Οι Ινδιάνοι στη σύγχρονη εποχή μέσα από 5+1 σειρές

Ινδιάνοι
Πηγή: ictnews.org

Ιθαγενείς Αμερικανοί ή αλλιώς… Ινδιάνοι

Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος πατούσε το πόδι του στη γη της Αμερικής το 1492 μ.Χ. δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί την κοσμοϊστορική αλλαγή που συντελούνταν εκείνη τη στιγμή. Έχοντας σκοπό να φτάσει στην Ινδία πλέοντας δυτικά, βρέθηκε αντί αυτού σε μια καινούρια ήπειρο. Έτσι, οι ιθαγενείς που συνάντησε στην άγνωστη μέχρι τότε εκείνη γη πήραν το όνομα Ινδιάνοι λόγω του αρχικού προορισμού του ταξιδιού.

Εκείνη η μέρα όμως ήταν σε μεγάλο βαθμό η αρχή του τέλους για την ελευθερία των ιθαγενών Αμερικανών, καθώς και η απαρχή της συστηματικής εξόντωσής τους τόσο σωματικά όσο και πολιτισμικά. Μετά από χρόνια πολέμων και περιθωριοποίησης, οι ιθαγενείς Αμερικανοί (κοινώς Ινδιάνοι) έχουν μειωθεί δραματικά σε αριθμό και ζουν πολύ συχνά σε ξεχωριστές κοινότητες υπό άσχημες συνθήκες. Η διατήρηση της ταυτότητάς τους έχει καταστεί περισσότερο τουριστική ατραξιόν παρά τρόπος ζωής.

Η εικόνα που έχουμε γι’ αυτούς σχετίζεται περισσότερο με τους ατρόμητους πολεμιστές και πολύ λιγότερο με το πώς ζουν στις μέρες μας. Υπάρχουν όμως τηλεοπτικές σειρές οι οποίες αποτυπώνουν πτυχές της ζωής των σύγχρονων Ινδιάνων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

1.Reservation Dogs

Η σειρά Reservation Dogs συνιστά ιδιαίτερη περίπτωση, μιας και σε αυτήν οι Ινδιάνοι δεν αποτελούν απλώς πρόσωπα που συμπληρώνουν την ιστορία αλλά πρωταγωνιστούν. Το καστ καθώς και όλη η ομάδα παραγωγής είναι ιθαγενείς Αμερικανοί. Η ιστορία ακολουθεί τέσσερις εφήβους, τον Bear, την Elora, την Willie Jack και τον Cheese που προσπαθούν να καταλάβουν τους γύρω τους, τους εαυτούς τους και την ίδια τη ζωή σε μια κοινότητα Ινδιάνων της ανατολικής Οκλαχόμα. Μετά τον τραγικό χαμό ενός φίλου τους, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την κοινότητα για να συναντήσουν τα όνειρά τους στην Καλιφόρνια. Η πραγματικότητα όμως θέτει εμπόδια σε κάθε στάδιο της περιπέτειάς τους, αποκαλύπτοντας την βαθιά περιθωριοποίηση των σύγχρονων Ινδιάνων.

Advertising

2.Dark Winds

Σε μια επαρχιακή πόλη των νοτιοδυτικών Η.Π.Α. οι Ναβάχο αστυνομικοί Joe Leaphorn και Jim Chee αντιμάχονται προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες και εγκλήματα τόσο στην πόλη όσο και μέσα τους. Η σειρά έχει βασιστεί στη σειρά μυθιστορημάτων μυστηρίου του συγγραφέα Tony Miller, με την ιστορία του Dark Winds να εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1970. Ένα ψυχολογικό θρίλερ διαποτισμένο από το πνεύμα των Ινδιάνων και των ιστοριών τους στη σύγχρονη εποχή.

dark winds
Πηγή: amazonaws.com

3.Yellowstone

To Yellowstone έχει καθιερωθεί ως μια από τις πλέον πετυχημένες και αναγνωρισμένες σειρές τύπου «σύγχρονο γουέστερν». Μάλιστα, βασισμένες στην αρχική ιδέα και ιστορία της οικογένειας Dutton είναι οι spin-off σειρές 1883 και 1923, καθώς και άλλες τρεις που ετοιμάζονται. Όλες τους περιστρέφονται γύρω από το πώς περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας Dutton η έκταση όπου και χτίστηκε το θρυλικό ράντσο. Το Yellowstone εστιάζει στις συνεχείς διαμάχες της οικογένειας με το Εθνικό Πάρκο Yellowstone, την κοινότητα Ινδιάνων του Broken Rock και τους επιχειρηματίες που επιδιώκουν την αγορά γης για επέκταση της γειτονικής πόλης.

Yellowstone Ινδιάνοι
Πηγή: lasvegassun.com

4.The Red Road

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το The Red Road  αφηγείται μια ιστορία σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ μεγάλων εταιρειών εκμετάλλευσης γης και των ιθαγενών αμερικανών που αποφάσισαν να αντισταθούν. Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός πάνω στο οποίο «πάτησε» η σειρά έχει να κάνει με τη ρίψη χιλιάδων τόνων λυματολάσπης και άλλων τοξικών υλικών από την εταιρεία Ford Motor Company στην περιοχή Mahwah του New Jersey, με τους Ινδιάνους της φυλής βουνού Ramapough να ασκούν μήνυση.

The Red Road
Πηγή: fanpop.com

5.Trickster

Ο υπερφυσικός χαρακτήρας της σειράς Trickster ξεφεύγει από τα συνηθισμένα όταν αναφερόμαστε σε τηλεοπτικές σειρές με Ινδιάνους. Γυρισμένη στον Καναδά, η σειρά Trickster βασίζεται στο μυθιστόρημα Son of a Trickster της ιθαγενούς Καναδέζας συγγραφέως Eden Robinson. Η ιστορία ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Jared, ενός ιθαγενούς εφήβου από το Kitimat της Βρετανικής Κολομβίας που ανήκει στην εθνοτική ομάδα Haisla. Αναγκασμένος από νεαρή ηλικία να στηρίζει την οικογένειά του, ο Jared μπλέκει με διακίνηση ναρκωτικών. Μέχρι που μια μέρα η ζωή του αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη όταν μυστηριώδη και μαγικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν γύρω του.

Ινδιάνοι σειρές
Πηγή: straight.com

5+1. Αναμένεται: Echo

Μετά τα γεγονότα της σειράς Hawkeye (2021), η αρχηγός της ομάδας Tracksuit Mafia, γνωστή στο σύμπαν της Marvel ως Maya Lopez (Echo), επιστρέφει στη γενέτειρά της στην Οκλαχόμα. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με τις ινδιάνικες ρίζες της, επανεκτιμώντας την αξία της οικογένειας και της κοινότητας.

Επίλογος

Οι Ινδιάνοι έχουν αντιμετωπιστεί εξαιρετικά στερεοτυπικά στη δημοφιλή κουλτούρα. Η συστηματική εξόντωσή τους από τα όπλα των αποίκων, την εξαντλητική καταναγκαστική εργασία και τις αρρώστιες δεν ήταν αρκετή. Η πολιτισμική τους αφομοίωση με τα διαβόητα «Σχολεία των Ινδιάνων» και η ακραία περιθωριοποίησή τους συνοδεύτηκε από μια καμπάνια στερεοτυπικής απεικόνισής τους ως «αγρίους». Ο πολιτισμός τους υποτιμήθηκε μιας και ήταν επικίνδυνος για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα που έφερναν μαζί τους οι άποικοι.

Πλέον, σειρές όπως οι προαναφερθείσες ρίχνουν φως στη ζωή τους αποφεύγοντας στερεοτυπικές απεικονίσεις και προσπαθώντας να καταδείξουν την εσωτερική σύγκρουση αυτών των τόσο περήφανων ανθρώπων. Οι Ινδιάνοι ζουν κατά έναν τρόπο μετέωροι μεταξύ της επαφής με τις ρίζες τους σε μια χώρα που τους έχει ουσιαστικά αφανίσει, και στο πέρασμα στη νέα εποχή.

Δυστυχώς, στερεότυπα γύρω από τους Ινδιάνους εξακολουθούν να υπάρχουν, δείχνοντας πόσο συστηματική, οργανωμένη και μακρόχρονη υπήρξε η προπαγάνδα για την υποβάθμισή τους. Καλό είναι λοιπόν να πληθαίνουν οι παραγωγές που θα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «μυθολογικά πρόσωπα, από το απώτερο παρελθόν, σαν τους δεινοσαύρους» όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους, αλλά ζωντανοί και άξιοι να βρουν μια καλύτερη θέση σε αυτόν τον κόσμο.

Advertising

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη