Θεοσεβούμενοι χαρακτήρες της τηλεόρασης (greek edition)

θεοσεβούμενοι χαρακτήρες

Μιας και βρισκόμαστε εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας ας μιλήσουμε για ένα αντιπροσωπευτικό γι’αυτή τη χρονική στιγμή είδος ρόλων: θεοσεβούμενοι χαρακτήρες. Πρόκειται για κωμικούς τηλεοπτικούς χαρακτήρες που πίστευαν στο Χριστιανισμό θερμά. Και μάλιστα ακόμη και στις πιο περίεργες στιγμές. Ακριβώς, λοιπόν, αυτό το στοιχείο μας έκανε να γελάμε και μας έδωσε έναν επιπλέον λόγο για να τους αγαπήσουμε. Είστε έτοιμοι για ένα Top 5; Και να μην ήσαστε εγώ θα πήγαινα. Πάμε!

Ζουμπουλία Αμπατζίδου – Στο Παρά 5

θεοσεβούμενοι χαρακτήρες

Ο ρόλος της Ζουμπουλίας αναδεικνύει έναν τύπο ανθρώπου που συναντάς συχνά στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη θρησκόληπτη Ελληνίδα, που μένει στο χωριό, πηγαίνει κάθε μέρα εκκλησία και πιστεύει στο μάτιασμα. Όταν, δε, κατεβαίνει στην πρωτεύουσα απορεί με την ανηθικότητα των πρωτευουσιάνων και αν δεν κρατάει παραμάσχαλα την Καινή Διαθήκη, σίγουρα θα διαβάζει το βίο κάποιου αγίου. Έτσι ακριβώς μας παρουσιάστηκε και η Ζουμπουλία. Ακόμα κι όταν κινδύνευε να την πιάσουν οι τύποι με τα μαύρα διάβαζε την Καινή Διαθήκη και προσευχόταν. Λες κι αυτό θα την έσωζε! Αλλά αυτό είναι το παράδοξο: είναι αστείο γιατί όντως συμβαίνει.

Φωφώ Τσιντικίδου – Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;

θεοσεβούμενοι χαρακτήρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η έννοια θεοσεβούμενοι χαρακτήρες ίσως βρίσκει έναν καλό ειρωνικό εκπρόσωπο στο πρόσωπο της Φωφώς. Η Ελένη Καστάνη υποδύθηκε την Φωφώ, μία θεοσεβούμενη γυναίκα, η οποία δουλεύει στα διόδια και είναι κόρη ενός μικροαπατεώνα. Πιο γνωστή, βέβαια, είναι για τον έρωτα που τρέφει για τον παπά της ενορίας της. Οι υπόλοιπες τρεις της ιστορίας της σειράς την κοροϊδεύουν γι’ αυτό πετώντας υπονοούμενα όπως «Την βαράς καλά την καμπάνα του παπά;». Αρκετά ειρωνική θεωρείται, για παράδειγμα, η σκηνή με τον παπά που της προσφέρει ένα πούρο. Η απάντηση της Φωφώς; «Πολύ μεγάλο το βλέπω παπά μου, θα πνιγώ!». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Σταυρούλα Φατσέα – Το καφέ της Χαράς

Θεοσεβούμενοι χαρακτήρες

 Η Σταυρούλα από το «καφέ της Χαράς» χαράχτηκε στη μνήμη μας για τη σεμνοτυφία της. Ήταν καλή Χριστιανή και διέθετε όλες εκείνες τις αρετές που διδάσκει ο Χριστιανισμός. Το παράξενο με αυτήν την γυναίκα ήταν ότι ήταν υπερβολική. Δεν εκτελούσε τα συζυγικά της καθήκοντα Τετάρτη και Παρασκευή παρόλο που ο Φατσέας στην αρχή τουλάχιστον την πλησίαζε όποτε του έκανε κέφι. Προσπάθησε να γίνει καλόγρια και γενικά ντρεπόταν και για την παραμικρή αμαρτία. Φανταστείτε, συνεπώς, την έκπληξη του τηλεοπτικού κοινού όταν στο τελευταίο επεισόδιο αποφάσισε να γίνει εργαζόμενη και ανεξάρτητη γυναίκα.

Αγλαΐα Παγώνα – Ευτυχισμένοι μαζί

Θεοσεβούμενοι χαρακτήρες

 Η Αγλαΐα από το «Ευτυχισμένοι μαζί» ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία θεοσεβούμενοι χαρακτήρες της τηλεόρασης. Είχε κόλλημα με την εκκλησία, τους εράνους και τα συσσίτια. Παρόλο που παντρεύτηκε το Σπύρο παρέμεινε σεμνή καθώς η μητέρα της της έβαζε περιορισμούς. Λίγο πήγαινε να μιλήσει πονηρά ο Σπύρος και αυτή έλεγε «Το παιδί!». Βέβαια, πιο διαδεδομένη είναι η ατάκα της, την οποία έλεγε συνέχεια. Πάμε όοολοι μαζί: «Ευλόγησον»!

Κωνσταντίνος Κατακουζηνός – Κωνσταντίνου και Ελένης

Θεοσεβούμενοι χαρακτήρες

 Μία όμως είναι η ανεπανάληπτη μορφή καλού Χριστιανού στην ελληνική τηλεόραση! Κωνσταντίνος Κατακουζηνός, επίκουρος καθηγητής της Βυζαντινολογίας και συγγραφέας του έργου Το Αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο. Πήγαινε σε μοναστήρια, τακτικά σε ολονυχτίες και είχε πολύ καλές σχέσεις με μέλη του κλήρου. Δεν έβριζε, δεν έπινε, δεν κάπνιζε, δεν έβγαινε σε κλαμπ… Και η λίστα συνεχίζεται! Ήταν κλασικό παράδειγμα πιστού και είχε στο σπίτι παντού βυζαντινές εικόνες και νήστευε όλη τη Σαρακοστή. Όλοι θυμόμαστε το επεισόδιο Ο εραστής της κομμώτριας και την κλασική σκηνή στο εστιατόριο. Μιας και δεν ήθελε να αμαρτήσει πρότεινε στη συνοδό του: «Θα ονομάσομεν το φιλέτο φασόλια και θα το φάγομεν!». Όμως τι κι αν ο Χριστιανισμός διαδίδει το «Αγαπάτε αλλήλους»; Εκείνος μόνο αγάπη δεν έτρεφε για τη χυδαία γκαρσόνα!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Καλαμπορδάνη

Σπουδάζω Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Λάρισα. Μου αρέσει να παρακολουθώ βιντεάκια από Έλληνες youtubers και όσοι με γνωρίζουν καλά έχουν να λένε για το πάθος που έχω με τις ατάκες γνωστών ελληνικών σειρών!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;