Τι μας έχει δείξει το Greece’s Next Top Model και τι θέλουμε να δούμε

SHARE

Οι αγενείς κριτές, τα “πειραγμένα” μοντέλα και τα κλάματα του Greece’s Next Top Model που διακοσμούν τις Δευτέρες και τις Τρίτες μας.

Παρασκευή απόγευμα, ώρα χαλάρωσης και αποφόρτισης. Το τρέιλερ για τον νέο πολυαναμενόμενο κύκλο του Greece’s Next Top Model παίζει εδώ και μέρες στην τηλεόραση και προετοιμάζει τους θεατές για την επερχόμενη πρεμιέρα. “Που θα βρεθούμε τελικά ρε κορίτσια;”, “Θα φέρω ποτά και θα πάρουμε πίτσες”. Προετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα εδώ και μέρες, οργανώνουμε με κάθε λεπτομέρεια το πρώτο μας girls-night μετά από καιρό.

Έρχεται Δευτέρα. Βρισκόμαστε όλες μαζί, βάζουμε τα κρασάκια μας και αφιερώνουμε τα λεπτά πριν ξεκινήσει το επεισόδιο στο να συζητάμε τι περιμένουμε να δούμε. “Δεν θα είναι σαν το πρώτο”, “Θα είναι όλες ανορεξικές και ψεύτικες”, “Μέχρι να μπουν στο σπίτι και να αρχίσουν να τσακώνονται δεν θα έχει πλάκα”. Ακούγεται το σάουντρακ. “Σσσς, ξεκινάει!”

Οι πρώτες απορρίψεις

Ξεκινάμε με την πρώτη οντισιόν. Μια όμορφη, ψηλή και αδύνατη – αλλά όχι ανορεξική – κοπέλα μπαίνει μέσα και αφήνει άφωνους τους κριτές. Το παραμύθι σταματάει απότομα, όταν την ρωτούν αν έχει πειράξει κάτι στο σώμα της. Η θετική της απάντηση τους αλλάζει τελείως άποψη και έτσι την απορρίπτουν. Κάπως έτσι κολλάμε κι εμείς, μένουμε άφωνες και συνειδητοποιούμε πως ίσως το σόου να καταρρίψει επιτέλους το στερεότυπο ομορφιάς του 2018, που θέλει την γυναίκα… “πειραγμένη”. (Η συγκεκριμένη κοπέλα, αλλά και η κάθε κοπέλα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της, όμως δεν μπορούμε να μην είμαστε υπέρμαχοι της φυσικής ομορφιάς.)

Συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια, καλή εντύπωση στο υπόλοιπο επεισόδιο, αφού βλέπουμε τις “πλαστικές” κοπέλες να απορρίπτονται αμέσως, ενώ όμορφα, φυσικά κορίτσια παίρνουν εύκολα το πάσο τους για την επόμενη φάση. Μεταξύ αυτών και κοπέλες με σώματα κανονικά, όχι αδύνατα αλλά ούτε παχουλά, που ανήκουν στην κατηγορία των plus size μοντέλων. (Χαιρόμαστε, ίσως επιτέλους αρχίσουμε να βλέπουμε plus size μοντέλα και στις ελληνικές πασαρέλες.)

Advertisement

“Life in plastic, it’s fantastic!”

…έλεγε το γνωστό στους περισσότερους “Barbie Song”. Και ταιριάζει απόλυτα με τα επεισόδια του GNTM που ακολούθησαν το πρώτο. Οι μισές από τις κοπέλες που πέρασαν οντισιόν είχαν φτιάξει στήθος, μύτη, πρόσωπο γενικότερα, ενώ η φράση “Ε είχα βάλει λίγο υαλουρονικό στα χείλη, αλλά παλαιότερα” ακουγόταν 3-4 φορές σε κάθε επεισόδιο. Υπήρχαν κοπέλες που παρά τα “πειραγμένα” τους χαρακτηριστικά, έπεισαν τους κριτές να τις περάσουν στην επόμενη φάση. Εκείνες ήταν βέβαια η εξαίρεση στον κανόνα, αφού οι περισσότερες κοπέλες που παραδέχτηκαν ότι έχουν κάνει πλαστικές επεμβάσεις κόπηκαν κατευθείαν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κριτές, ένα πειραγμένο μοντέλο δεν είναι ένα εύπλαστο μοντέλο. Οι επεμβάσεις δημιουργούν ορισμένες πρακτικές δυσκολίες.

Ο επαγγελματισμός στα όρια της αγένειας

Εντάξει, το καταλαβαίνουμε ότι όταν καλείσαι να κρίνεις υποψήφιες σε έναν διαγωνισμό, πρέπει να είσαι αυστηρός και αντικειμενικός. Ένα καλλίγραμμο κορμί δεν σημαίνει “μοντέλο” και ένα όμορφο πρόσωπο δεν σημαίνει “μοντέλο”. Την ιδιότητα του μοντέλου την αποκτούν κορίτσια που έχουν κάποια προσόντα παραπάνω από ένα εντυπωσιακό παρουσιαστικό. Αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι υπόλοιπες κοπέλες είναι “άχρηστες” και “άσχημες”. Ακούσαμε να λένε “το σώμα σου με μπερδεύει” σε μια λεπτή κοπέλα, που απλά δεν φαινόντουσαν τα κόκαλά της. Ακούσαμε να λένε “δεν σε βρίσκω όμορφη και συμπαθητική” σε μια κοπέλα σχετικά χαμηλών τόνων, που δεν έκανε νάζια για να εντυπωσιάσει. Προφανώς για να βρίσκεσαι στην κριτική επιτροπή ενός σόου πρέπει να είσαι επαγγελματίας και να τα λες όλα έξω από τα δόντια. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι αγενής και ειρωνικός. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ειλικρίνεια και την αγένεια, που καλό είναι να μην ξεπερνιέται, από την στιγμή που βρίσκεσαι σε ένα σόου που παρακολουθείται από χιλιάδες ανθρώπους.

Μιλούν για προσωπικότητα, αλλά δεν την αποδέχονται

Σε έναν κοινό θεατή, όπως είμαστε εμείς, ακούγεται λογικό το να προχωρούν σε έναν διαγωνισμό γυναίκες που έχουν κάτι παραπάνω από ένα σώμα με προδιαγραφές μοντέλου. Δυναμισμός, ενέργεια, θετική αύρα. Μαζί με εμάς συμφωνούν και οι κριτές, αφού συχνά-πυκνά σχολιάζουν την προσωπικότητα των μοντέλων, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Τα περισσότερα μοντέλα, ωστόσο, που πέρασαν στην φάση του bootcamp ήταν ταπεινά, κλειστά και χωρίς καμία απολύτως ζωντάνια. Κοπέλες, από την άλλη, που χρησιμοποιούσαν αντίλογο στους κριτές δεν είχαν καλή τύχη, καθώς δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στο παιχνίδι. Τυχαίο;

Advertisement

Αποστολή: Bootcamp

Μετά τα auditions σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, σειρά είχε το bootcamp. Τα υποψήφια μοντέλα πέρασαν από δύο δοκιμασίες, μία φωτογράφιση με μαγιό και μία πασαρέλα.

Από την φωτογράφιση με τα μαγιό, δεν έλειπαν τα πισώπλατα σχόλια και οι κοροϊδίες. Οι κοπέλες με την περισσότερη εμπειρία κορόιδευαν εκείνες που ήταν αμήχανες μπροστά στον φακό. Οι κοπέλες με τα αδύνατα σώματα σχολίαζαν εκείνες με τα όχι αδύνατα σώματα. Οι κριτές, από την άλλη, φάνηκαν πολύ βοηθητικοί: συμβούλευαν διαρκώς τα νέα μοντέλα και τα προστάτευαν από την ενδεχόμενη αποτυχία. Την ώρα της επιλογής τα είπαν πάλι έξω από τα δόντια, όπως ακριβώς τους έχουμε συνηθίσει και λατρέψει. Μετά από κάποιες διαφωνίες, κατέληξαν στις 40 κοπέλες που πέρασαν στην επόμενη φάση του bootcamp.

Στάδιο δεύτερο, η πασαρέλα. Τα 40 κορίτσια καλούνται να αναδείξουν τα ρούχα ενός διάσημου Έλληνα σχεδιαστή, περπατώντας μπροστά σε κόσμο. Πέρα από μερικά ατυχή γεγονότα (ρούχα να μην εφαρμόζουν, παπούτσια να μένουν στην πασαρέλα και άλλα τέτοια) οι κριτές προβληματίστηκαν, αφού δεν ήξεραν ποιο κορίτσι να πρωτοδιαλέξουν, λόγω της εξαιρετικής απόδοσής τους. Τελικά η επιλογή έγινε και τα είκοσι καλύτερα κορίτσια πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση: το σπίτι.

Τι θέλουμε να δούμε;

Την επόμενη εβδομάδα, η χρυσή εικοσάδα μπαίνει στο σπίτι του Next Top Model. Είκοσι άγνωστες κοπέλες με διαφορετικές προσωπικότητες και απόψεις καλούνται να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη. Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, εάν δεν ανταγωνιζόντουσαν παράλληλα για το τεράστιο έπαθλο.

Εμείς οι φανατικοί του σόου έχουμε ορισμένες προσδοκίες για τα επόμενα επεισόδια. Για αρχή, θέλουμε να δούμε λιγότερες ίντριγκες από όσες μας προϊδέασαν τα επεισόδια του bootcamp. Είναι λογικό σε έναν τέτοιο διαγωνισμό να υπάρχουν τσακωμοί και διαφωνίες, όμως εμείς θέλουμε να δούμε τον διαγωνισμό να απέχει από τα κλασικά ριάλιτι που έχουν κατακλύσει τις τηλεοράσεις μας τα τελευταία δύο χρόνια και πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Θέλουμε μέσα από το Next Top Model να ανακαλύψουμε την αθέατη πλευρά του κόσμου της μόδας. Περισσότερο από όλα θέλουμε, πάντως, να καταρρίψουμε τα στερεότυπα του 2018. Βλέπουμε τα κορίτσια που έχουν περάσει στην φάση του σπιτιού, είναι όλες διαφορετικές. Η χρυσή εικοσάδα του GNTM έχει ομορφιά, προσωπικότητα, άποψη και ανυπομονούμε να ακούσουμε την φωνή της, για να μας ανατρέψει την τυπική εικόνα του μοντέλου που είχαμε μέχρι σήμερα.

Advertisement

Ναι, έχουμε σταματήσει να βγαίνουμε τις Δευτέρες και τις Τρίτες για να βλέπουμε το Greece’s Next Top Model. Και ναι, έχουμε άποψη για αυτά που βλέπουμε!

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπορεί το αντικείμενο των σπουδών μου να είναι οι επιχειρήσεις, η πληροφορική και τα οικονομικά, όμως η μεγάλη μου αγάπη δεν είναι άλλη από την συγγραφή. Ο κινηματογράφος, το θέατρο και το μετρό είναι τα αγαπημένα μου μέρη. Λατρεύω τα ταξίδια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG