Τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών

Τι συμβαίνει με τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών;

Στην περίοδο της καραντίνας, οι περισσότεροι στραφήκαμε στην τηλεόραση. Σε ταινίες, σειρές του Netflix και εκπομπές. Είχαμε άπλετο χρόνο να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που αφορούν σκηνές, ηθοποιούς και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Πέρα από νέες προσθήκες σειρών και ταινιών στην πλατφόρμα του Netflix, το πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης παρέμεινε σταθερό σε επαναλήψεις. Αυτή την φορά παρακολουθήσαμε τα προγράμματα χωρίς βιασύνη, αυξάνοντας την παρατηρητικότητά μας. Έτσι καταφέραμε να εντοπίσουμε τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών. Πολύ πιθανόν κάποια να μην τα είχαμε προσέξει ποτέ. Με τις επαναλήψεις  όμως, βγήκαν στο φως πολλά από αυτά, τα οποία μάς έκαναν να αναρωτηθούμε πώς κατάφεραν οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες να τα κάνουν.

Ας δούμε ένα-ένα τα λεγόμενα “λάθη” των ελληνικών κωμικών σειρών:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνου και Ελένης (1998-2000)

Η πιο “πολυπαιγμένη” σε επανάληψη σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης. Με ατάκες που μας έχουν μείνει στο μυαλό, όπως το αείμνηστο “μωρή Κατακουζήνα”. Η σειρά προβάλλεται κάθε μεσημέρι από τον ΑΝΤ1  εδώ και πολλά χρόνια. Όπως είναι λογικό, λόγω των επαναλήψεων έχουμε παρατηρήσει ορισμένες ανακρίβειες. Κάποιες είναι τρανταχτές και κάποιες όχι.

  • Δημοσθένης- Νιόνιος ο speed (Νίκος Κυριακίδης)
Τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών
Πηγή εικόνας: astrology.gr

Ίσως ένα απο τα πιο περίεργα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών. Στο επεισόδιο “Μωρό μου, μωρό μου εσύ” ο ηθοποιός υποδύεται τον πατέρα του “Χρυσάνθεμου” (Αναστασία Κοζαδίνου- Μέτση), Δημοσθένη. Εμφανίζεται ως guest μαζί με την γυναίκα του Φιλιώ (Μαρία Πανουργιά), ζητώντας από την Ελένη (Ελένη Ράντου) να κάνει babysitting στο παιδί τους. Αυτοί, όντας οικολόγοι και υπερασπιστές του συνθήματος “Love, Peace, Freedom” θα πήγαιναν να προστατεύσουν κορμοράνους στην λίμνη Κερκίνη.

Η προσωπικότητά του φαίνεται ότι άρεσε πολύ στους συντελεστές της σειράς, αφού λίγα επεισόδια αργότερα ο Δημοσθένης επέστρεψε αλλά αυτή την φορά ως “Νιόνιος ο speed”.  Λογικά πίστεψαν πως με τόσες επαναλήψεις της σειράς θα έχουμε αποκτήσει όλοι πρόβλημα στα μάτια και δεν θα τον αναγνωρίσουμε. Μιλάμε ακριβώς για τον ίδιο ηθοποιό. Ο Νιόνιος ήταν ένας μικροαπατεώνας που είχε εξαπατήσει στην αρχή τα κορίτσια παριστάνοντας τον manager μουσικού συγκροτήματος (Πατ Κιούτ) και έπειτα όλη την παρέα με την ιδέα του για το μεξικάνικο σήριαλ ¨Η Ελενάλντα”.

  • Μπερδέματα με τα διπλώματα οδήγησης
Τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών
Πηγή εικόνας: antenna.gr

Ένα γενικό μπέρδεμα με τις άδειες οδήγησης στη σειρά. Με λίγα λόγια δεν ξέραμε ποιος είχε ήδη δίπλωμα οδήγησης και ποιος απλώς μας κορόιδευε. Στο επεισόδιο “Για την καρδιά της ωραίας Ελένης”, από τα πρώτα της σειράς ο Κωνσταντίνος (Χάρης Ρώμας) παριστάνει τον σύντροφο της Μιράντας Παπαδοπούλου (Αναστασία Καϊτσα), η οποία ήταν μία “μοναδική αγάπη” του Μάνθου (Βασίλης Κούκουρας). Ο Κωνσταντίνος, θέλοντας να βοηθήσει τον φίλο του χωρίς να καταλάβει τίποτα η Πέγκυ (Μαρία Λεκάκη), φεύγει μαζί με την Μιράντα από το σπίτι του Μάνθου, λέγοντάς της πως θα οδηγήσει εκείνος το αυτοκίνητο της.  Σαφώς πρόκειται για ένα μεγάλο σεναριακό λάθος, αφού όλοι θυμόμαστε πόσο άσχετος ήταν ο Κωνσταντίνος με την οδήγηση και ότι δεν είχε καν δίπλωμα.

Το ίδιο επίσης συνέβη και με την Ματίνα (Καλλιρόη Μυριαγκού), η οποία σε ένα επεισόδιο φεύγει μεθυσμένη από το μπαρ και την σταματούν για αλκοτέστ. Είχε μάλιστα και δικό της αυτοκίνητο. Εκεί έρχεται το επεισόδιο “Οι σοφεράτζες” για να αποδείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι η Ματίνα δεν είχε ιδέα από οδήγηση κι έδωσε εξετάσεις μαζί με τον Κωνσταντίνο και την Ελένη.

Το καφέ της χαράς (2003-2006)

  • Βαθμοί συγγένειας
Σεναριακά λάθη
Πηγή εικόνας: parapolitika.gr

Η πετυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 το “Καφέ της Χαράς” επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες με νέο κύκλο επεισοδίων. Άφησε όμως πίσω της ορισμένα λαθάκια, όσον αφορά το σενάριο και πιο συγκεκριμένα τους βαθμούς συγγένειας. Στα πρώτα επεισόδια βλέπουμε την Ματούλα (Χαρά Σμύρου), κόρη της Σώμαινας να “κάνει τα γλυκά μάτια” στον Μπίλλυ (Δημήτρης Τσακάλας), ο οποίος ήταν ερωτευμένος με την Γωγώ (Ελένη Λιάσκα). Ωστόσο προς το τέλος της σειράς ανακαλύπτουμε πως η Ματούλα και ο Μπίλλυ ήταν ξαδέρφια, αφού Σώμαινα (Έφη Θανοπούλου) και Τάσος Πολυμενέας (Κώστας Φλωκατούλας) είχαν συγγένεια. Ο Τάσος μάλιστα, αναφέρεται και ως μοναδικός συγγενής της, ο οποίος κρυβόταν για να μην πληρώσει τα έξοδα της κηδείας.

Στο παρά πέντε (2005-2007)

Κι όμως, τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών υπάρχουν και στο “παρά πέντε”, την κωμική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη που προβλήθηκε από το Mega και σημείωσε τεράστια νούμερα τηλεθέασης.

  • Κινητή τηλεφωνία
Τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών
Πηγή εικόνας: youtube.com

Οι περισσότεροι θυμόμαστε απ’ έξω την ιστορία της παρέας του “παρά πέντε”. Την συνάντηση των ηρώων στο ασανσέρ του Metropolis Palace. Από εκεί που ξεκίνησαν όλα. Οι 5 ήρωες λοιπόν στο πρώτο επεισόδιο, αντάλλαξαν τηλέφωνα, ούτως ώστε να επικοινωνούν. Σε ένα πλάνο βλέπουμε το χαρτάκι που κρατάει η Αγγέλα (Αγγελική Λάμπρη) στο χέρι της να έχει γραμμένο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου της Ντάλιας (Σμαράγδα Καρύδη) και της Ζουμπουλίας (Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου). Λίγα επεισόδια μετά διαπιστώνουμε πως Ντάλια και Ζουμπουλία δεν έχουν καν κινητό. Δημιούργησαν μάλιστα ολόκληρο σκηνικό στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, όπου πήγαν για να αγοράσουν.

Ευτυχισμένοι μαζί (2007-2009)

Η τηλεοπτική οικογενειακή σειρά που άφησε εποχή. Με μικρά λάθη, τα οποία δεν προσέξαμε όταν την παρακολουθούσαμε.

  • Περί διατροφής…
Τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών
Πηγή εικόνας: youtube.com

Η Φίφη (Εύη Δαέλη) και η Εύα (Ιωάννα Πηλιχού), κόρες της Ελένης (Κατερίνα Λέχου) στο πρώτο τραπέζι της οικογένειας Μαυροτσούκαλου δηλώνουν πως είναι χορτοφάγοι. Ζητούν για πρωινό μούσλι και υγιεινές τροφές. Έπειτα στο μεσημεριανό φαγητό τρώνε μόνο σαλάτα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το μπέικον ως “πτώμα”. Στα επόμενα επεισόδια όμως κάτι συμβαίνει και ξαφνικά αλλάζουν διατροφικές συνήθειες. Ο Διονύσης (Γιάννης Μπέζος) πριν πάνε για ψώνια στα μαγαζιά, τους προτείνει να περάσουν από την μπυραρία, για να φάνε ένα πλούσιο κατά τα λεγόμενα του πρωινό. Το πρωινό αυτό περιλαμβάνει αυγά, μπέικον, πατάτες τηγανητές και λουκάνικα. Τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν, αφήνοντάς μας με την απορία αν είναι τελικά χορτοφάγοι ή όχι.

Τα σεναριακά λάθη των τηλεοπτικών σειρών μάς προξένησαν διάφορα ερωτήματα. Το παρήγορο είναι πως τα λάθη συνήθως γίνονται στα πρώτα επεισόδια, οπότε αυτό ίσως μπορεί να δικαιολογηθεί ως “λαχτάρα” του σεναριογράφου-σκηνοθέτη για την συνέχεια. Πρέπει να ξέρουν όμως πως εμείς οι πολλοί παρατηρητικοί τα εντοπίζουμε. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι παραπάνω σειρές και πολλές άλλες που σίγουρα θα έχουν τα σφαλματάκια τους, δεν παύουν να είναι για εμάς αγαπημένες, διαχρονικές και αναλλοίωτες στο χρόνο…

Εσείς ποια άλλα λάθη έχετε παρατηρήσει;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Παπαδοπούλου

Είμαι 23 ετών. Σπουδάζω στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στο τμήμα βιβλιοθηκονομίας, αρχειονομίας και συστημάτων πληροφόρησης. Είμαι αθλήτρια βόλεϊ από το 2002 έως σήμερα. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ασχολούμαι με την συγγραφή παιδικών παραμυθιών. Αγαπώ τις ελληνικές σειρές και οι φίλοι μου έχουν να λένε για το πάθος μου με τις μιμήσεις και τις ατάκες σειρών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;