Houdini : Ένα μυαλό δεμένο με αλυσίδες

Το να παίξει κάποιος έναν ρόλο ενός υπέροχα παράξενου ανθρώπου όπως ο Harry Houdini (γεννημένος ως Erik Weisz στη Βουδαπέστη το 1874) είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το miniseries του καναλιού History Houdini είναι μια περίεργη απεικόνιση της ζωής του δημοφιλούς μάγου, που παίζεται από έναν πληθωρικό και αρκετά μυώδη Adrien Brody.

Το Houdini μας δείχνει λοιπόν την ζωή του κεντρικού προσώπου μέσα σε τέσσερις ώρες (χωρισμένες σε δύο μέρη). χρησιμοποιεί μια ανορθόδοξη προσέγγιση που περιέχει σουρεαλιστικά και ψυχολογικά στοιχεία, αρκετά ζουμ με την κάμερα, περίεργο μοντάζ, ένα σύγχρονο soundtrack και κάποια καλά τοποθετημένα animation για να μας δείξει το πώς δούλευαν τα κόλπα του Houdini.

Houdini
saminaik.com

Το σενάριο το προσάρμοσε ο Nicholas Meyer από το βιβλίο Houdini: A Mind in Chains, ένα ψυχαναλυτικό πορτρέτο που γράφτηκε από τον πατέρα του, τον Bernard C. Meyer, το 1976. Στο miniseries αγκάλιασαν επίσης το φανταστικό, με έναν τρόπο που οι ίδιοι θεωρήσαν – και όχι λανθασμένα – αρκετά καλό και όχι υπερβολικό.

Τη σκηνοθεσία του Houdini ανέλαβε ο Uli Edel (ο οποίος έκανε το υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας The Baader Meinhof Complex το 2008). Χρησιμοποίησε την φωνή του Adrien Brody σαν Harry Houdini για να κάνει την αφήγηση μέσα στη σειρά, γιατί είναι αυτή που συνδέει όλη αυτήν τη γρήγορη – και κάπως διάσπαρτη σε πολλά σημεία – πλοκή, καθώς ο μάγος βελτιώνει το σόου του και το κάνει όλο και πιο τολμηρό. Σε πολλά από τα πιο γνωστά tricks του που βλέπουμε στη σειρά, συμπεριλαμβανομένου του Vanishing Elephant και του Chinese Water Torture Cell, βλέπουμε ότι ο Brody αγκαλιάζει πλήρως το κομμάτι του showman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Houdini
imdb.com

Κάνοντας αυτά τα επικίνδυνα κόλπα, τα σκαμπανεβάσματα στον γάμο του με τη σύζυγό του, την Bess (την υπέροχη Kristen Connolly) είναι αναπόφευκτα, ενώ βλέπουμε και κομμάτια που εξηγούσαν την εξάρτησή του από τη μητέρα του, την Cecilia (Eszter Ónodi). Το miniseries επίσης δείχνει σημεία από τα shows του στην Ευρώπη, μαζί με τον Jim Collins (Evan Jones) κατά τη διάρκεια των οποίων συναντά τον Kaiser Wilhelm τον δεύτερο (Gyula Mesterhazy) και τον Τσάρο Nicholas Romanov τον δεύτερο (Simon Nader). Η εικασία ότι ο Χουντίνι εργάστηκε ως κατάσκοπος παρουσιάζεται εδώ ως γεγονός και ο θεατής τον παρακολουθεί να προβλέπει τη ρωσική επανάσταση (μια από τις πολλές ανατροπές και κυρίως περιττές ιστορικές προσθήκες).

Houdini
imdb.com

Ο Houdini αλλάζει στο δεύτερο μέρος, καθώς πλησιάζει στα τελευταία κόλπα του. Η σειρά αλλάζει με μια προσωπική του τραγωδία και τη μοναδική εμμονή του να γελοιοποιεί τα mediums και τους πνευματιστές, όπως και την σύζυγο του Sir Arthur Conan Doyle.

Το miniseries καταφέρνει το πιο σημαντικό πράγμα: το θέαμα. Η αναζωογονητική σκηνοθεσία του Edel και η δυναμική ερμηνεία του Brody επιτρέπουν στα τεχνάσματα του Houdini να διατηρούν τον μυστικισμό τους – ακόμη και για τον σύγχρονο θεατή – και αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα.

Δείτε, λοιπόν, αυτήν τη σειρά, που -αν και δεν είναι πολύ μεγάλη- αξίζει τον χρόνο σας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Φραγγίδης

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;