηση Αγγλοσαξονικών εδαφών ανατολικά. Οι Βίκινγκς σε Derby, Leicester και York παραδόθηκαν στην Κυρά της Μερκίας, που έσπασε την κυριαρχία τους που κρατούσε χρόνια σε αυτά τα εδάφη.

 

Aethelflaed: Το τέλος και η κληρονομιά

Aethelflaed
Πηγή: telegraph.co.uk

Η φήμη της Aethelflaed είχε εξαπλωθεί και η δύναμη που κατείχε ως μοναδική Αρχόντισσα της Μερκίας ήταν πρωτοφανής για γυναίκα εκείνης της εποχής. Στο απόγειο της δόξας και της δύναμής της όμως η Aethelflaed αρρώστησε και λίγο μετά πέθανε (918 μ.Χ.) σε ηλικία 47-48 χρονών. Η εξουσία και ο τίτλος της πέρασε στη μόνη της κόρη, Aelfwynn, κάτι πρωτοφανές για την εποχή αν σκεφτεί κανείς πως η εξουσία βρισκόταν στα χέρια των ανδρών.

Η Aelfwynn όμως, σε αντίθεση με τη μητέρα της, δεν έμεινε καιρό στην εξουσία. Ο θείος της, Edward, προέλασε στη Μερκία και την καθαίρεσε, τερματίζοντας αυτήν την απειλή για το θρόνο του. Το τι απέγινε η Aelfwynn είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως το όνομά της δεν καταγράφηκε στην ιστορία παρά μόνο λόγω της μητέρας της, Aethelflaed, η οποία αποτέλεσε μία από τις πιο καταξιωμένες γυναίκες της εποχής στην Αγγλία, μια εποχή ιδιαίτερα βίαιη και αβέβαιη.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;