The Iron Throne: Όταν παίζεις το παιχνίδι του Στέμματος ή κερδίζεις ή πεθαίνεις

Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Kings Landing και της Cersei, η Daenerys Targaryen είναι η αδιαμφισβήτητη νικήτρια στο παιχνίδι του στέμματος. Ο Σιδηρούν Θρόνος (Iron Throne) έγινε δικός της με φωτιά και αίμα όπως έλεγε και η ίδια. Αλλά για πόσο;

Το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones μας γέμισε με αντικρουόμενα συναισθήματα γύρω από τη μοίρα της θυελλογέννητης Daenerys και των 7 βασιλείων του Westeros. Έτσι, μπορεί θεωρητικά να είχε ένα «καλό» τέλος αλλά έκανε αρκετούς από εμάς να νιώσουμε πικρία ή ακόμη και οργή για τις εξελίξεις και την τελική κατάληξη.

Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε το τελευταίο επεισόδιο του αγαπημένου Game of Thrones:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Iron Throne: Ο πύρινος λόγος της Daenerys

Iron Throne
Πηγή: pastemagazine.com

Ο αφανισμός του Kings Landing και η εξολόθρευση των χιλιάδων κατοίκων του μοιάζουν να αφήνουν ανεπηρέαστη και ασυγκίνητη την μέχρι τότε πονόψυχη Daenerys. Εμφανίζεται επιβλητική και ψυχρή ανάμεσα σε ό,τι έχει απομείνει από το παλάτι. Με σταθερή φωνή και παγερό βλέμμα απευθύνεται στο στρατό της, καλώντας τον να συνεχίσει μαζί της τον δίκαιο αγώνα εναντίον των τυράννων και της σκλαβιάς. Έχοντας καταλάβει πλέον τον Σιδηρούν Θρόνο τονίζει πως μπορεί να κερδήθηκε μια σημαντική μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο λόγος της αυτός μετά την σφαγή που διέπραξε προκαλεί ενθουσιασμό στο στρατό της, όμως οι αντιδράσεις των Jon, Tyrion και Arya δείχνουν πέρα για πέρα το σοκ και τη δυσαρέσκειά τους. Η ευγενική βασίλισσα με τους δράκους είναι πια μια σκληρή και αδυσώπητη ηγεμόνας που δεν ορρωδεί ακόμα και μπροστά στο αίμα αθώων.

 

The Iron Throne: Η παραίτηση του Tyrion και η φυλάκισή του

Iron Throne
Πηγή: geeksandgamers.com

Με την πίστη του στην Daenerys ανεπανόρθωτα κλονισμένη, ο Tyrion αποφασίζει να σταθεί απέναντί της και να παραιτηθεί από σύμβουλός της. Πετά μακριά και μπροστά σε όλους την καρφίτσα με το Χέρι (σύμβολο της θέσης του), δηλώνοντας ευθαρσώς την εναντίωσή του στην Daenerys. Αυτή του η κίνηση οδηγεί φυσικά στην φυλάκισή του, με την Daenerys να παρουσιάζεται πάλι ανάλγητη και αποφασισμένη να μην του δώσει άλλη ευκαιρία.

 

The Iron Throne – Tyrion και Jon: η απόφαση

https://www.youtube.com/watch?v=xruVRCtTD0s

Ο Tyrion, περιμένοντας την καταδίκη του και την εκτέλεσή του, δέχεται επίσκεψη από τον Jon. Ο διάλογός τους ξεκινά με τον Jon να προσπαθεί να υπερασπιστεί την Daenerys αναφέροντας τους πιθανούς λόγους που την οδήγησαν να κάνει κάτι τόσο ακραίο και φρικιαστικό, όμως ο Tyrion έχει πλέον κατασταλάξει. Γι’ αυτόν η Daenerys δεν είναι κατάλληλη να κυβερνήσει. Δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να φτάσει στον «παράδεισό» της όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αυτό σημαίνει πως η τραγωδία του Kings Landing δε θα είναι η τελευταία μπροστά στην επιθυμία της να κάνει το «καλό».

Σε όλα αυτά ο Jon δεν αντικρούει παρά κάθεται αναλογιζόμενος πώς πρέπει να αντιδράσει. Θα μπορούσε να σταματήσει τη Daenerys από το να επαναλάβει τη στυγνή δολοφονία αθώων; Πώς;

 

The Iron Throne: Το τέλος της Daenerys

Iron Throne
Πηγή: forbesimg.com

Υπό τους ήχους μιας μαγευτικής μελωδίας η Daenerys αντικρίζει για πρώτη φορά από κοντά τον Σιδηρούν Θρόνο. Όλη της τη ζωή φανταζόταν αυτή τη στιγμή κι όλα όσα έκανε είχαν ως απώτερο σκοπό να καθίσει στο θρόνο όπου καθόταν ο πατέρας της και να κυβερνήσει το Westeros με δικαιοσύνη.

Έχοντας μόλις αγγίξει την κρύα επιφάνεια του Θρόνου εμφανίζεται ο Jon. Τον καλεί να κυβερνήσει μαζί της για να φτιάξουν μαζί έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο κι ο Jon για μια στιγμή φαίνεται να συμφωνεί αφού της δηλώνει την πίστη του. Βλέπει όμως πως η Daenerys δε δείχνει σημάδια μετάνοιας και πείθεται πως πρέπει να την σταματήσει, οπότε και τη μαχαιρώνει στην καρδιά. Η αδυναμία της προς το πρόσωπο του Jon αποδεικνύεται τελικά θανατηφόρα.

Το άδοξο τέλος της Daenerys από το χέρι του Jon Snow θρηνεί ο τελευταίος και αγαπημένος της δράκος Drogon, ο οποίος και λιώνει με τη φωτιά τον μισητό Θρόνο. Προφανώς η διάλυση του Θρόνου από τον Drogon συμβολίζει την καταστροφή της πραγματικής αιτίας όλων των δεινών και του θανάτου της μητέρας του. Αφήνει όμως για κάποιο λόγο τον Jon να ζήσει και φεύγει μακριά παίρνοντας μαζί του την Daenerys. Μήπως τον άφησε να ζήσει επειδή ο Jon είναι κι αυτός ένας Targaryen; Ή μήπως γιατί ο Drogon κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο ο Jon το έκανε; Όπως και να έχει η απορία μας αυτή θα μείνει χωρίς απάντηση. Ίσως πάλι ο Drogon επιστρέψει και πάρει την εκδίκησή του μετά από χρόνια. Κανείς δεν ξέρει.

The Iron Throne – Το συμβούλιο: Bran the Broken

Iron Throne
Πηγή: zenfs.com

Ο Tyrion έρχεται μπροστά στους άρχοντες του Westeros για να αποφασιστεί η τιμωρία του. Τελικά όχι μόνο δεν τιμωρείται, αλλά προτείνει να εκλεγεί ο νέος βασιλιάς μέσα από το συμβούλιο των αρχόντων. Η πρότασή του αυτή στην αρχή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, όμως γρήγορα οι άρχοντες πείθονται πως αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Μάλιστα, ο Tyrion εισηγείται το να πάψει να υφίσταται η κληρονομική διαδοχή στο αξίωμα και προτείνει ως τον πλέον κατάλληλο για τη Θρόνο τον Bran Stark.

Όπως φαίνεται, κερδισμένοι της παρτίδας μετά από σημαντικές απώλειες βγήκαν οι Stark. Ο Bran γίνεται βασιλιάς των 6 πλέον βασιλείων, μιας και δέχτηκε το αίτημα της αδερφής του Sansa ο Βοράς να αποτελεί ξεχωριστό και ανεξάρτητο βασίλειο. Έτσι, τα 2 αδέρφια αποκτούν τον έλεγχο ολόκληρου του Westeros.

 

The Iron Throne: Νέα ξεκινήματα

Iron Throne
Πηγή: denofgeek.com

Με την Daenerys και τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους πλέον εκτός παιχνιδιού, τα αδέρφια Stark έχουν μπροστά τους λαμπρό μέλλον.

  • Οι Unsullied αποχωρούν από το Westeros και πλέουν για τη νήσο του Naath, τόπο καταγωγής της Missandei. Οι Dothraki υποθέτουμε πως αποχωρούν επίσης, πιθανότατα πηγαίνοντας στον τόπο καταγωγής τους.
  • Ο Bran ξεκινά να κυβερνά (αν και δεν το ήθελε όπως με τόση ζέση τόνιζε στην αρχή) με το όνομα Bran the Broken. Ο Tyrion γίνεται σύμβουλός του και ο Bronn αποκτά επιτέλους τα πλούτη που τόσο πολύ λαχταρούσε η ψυχή του, ως αντάλλαγμα για τις υψηλές υπηρεσίες του…
  • Η Brienne of Tarth αφού χρίστηκε ιππότης από τον Jaime Lannister αναλαμβάνει καθήκοντα στο παλάτι και συγκεκριμένα στη βασιλική φρουρά (απ’ όσο μας δίνεται να καταλάβουμε).
  • Η Arya αποφασίζει να πλεύσει δυτικά του Westeros, για να ανακαλύψει τι κρύβεται στα αχαρτογράφητα εκείνα νερά.
  • Η Sansa ανακηρύσσεται βασίλισσα του Βορά.
  • Ο Jon Snow καταλήγει εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στο Τείχος, γλιτώνοντάς την φτηνά απ’ όσο φαίνεται.

Επίλογος

Αυτό λοιπόν ήταν το τέλος του Game of Thrones είτε μας άρεσε είτε όχι. Αρκεί να θυμηθούμε πως πολλές φορές στη σειρά έγιναν πράγματα που μας έπιασαν απροετοίμαστους και τα θεωρήσαμε «άδικα». Σ’ αυτό το κομμάτι όμως το Game of Thrones μας θυμίζει πως και στην πραγματική ζωή δεν έρχονται όλα όπως τα περιμένουμε και τα επιθυμούμε.

Μακάρι να γυριστούν λοιπόν κι άλλες σειρές σαν το Game of Thrones, που θα μας κάνουν να νιώσουμε σαν να γνωρίζαμε τους χαρακτήρες. Να μας κάνουν να παθιαστούμε και να μιλήσουμε για έννοιες όπως το δίκαιο και το καλό και να σκεφτούμε πάνω σε αυτές. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Game of Thrones θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις καρδιές μας κι όταν οι μελλοντικές γενιές θα αναφέρονται σε αυτό εμείς θα έχουμε το προνόμιο να πούμε πως το είδαμε όταν ακόμα παιζόταν.

Ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι Game of Thrones!

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;