Six Feet Under: Μας Έμαθε Να Γελάμε Με Τον θάνατο

Το Six Feet Under είναι μια έξυπνη σειρά με καλογραμμένους χαρακτήρες και μας παρουσιάζει μια οικογένεια με ένα γραφείο τελετών. Η σειρά έχει τον θάνατο ως πρωταρχικό θέμα, παρέχοντας ένα μείγμα μαύρης κωμωδίας με βαθύ ψυχολογικό δράμα. Στο Six Feet Under ο θάνατος δεν κρύβεται, αντίθετα, κάθεται σιωπηλά για δείπνο, σαν ένας οικογενειακός φίλος που κανείς δεν συμπαθεί, αλλά και κανείς δεν τολμά να προσβάλει. Η οικογένεια Fisher, ιδιοκτήτες ενός γραφείου τελετών στο Los Angeles, κουβαλάνε τη μυρωδιά του θανάτου με τον ίδιο τρόπο που ένας ανθρακωρύχος κουβαλάει την μυρωδιά του κάρβουνου.

 

Κάθε επεισόδιο ξεκινάει με τον θάνατο ενός guest star, του οποίου η κηδεία και η ταφή γίνεται από το γραφείο τελετών Fisher & Sons. O Alan Ball ξεκίνα το Six Feet Under φέρνοντας τον θάνατο στην οικογένεια με τον πιο προσωπικό τρόπο. Ο πατέρας της οικογένειας Nathaniel Fisher (Richard Jenkins), οδηγεί τo οικογενειακό Hearse στο αεροδρόμιο την Παραμονή των Χριστουγέννων για να πάρει τον μεγαλύτερο γιο του Nate (Peter Krause ) όπου ξαφνικά τον τρακάρει ένα λεωφορείο με μεγάλη ταχύτητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ο Nate το ελεύθερο πνεύμα της οικογένειας βρισκόταν σε μια ντουλάπα στο αεροδρόμιο και έκανε σεξ με μια γυναίκα που μόλις είχε συναντήσει στο αεροπλάνο όταν έμαθε τα νέα. Πάντα τρομοκρατημένος από την ιδέα του θανάτου, είχε ξεφύγει από την οικογενειακή επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, μετακομίζοντας στο Seattle, όπου τώρα εργάζεται σε μια επιχείρηση βιολογικών τροφίμων. Ο μικρότερος αδελφός του, ο David (Michael C. Hall ), παρέμεινε και έγινε υπεύθυνος συνεργάτης του πατέρα τους, αναλαμβάνοντας τον ρολό του χλωμού, σκυθρωπού και χωρίς χιούμορ ανθρώπου που θα περίμενε κάνεις να βρει σε μια τέτοια επιχείρηση.

Η Frances Conroy παίζει τη Ruth, τη χήρα του Nathaniel, και δεν είμαστε ποτέ σίγουροι αν αντιλαμβάνεται πραγματικά ότι η οικογένεια της είναι δυσλειτουργική. Στο πιλοτικό επεισόδιο είμαστε, όμως, αρκετά σίγουροι για την άγνοια της έφηβης κόρης της, Claire (Lauren Ambrose), αφού ακόμα και πριν ακούσει για τον θάνατο του πατέρα της, είχε εισπνεύσει λίγη crystal meth που την πήρε από έναν άντρα που της άρεσε.

Προφανώς, ο θάνατος του Nathaniel είναι τελείως διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον, και όμως ο David και η Ruth προσπαθούν να κάνουν ότι θα  έκαναν για οποιονδήποτε άλλον, πράγμα που το κάνει απλώς πιο περίεργο. Ο Nathaniel εμφανίζεται σε κάθε μέλος της οικογένειας καθ ‘όλη τη διάρκεια του επεισοδίου (και περιστασιακά σε μελλοντικά επεισόδια), όχι τόσο σαν φάντασμα όσο σαν μια συναισθηματική παρουσία. Αυτό γίνεται και από άλλους πελάτες στα επόμενα επεισόδια, τα πτώματα ζωντανεύουν για να μιλήσουν στον David προσφέροντας πάντα ένα σημαντικό, αν και συχνά αινιγματικό μάθημα. Μερικές φορές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, μερικές φορές όχι.

 

 

Ναι, αυτή η σειρά για το θάνατο μπορεί και είναι πολύ αστεία. Ο George Bernard Shaw είπε κάποτε ότι «η ζωή δεν σταματάει να είναι αστεία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν, όχι περισσότερο από ό, τι παύει να είναι σοβαρή όταν οι άνθρωποι γελούν». Πράγματι, ο πολύ αποτελεσματικός τρόπος του Ball στην μαύρη κωμωδία φαίνεται σε όλη την διάρκεια του Six Feet Under.

Ο μόνος υπάλληλος εκτός οικογένειας των Fisher, ο Federico (Freddy Rodríguez ), είναι ο καλλιτέχνης που αποκαθιστά μεν τα πτώματα, υπερηφανεύεται, δε,  κάπως υπερβολικά για την ικανότητά του να καταστήσει τα κατεστραμμένα πτώματα ελκυστικά.

Σε ένα από τα πρώτα επεισόδια η Claire, η οποία οδηγεί το παλιό Hearse της οικογένειας που είναι βαμμένο πράσινο, κλέβει ένα πόδι από έναν ιδιαίτερα κατακρεουργημένο πελάτη και το πηγαίνει στο σχολείο. Αυτό συμβάλλει στο να καταλάβει η οικογένεια ότι μπορεί να χρειάζεται βοήθεια, αν και σίγουρα δεν είναι η μόνη από την οικογένειά της που χρειάζεται βοήθεια.

Ο άλλος σημαντικός χαρακτήρας είναι η φίλη του Nate, η Brenda (Rachel Griffiths ). Μετά το ανώνυμο sex τους στο αεροδρόμιο, έρχονται αρκετά κοντά. Οι γονείς της Brenda είναι ψυχολόγοι και έχουν κάποιες αρκετά καλές σκηνές με τους Fishers. Η Griffiths ξεχωρίζει ανάμεσα στο πολύ ωραίο cast, παρουσιάζοντας αυτή την περίεργη κατάσταση με έναν κάπως αισιόδοξο τρόπο.

 

 

Το κωμικό στοιχειό μπορεί να είναι ξένο, αλλά είναι πάντα στηριγμένο στην καθημερινότητα των χαρακτήρων, και ενώ είναι γεμάτο με ειρωνεία και πνεύμα, το Six Feet Under είναι μια πολύ ωραία σειρά, που αν και σίγουρα αρκετά περίεργη, αξίζει τον χρόνο σας!!!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Φραγγίδης

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;