Τηλεόραση: Ελληνικές σειρές/ταινίες που αφηγούνται Ιστορία

bovary-gr- ελληνικές σειρές-ιστορία

Ξένες σειρές με άρωμα Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και προϊστορία. Τα ιστορικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί ανά τους αιώνες έχουν διαποτίσει και το τελευταίο κύτταρό της. Πάντοτε η Ιστορία του τόπου μας αποτελούσε κι αποτελεί πόλο έλξης για όλο τον κόσμο και κυρίως για τον κόσμο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.  Για παράδειγμα, ο αμερικάνικος κινηματογράφος χρησιμοποιεί στοιχεία από την αρχαία ιστορία και τη μυθολογία. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Toν “Αλέξανδρο” με πρωταγωνιστές σταρ του Χόλιγουντ όπως την Αντζελίνα Τζολί, τον Κόλιν Φάρελ στους κεντρικούς ρόλους, τους “300” με πρωταγωνιστή τον Τζεράρντ Μπάτλερ και πολλές άλλες που γέμισαν τα εισπρακτικά ταμεία. Επίσης, ποιος ξεχνάει τις σειρές της δεκαετίας του ’90, “Ηρακλής” με τον Κέβιν Σόρμπο στον ομώνυμο ρόλο και  “Ζήνα” με την κεντρική ηρωίδα, Λούσου Λόουλες;

Η Ζήνα μαζί με τον Ηρακλή
<Τηλεοπτική σειρά “Ζήνα” (1995-1999) Πηγή: Ratpack.gr

 

Ιστορικές ελληνικές ταινίες

Φυσικά, κι εμείς δεν αφήνουμε έναν τέτοιον πλούτο ανεκμετάλλευτο. Άφθονες είναι οι ελληνικές ταινίες και σειρές που έχουν ως βάση τους, το βίο των Ηρώων της Επανάστασης και γενικότερα της Ελληνικής Ιστορίας. Συνήθως, προβάλλονται σε περιόδους εορτασμών του Έθνους μας. Έτσι λοιπόν, και φέτος είχαμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε, εν όψη του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η “Μπουμπουλίνα” (1959) του Κώστα Ανδρίτσου, ο “Παπαφλέσσας” (1971) του Ερρίκου Ανδρέου, “Μαντώ Μαυρογένους” (1971) του Κώστα Καραγιάννη αποτελούν κατάφωρα παραδείγματα. 

<Ελληνική ταινία Μαντώ Μαυρογένους (1977) Πηγή: Wikipedia

Από τη δεκαετία του 2000  κάνουν την εμφάνισή τους ταινίες και σειρές ελληνικής παραγωγής που στρέφονται στην Ιστορία και την τοποθετούν στο κέντρο της πλοκής. Οι δημιουργοί των ταινιών άλλοτε χρησιμοποιούν  στοιχεία μυθοπλασίας για να αποδώσουν την ιστορική πραγματικότητα και άλλοτε βασίζονται σε αληθινά γεγονότα που πραγματικά σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις ταινίες:

Διαβάστε επίσης  Evil: ένα σύγχρονο υβρίδιο τρόμου και αστυνομικής περιπέτειας

Πολίτικη Κουζίνα (2003) σε σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη, με πρωταγωνιστές το Γιώργο Χωραφά, Ρένια Λουϊζίδου και Ιεροκλή Μιχαηλίδη, προβολή στην τηλεόραση το 2013. Είναι η βιωματική ιστορία του σκηνοθέτη που περιγράφει το διωγμό των Ελλήνων της Πόλης το 1964. Επίσης, σκιαγραφεί και τη στάση των κατοίκων της Ελλάδας απέναντι στους τελευταίους. Η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει διπλή έννοια. Παραπέμπει στην πολίτικη κουζίνα αλλά και στην πολιτική που καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Advertisements
Ad 14
<Ελληνική Ταινία ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα (2003) Πηγή: Wikipedia

Η ταινία “Το τελευταίο Σημείωμα” (2017), σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη (σενάριο Παντελής Βούλγαρης  και Ι. Καρυστιάνη), προβολή στην τηλεόραση το 2021, κάνει αναφορά στην εκτέλεση 200 Ελλήνων πολιτικά κρατούμενων κουμμουνιστών στην Καισαριανή. Αυτό έγινε ως αντίποινα για το θάνατο κάποιου Γερμανού στρατηγού από τους αντάρτες το 1944. Πιο συγκεκριμένα τα ιστορικά γεγονότα αναδύονται μέσα από την ιστορία του κουμουνιστή κρατούμενου Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο τελευταίος, λόγω του ότι γνωρίζει γερμανικά τελεί χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ.

<Ελληνική ταινία Το τελευταίο Σημείωμα (2017) Σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης Πηγή: Wikipedia

Ιστορικές ελληνικές σειρές

Το τελευταίο διάστημα, κάνουν την εμφάνισή τους τηλεοπτικές σειρές που είναι ποιοτικές και αφηγούνται Ιστορία. Η σειρά της ΕΡΤ1 “Φλόγα και Άνεμος” (2022), 12 επεισοδίων σε καθηλώνει. Βασίζεται στο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου και αποτυπώνει τον έρωτα της μεγάλης ντίβας του θεάτρου Κυβέλης με τον τρεις φορές πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου ή αλλιώς Γέρο της Δημοκρατίας.

<Σειρά στην τηλεόραση στο κανάλι της ΕΡΤ1 Φλόγα και Άνεμος (2022) Πηγή: Wikipedia

Το κόκκινο ποτάμι (2019) και Το κόκκινο ποτάμι (η συνέχεια) (2022), σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, μας μεταφέρει στην περίοδο που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ζούμε καρέ – καρέ τη γενοκτονία των Ποντίων και τις πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις. Στη συνέχεια της σειράς, γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου υποδοχής των προσφύγων από τη Μητέρα Πατρίδα. Επίσης, παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις καθώς και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στην ελληνοτουρκική κρίση. Οι σειρές του Μανούσου Μανουσάκη έχουν σα βάση το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη.

Διαβάστε επίσης  Narcos Season 3 - The Maxmag Review
< Τηλεοπτική σειρά Το κόκκινο ποτάμι-Η συνέχεια Πηγή: Wikipedia

Εξίσου καθηλωτική  σειρά που τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού διότι πραγματεύεται κάποια αντίστοιχη γενοκτονία, τη γενοκτονία των Εβραίων, είναι το “Βραχιόλι της Φωτιάς”. Μέσα από την αληθινή ιστορία της οικογένειας της συγγραφέας, Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, εμπεδώνουμε για τα καλά το μεγάλο έγκλημα της Γερμανίας του Χίτλερ σε Έλληνες, Εβραίους, Τσιγγάνους.

< Το βραχιόλι της φωτιάς Πηγή: Wikipedia

Σύνοψη

Η σειρά/ταινία που διαπραγματεύεται ιστορικά γεγονότα αποτελεί ένα είδος διαδραστικής εκπαίδευσης. Ο θεατής μυείται στον κόσμο των γνώσεων και ανακαλύπτει κομμάτια της Ιστορίας που ίσως να μη γνωρίζει. Η θέαση μιας ταινίας ή σειράς που έχει κάτι να σου δώσει, δεν είναι απλά  ψυχαγωγία αλλά ένα κίνητρο για προβληματισμό. Όταν μάλιστα, ο χρόνος για διάβασμα είναι περιορισμένος η παρακολούθηση μιας ιστορικής σειράς ή ενός ντοκιμαντέρ μπορεί εν μέρει να καλύψει το κενό. Συνεπώς, η προσεγμένη παραγωγή και τηλεοπτική προβολή ποιοτικών σειρών με ιστορικό περιεχόμενο δεν είναι απλά ανάγκη, αλλά απαίτηση.

 

Πηγές:

Wikipedia

Ratpack.gr

Open TV

EΡΤ 1

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Μου αρέσει η αρθρογραφία. Η γραφή για μένα είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας. Θέλω να ξεπεράσω τον ίδιο τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι