Σειρές με φόντο την Αρχαία Ελλάδα

Η αρχαία ελληνική ιστορία αλλά και μυθολογία έχουν δώσει έμπνευση για τη συγγραφή αναρίθμητων βιβλίων και το γύρισμα πολλών και επιτυχημένων ταινιών στον κινηματογράφο. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για το χώρο της τηλεόρασης, μιας και λίγες σειρές έχουν ως φόντο την Αρχαία Ελλάδα.

Η μυθολογία, τα ιστορικά γεγονότα και τα δράματα της ελληνικής αρχαιότητας δεν δίνουν βροντερό παρόν στην τηλεόραση, με λίγες παραγωγές να είναι γνωστές στο κοινό. Οι παραγωγές αυτές είναι περισσότερο στηριγμένες σε μύθους παρά σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία αποτελούν μοναδικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό για τηλεοπτικές παραγωγές.

Αρχαία Ελλάδα

Βλέποντας ξένες σειρές εποχής να γνωρίζουν τόσο μεγάλη απήχηση και ο πολιτισμός και η ιστορία χωρών όπως η Αγγλία, η Τουρκία κλπ να προβάλλονται σε έντονο βαθμό, το άρθρο αυτό στοχεύει σε δύο πράγματα:

Πρώτον, τη γνωριμία με μερικές από τις σειρές που είναι εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική μυθολογία (κυρίως) και δεύτερον, κάποιες προτάσεις σχετικά με εποχές και γεγονότα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που θα μπορούσαν να δώσουν εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό για το γύρισμα τηλεοπτικών σειρών εποχής με φόντο την Αρχαία Ελλάδα.

  

Σειρές εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα (κυρίως μυθολογία)

 

 Οδύσσεια/The Odyssey (1997)

Αρχαία Ελλάδα

Αν και την έχουμε στο μυαλό μας περισσότερο ως ταινία και όχι σειρά, η «Οδύσσεια» του 1997 είναι στην ουσία μια μίνι σειρά των 2 επεισοδίων. Ακολουθώντας την πλοκή του ομηρικού έπους αρκετά πιστά (αν και όχι απόλυτα), η «Οδύσσεια» του 1997 αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια από τις πιο διάσημες περιπέτειες όλων των εποχών.

Πρωταγωνιστούν:   Armand Assante (Οδυσσέας), Greta Schacci (Πηνελόπη), Isabella Rossellini (θεά Αθηνά), Ειρήνη Παπά (Αντίκλεια)

Advertisement

 

Ηρακλής/ Hercules: The Legendary Journeys (1995-1999)

 

Αρχαία Ελλάδα

Με πολλά χρόνια παρουσίας στην ελληνική τηλεόραση μέσα από τις ετήσιες επαναλήψεις, η σειρά «Ηρακλής» του 1995 εξακολουθεί να κερδίζει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Οι περιπέτειες του Ηρακλή στη συγκεκριμένη σειρά διανθίζονται με πολλά στοιχεία και ιστορίες που δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της μυθολογίας και διαθέτουν πολύ χιούμορ.

Επίσης, η σειρά δεν επιδιώκει το ρεαλισμό αλλά συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές χρονικές περιόδους, εμπλέκοντας και άλλες (φαινομενικά άσχετες με την αρχαία Ελλάδα) ιστορίες όπως αυτή του Ιούλιου Καίσαρα της Ρώμης.

Πρωταγωνιστούν:  Kevin Sorbo (Ηρακλής), Michael Hurst (Ιόλαος)


 

Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες/ Jason and the Argonauts (2000)

 

Αρχαία Ελλάδα

Όπως συμβαίνει και με την «Οδύσσεια» έτσι και η μίνι σειρά «Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες» θεωρείται από πολλούς ταινία. Είναι όμως μια μίνι σειρά των 2 επεισοδίων που μας εξιστορεί τις περιπέτειες του Ιάσονα κατά την Αργοναυτική εκστρατεία.

Θεοί και θνητοί παίρνουν μέρος σε μια από τις πιο διάσημες ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με αφετηρία την Ιωλκό και τελικό προορισμό την Κολχίδα και το χρυσόμαλλο δέρας.

Πρωταγωνιστούν: Jason London (Ιάσονας), Dennis Hopper (Πελίας, θείος του Ιάσονα), Angus Macfadyen (Δίας)


 

Η Ελένη της Τροίας/ Helen of Troy (2003)

 

Αρχαία Ελλάδα

Άλλη μία μίνι σειρά που έχει προβληθεί κατά καιρούς από την ελληνική τηλεόραση είναι και η «Ελένη της Τροίας» και η θρυλική της αρπαγή από τον Πάρη που πυροδότησε τον 10ετή τρωικό Πόλεμο.

Advertisement

 Εστιάζοντας στο πρόσωπο της Ελένης και στις σχέσεις της με άλλα γνωστά πρόσωπα της ιστορίας τόσο στην Σπάρτη όσο και στην Τροία, η σειρά μας δείχνει όχι μόνο την ιστορία από την πλευρά της Ελένης αλλά και των προσώπων των οποίων οι ζωές άλλαξαν άρδην με την έλευσή της στην Τροία.

Πρωταγωνιστούν:   Sienna Guillory (Ελένη), Matthew Marsden (Πάρης), Emilia Fox (Κασσάνδρα), Daniel Lapaine (Έκτορας)


 

Atlantis (2013-2017)

 Αρχαία Ελλάδα

Η ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας συναρπάζει τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια. Η Ατλαντίδα είναι γνωστή ως μια τεχνολογικά και πολιτισμικά αναπτυγμένη πολιτεία που καταποντίστηκε κατά την αρχαιότητα με μυστηριώδη τρόπο, δίνοντας το κατάλληλο έδαφος για να ειπωθούν πολλές ιστορίες και εκδοχές ως προς την ταυτότητά της, το μέρος όπου βρισκόταν αλλά και την αιτία που οδήγησε στον αφανισμό της.

Στις 2 σεζόν της, η σειρά μας μεταφέρει στην Ατλαντίδα μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, μιας και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας (ο Ιάσονας) από την σύγχρονη εποχή βρίσκεται να πολεμά θεούς, ημίθεους και μυθολογικά τέρατα στη μυστηριώδη αυτή πολιτεία.

Πρωταγωνιστούν: Jack Donnelly (Ιάσονας), Mark Addy (Ηρακλής), Robert Emms (Πυθαγόρας), Aiysha Hart (Αριάδνη)


 

Λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, οι τηλεοπτικές παραγωγές με θέμα και φόντο την Αρχαία Ελλάδα είναι λίγες σε αριθμό και δεν αναδεικνύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Με εξαίρεση κάποιες από αυτές, οι σειρές που εμπνέονται από την Αρχαία Ελλάδα αντλούν υλικό περισσότερο από τη μυθολογία και όχι την ιστορία.

Με βάση και αφορμή την παραπάνω παρατήρηση, το δεύτερο μέρος του άρθρου εμπεριέχει εποχές και γεγονότα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν αξιόλογες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σειρές. Σειρές οι οποίες όχι μόνο θα ψυχαγωγήσουν αλλά και θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον γύρω από την αρχαιοελληνική ιστορία.

Advertisement

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG