Φάκελος Netflix: Γιατί είναι διαφορετικό σε κάθε χώρα;

Ξεφεύγοντας λίγο από τα συνηθισμένα αυτή τη βδομάδα, είπα να μη σας προτείνω πάλι καινούρια σειρά (για να σας δώσω λίγο χρόνο να δείτε καμία) και σκέφτηκα να ανοίξουμε το φάκελο Netflix (άλλωστε άλλη αντίστοιχη συνδρομητική υπηρεσία δεν έχουμε προς το παρόν διαθέσιμη)!

Netflix

 

Όταν το 2016, το Netflix ανακοίνωσε το άνοιγμά του στην παγκόσμια αγορά και άρα την έλευσή του στη χώρα μας, είχα ενθουσιαστεί! Γνώριζα κάποια πράγματα για την πλατφόρμα και διάβαζα αρκετά άρθρα για το περιεχόμενο που έχει, οπότε προγραμμάτιζα ήδη το “λιώσιμο” που θα πέσει, κυρίως σε επαναλήψεις παλαιότερων αγαπημένων σειρών. Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ως χρήστης, διαπιστώνω ότι, παρ’ όλη τη συνεχή ανανέωση και προσθήκη υλικού, απέχουμε πολύ από τη βιβλιοθήκη άλλων χωρών και ιδίως της Αμερικής. Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρω μια έρευνα που έχω εντοπίσει από το Finder.com όπου εκφράζει τη βιβλιοθήκη Netflix της κάθε χώρας ως ποσοστό αναλογικά με την αντίστοιχη των ΗΠΑ: είμαστε μόλις στο 31,35% (μέχρι το Νοέμβριο του 2017).

Γιατί λοιπόν η δική μας βιβλιοθήκη είναι τόσο περιορισμένη; Το ίδιο το Netflix δεν αναλύει εξαντλητικά τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό αλλά μια γρήγορη ματιά στο Help Center τους και στο διαδίκτυο γενικά καταλήγει στους εξής βασικούς λόγους:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Έχει να κάνει με την αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων για την κάθε σειρά ή ταινία. Το Netflix αγοράζει το κάθε πρόγραμμα για κάθε χώρα ξεχωριστά. Αν σε μια χώρα π.χ. το Star Wars έχει αγοραστεί από κάποιον άλλον πάροχο, το Netflix ίσως αποφύγει να αγοράσει κι αυτό τα πνευματικά δικαιώματα για τη χώρα αυτή λόγω υψηλότερου κόστους ή ακόμη κι αδυναμίας αγοράς τους.
  • Έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των θεατών ανά χώρα. Μέσα από μια ενδελεχή (όπως υποστηρίζει) έρευνα, το Netflix εντοπίζει τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε τηλεοπτικού κοινού και προσαρμόζει ανάλογα τη βιβλιοθήκη του με βάση αυτή. Για το λόγο αυτό, κάποια προγράμματα ίσως να κρίνονται ακατάλληλα ή γενικά αδιάφορα για τους θεατές πχ της Ελλάδας οπότε για το λόγο αυτό να μη αγοράζονται καν τα πνευματικά δικαιώματά τους για προβολή στην ελληνική πλατφόρμα.

Η πολιτική αυτή προκαλεί πολλά παράπονα στους χρήστες του Netflix ανά τον κόσμο καθώς οι διαφορές που παρατηρούνται στην κάθε χώρα είναι σημαντικές κι αξιοσημείωτες ενώ στην ουσία όλοι χρεώνονται το ίδιο ποσό για την υπηρεσία. Βέβαια, όπως ανέφερα και παραπάνω, το υλικό αυξάνεται συνέχεια με καινούριες προσθήκες αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, όταν στις ΗΠΑ μπορούν να δουν παλιές και νέες επιτυχημένες σειρές ή ταινίες του 2016 και του 2017, εδώ στην Ελλάδα έχουμε έναν εκνευριστικά μεγάλο αριθμό ινδικών ταινιών και τούρκικων σειρών. Συγγνώμη αλλά δε χρησιμοποιώ Netflix για να δω το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή!

Υπάρχουν ασφαλώς τρόποι μέσω προγραμμάτων VPN (Virtual Private Networks) ή SmartDNS να δίνεις προσωρινά στην Internet σύνδεσή σου διαφορετική τοποθεσία, για να μπορείς να ξεγελάσεις την ιστοσελίδα του Netflix και να έχεις πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της χώρας που επιλέγεις. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ένα έξτρα κόστος για τα παραπάνω προγράμματα ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί η δημοφιλής πλατφόρμα να ανιχνεύσει και να τερματίσει τη δραστηριότητα αυτή (καθώς δε συμφωνεί με την πολιτική της) οπότε να μείνεις πάλι στις εγχώριες επιλογές.

Netflix

Δε θέλω να παρεξηγηθώ βέβαια! Θεωρώ ότι ακόμη και στη χώρα μας, το Netflix έχει πολλές επιλογές για το θεατή κι οι νέες προσθήκες συνεχώς αυξάνονται οπότε δεν το απορρίπτω σε καμία περίπτωση. Απλά, αν μπορέσετε ποτέ να εντοπίσετε τη βιβλιοθήκη της ΗΠΑ (όπως έκανα εγώ αυτή τη βδομάδα), θα σας πιάσει κι εσάς το παράπονο για όλες εκείνες τις σειρές και ταινίες που δεν έχουμε τη δυνατότητα (ακόμη) να παρακολουθήσουμε. Οπότε, μένει να ελπίζουμε ότι με το χρόνο, αυτό θα αλλάξει και το Netflix θα μας δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο του το υλικό!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στάθης Ιωάννου

Little info about Stathis: Κλείδωσέ τον σε σε ένα δωμάτιο με μια τηλεόραση, μια τεράστια βιβλιοθήκη και απεριόριστο φαγητό και παράπονο δε θα 'χει!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;