The Bells: Πώς η Daenerys κατέστρεψε την πρωτεύουσα του GoT

Εάν κάποιος μας έλεγε επτά σεζόν πριν πως το ελπιδοφόρο κορίτσι που ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του για να τη σώσει, θα κάνει στάχτη μια ολόκληρη πόλη, δύσκολα θα το πιστεύαμε. Και όμως, συνέβη. Η Daenerys Targaryen ξύπνησε την τρέλα μέσα της και διέλυσε το βασίλειο που αρχικά ήθελε να σώσει. Αυτή η δική της ερμηνεία του τι σημαίνει “δικαιοσύνη” οδήγησε τους χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας σε βασανιστικό θάνατο. Στο τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, “The Bells”, η Daenerys απέδειξε πόσο αληθινή Targaryen είναι.

 

Αντίο, Varys!

GoT-Varys
Πηγή εικόνας: space.ca

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από το ξεκίνημα. Ο Varys, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της σειράς, αντιμετώπισε την μοίρα του. Μετά από την επιβεβαίωση από τον Tyrion πως ένας από τους συμβούλους της διέπραξε προδοσία, η Daenerys αποφασίζει να εκτελέσει τον ευνούχο. Στιγμή γλυκόπικρη, αφού ο Varys έχει προδώσει πολλούς βασιλείς και έπρεπε κάποια στιγμή να τιμωρηθεί, όμως μοναδικός του στόχος ήταν πάντα η ευημερία του βασιλείου. Στις τελευταίες του στιγμές, ο Varys εύχεται να έκανε λάθος για τις προβλέψεις του. Δυστυχώς ή ευτυχώς, είχε δίκιο. Ένας αμφιλεγόμενος θάνατος ενός αμφιλεγόμενου χαρακτήρα, σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο επεισόδιο, που μοιάζει να είναι μια γλυκόπικρη κατάληξη όλων των ηρώων που παρακολουθούμε εδώ και 8 σεζόν. Αλλά θα εμβαθύνουμε στον διττό ρόλο πολλών στιγμών του επεισοδίου και αργότερα.

 

Η διάλυση ενός ζευγαριού

The-Bells-Daenerys-Jon
Πηγή εικόνας: eonline.com/

Ο Jon, συνυπεύθυνος για τον θάνατο του Varys, αφού εκείνος ξεκίνησε να διαδίδει το μεγάλο μυστικό της καταγωγής του, επισκέπτεται τη θεία-πρώην ερωμένη του στο δωμάτιο της. Εκείνη προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να τον πείσει να μην μαθευτεί άλλο η πραγματική του ταυτότητα. Εκείνος δεν της απαντάει άμεσα, αλλά της δηλώνει πως την αγαπάει, όπως εκείνη. Μιλάμε όμως για διαφορετική αγάπη. Εκείνη τον αγαπάει ως σύντροφο, εκείνος ως βασίλισσα. Σε εκείνο το σημείο, η Daenerys του δηλώνει ρητά πως, αφού δεν θέλει να την υποστηρίξει, θα βασιστεί στον φόβο που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους. Και ποιος μπορεί να της αρνηθεί; Μέχρι τώρα οι τόσο «πιστοί» σύμβουλοί της την αμφισβητούν συνεχώς. Ο φόβος που εμπνέει είναι το μόνο που την κρατά στη θέση που επιθυμεί να βρίσκεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Bells

Daenerys-Tyrion
Πηγή εικόνας: geek.com/

H Daenerys συνεχίζει το βράδυ της σε μια μικρή σύσκεψη. Μαζί με τον Grey Worm, επιθυμούν να επιτεθούν βίαια στην πρωτεύουσα, καίγοντας και ισοπεδώνοντάς την. Η δίψα τους για εκδίκηση έχει γίνει πια αφόρητη. Η φωτιά και το αίμα είναι τα μόνα που μπορούν να τους προσφέρουν ανακούφιση. Ο Tyrion διαφωνεί και παρακαλά την Daenerys να μην κάψει την πόλη. Αντ’ αυτού, εάν ακούσει τις καμπάνες να χτυπούν σε σήμα υποχώρησης, την ικετεύει να δείξει έλεος. Εκείνη δεν του απαντάει. Έχει αλλά σχέδια για τον τελικό προορισμό του μεγάλου ταξιδιού της. Κλείνοντας, τον απειλεί πως η επόμενη φορά που θα την απογοητεύσει θα είναι και η τελευταία. Εκείνος δεν την ακούει.

Με την πληροφορία πως ο Jaime κρατιέται ως όμηρος, καταφέρνει να κερδίσει λίγα λεπτά μαζί του. Του προσφέρει την απελευθέρωση του, κρυφά, με ένα μόνο αντάλλαγμα. Να βρει την αδερφή τους, να την πείσει να χτυπήσουν τις καμπάνες και να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Η αδερφική αγάπη είναι για τον Tyrion πολύ σημαντική. Παρά τις δυσκολίες, δεν θα αφήσει τα αδέρφια του να πεθάνουν. Ο Jaime αρχικά είναι διστακτικός, στην συνέχεια όμως πείθεται και ξεκινά για το κάστρο.

Το παιχνίδι του θρόνου

Daenerys-Golden-Company
Πηγή εικόνας: wikiofthrones.com/

Η στιγμή έφτασε, η μεγάλη μάχη είναι έτοιμη να ξεκινήσει και οι δυο πλευρές ετοιμάζουν τους στρατούς τους. Μόνο που η Daenerys έχει άλλα σχέδια για τη μάχη. Πρώτος της στόχος, ο Euron και ο στόλος του. Ίσως φταίει ο θυμός, ίσως η θέληση, ίσως μια καλύτερη στρατηγική στο πεδίο. Χωρίς καμία δυσκολία, καταφέρνει να κάψει όλα τα πλοία, μαζί με όλους τους σκορπιούς που διαθέτουν. Με τα μισά φονικά όπλα να αποτελούν παρελθόν, συνεχίζει να καβαλά τον Drogon, καθώς διασχίζουν τα τείχη του Kings Landing και καταστρέφουν όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς.

Επόμενη στάση, η Χρυσή Εταιρία. Η στρατιά μισθοφόρων βρίσκεται παρατεταγμένη έξω από τα μπροστινά τείχη της πόλης και είναι έτοιμη να πολεμήσει τον στρατό του Βορρά, της Πεδιάδας, τους Dothraki και τους Unsullied. Η μάχη δεν θα γίνει ποτέ. Ο Drogon θα γκρεμίσει το τοίχος και θα κάψει όλο τον στρατό, επιτρέποντας στους συμμάχους του να εισέλθουν στην πόλη.

Η αγχωμένη βασίλισσα

GoT-Cersei
Πηγή εικόνας: flickeringmyth.com

Βλέποντας την πόλη της σιγά σιγά να καταρρέει, η Cersei δεν χάνει την ελπίδα. Ακόμη και αφού πληροφορηθεί πως ο Euron έχει ηττηθεί και πως όλοι οι σκόρπιοι έχουν καταστραφεί, είναι βέβαιη πως ο στρατός των Lannister θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Jon και τους συμμάχους, και βλέποντας τον δράκο απειλητικά από πάνω τους, αποφασίζουν να κάνουν πίσω. Φωνάζουν για υποχώρηση και παρακαλούν να χτυπήσουν οι καμπάνες. Επιθυμούν η πόλη να παραδοθεί.

Φωτιά και αίμα

Daenerys-Dracarys
Πηγή εικόνας: wikiofthrones.com

Η Daenerys δεν έχει τελειώσει ακόμα με τον λαό της πρωτεύουσας. Ένα κοντινό είναι αρκετό για να καταλάβουμε πως το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, χάνει τα λογικά της. Αρχίζει να καίει ολόκληρο το Kings Landing, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες αθώους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι πιστοί στρατιώτες που έφερε μαζί της από το Essos κάνουν με την σειρά τους την επίθεσή τους, στον – άμαχο και μη – πληθυσμό. Με κυρίαρχα στοιχεία τη φωτιά και το αίμα, η Daenerys μετατρέπεται σε αληθινή Targaryen.

Σύμφωνα με τον George Martin, η τρέλα και η μεγαλειότητα είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος. Κάθε φορά που γεννιέται ένας Targaryen, οι θεοί γυρίζουν το νόμισμα και ο κόσμος κρατά την ανάσα του, περιμένοντας να δει που θα προσγειωθεί το κέρμα. Της Daenerys, πάντως, μάλλον προσγειώθηκε στο πρώτο ενδεχόμενο.

Η Τρελή Βασίλισσα δεν είναι η μόνη που θέλει να συνεχίσει να παλεύει. Ο Jaime, προσπαθώντας να μπει στο κάστρο από την πλευρά που το φρούριο ενώνεται με την θάλασσα, συναντά τον Euron. Μετά από μια μάχη που μας αγχώνει αρκετά, ο Jaime τραυματίζει θανάσιμα τον αντίπαλο του. Και εκείνος, όμως, είναι αρκετά χτυπημένος. Ο Euron, πάντως, απολαμβάνει τις τελευταίες του στιγμές σίγουρος πως έχει σκοτώσει τον εχθρό του.

Η Arya και ο Sandor φτάνουν στο κάστρο. Όμως οι δρόμοι τους χωρίζουν εκεί. Εκείνος την συμβουλεύει να μην τον ακολουθήσει, καθώς πάει επιτέλους να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερό του εχθρό, τον αδερφό του. Εκείνη αποφασίζει να βγει πάλι στους δρόμους του Kings Landing και να προσπαθήσει να βοηθήσει τους αθώους, που καίγονται από την φωτιά του Drogon. Φωτιά που πυροδοτεί και το υγρό πυρ, που βρίσκεται κάτω από την πόλη, και δημιουργεί εκρήξεις.

Η μοίρα

GoT-Cersei-Jaime
Πηγή εικόνας: cbsistatic.com

Ο Sandor καταφέρνει να φτάσει στον αδερφό του, ο οποίος συνοδεύει την Cersei και τον Qyburn σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Η εκρηκτική ενέργεια ανάμεσα στους δύο μας προετοιμάζει για μια πολλά υποσχόμενη μάχη μεταξύ τους. Πρώτη απώλεια είναι βέβαια ο Qyburn. Το πιστό «χέρι» της βασίλισσας σκοτώνεται, αφού ο Gregor τον πετά βίαια πάνω σε πέτρες, λιώνοντάς του το κεφάλι. Η Cersei ξεφεύγει και τα δυο αδέρφια μένουν μόνα τους. Η μάχη δεν είναι υπέρ του Sandor, ο οποίος, νιώθοντας το κρανίο του να αρχίζει να λιώνει από τα δυνατά χέρια του υπερφυσικού αδερφού του, αποφασίζει να θυσιάσει τον εαυτό του. Κάνοντας μια θανατηφόρα βουτιά στην φωτιά που καίει την πόλη, παίρνει και τις δυο τους ζωές.

Στο μεταξύ, η Daenerys συνεχίζει να καίει την πρωτεύουσα, θολωμένη από την οργή της.

Τα δυο αδέρφια, η Cersei και ο Jaime, συναντιούνται στις κρύπτες του κάστρου. Σε μια συγκινητική στιγμή, που σχεδόν μας κάνει να ξεχνάμε την άρρωστη σχέση τους, περνούν αγκαλιασμένοι τις τελευταίες τους στιγμές. Η οροφή καταρρέει και τα δίδυμα βυθίζονται στα ερείπια. Ο Jaime πεθαίνει στο πλάι του αγαπημένου του ανθρώπου. Η Cersei πεθαίνει φοβισμένη, ο θάνατος της θεία δίκη για όλα τα κακά που έχει προξενήσει. Είναι πλέον πολύ αδύναμη. Η κακιά βασίλισσα δεν υπάρχει πια. Η πόλη δεν υπάρχει πια. Η οργή της Daenerys Targaryen έχει νικήσει.

Ένα προτελευταίο επεισόδιο που περιμέναμε εδώ και καιρό, με σκηνές και γεγονότα που κλείνουν τις ιστορίες πολλών χαρακτήρων. Ακόμα και της Daenerys, που στα τελευταία επεισόδια δικάζεται συνεχώς για τον τρόπο που χειρίζεται τις καταστάσεις και για τις υπερβολικές και θανατηφόρες αντιδράσεις της. Ο αφανισμός μιας πόλης είναι ένα έγκλημα αποτρόπαιο. Ωστόσο, η Daenerys το διέπραξε, καθώς για εκείνη έμοιαζε μια δίκαιη κατάληξη. Όλη η ανάπτυξή της, από ένα άβουλο κορίτσι έως μια αποτρελαμένη βασίλισσα της στάχτης, δεν ήταν τίποτα άλλο από τη μοίρα μιας επιβλητικής Targaryen, που έχει την φωτιά να κυλά μέσα στο αίμα της και την τρέλα να καταλύει το μυαλό της.

Οι καμπάνες ήχησαν, τελικά, για το Kings Landing. Η πόλη έπεσε, ο Δράκος έμεινε πίσω για να βασιλέψει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Παπαδοπούλου

Μπορεί το αντικείμενο των σπουδών μου να είναι οι επιχειρήσεις, η πληροφορική και τα οικονομικά, όμως η μεγάλη μου αγάπη δεν είναι άλλη από την συγγραφή. Ο κινηματογράφος, το θέατρο και το μετρό είναι τα αγαπημένα μου μέρη. Λατρεύω τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;