Firefly: Πώς μια κομμένη σειρά έγινε λατρεία

Όταν δεν μπορείς να τρέξεις σέρνεσαι, και όταν δεν μπορείς να συρθείς , όταν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό… βρίσκεις κάποιον να σε μεταφέρει.

Το όνομα “Joss Whedon” είναι κάπως πασίγνωστο αυτές τις μέρες. Με επιτυχίες όπως το The Avengers και το S.H.I.E.L.D., ο πολυτάλαντος συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα μεγάλα αγόρια. Το αγαπημένο Buffy the Vampire Slayer του Whedon συνεχίζει να κερδίζει cult-status fame (φήμη σε σημείο λατρείας) και λεγεώνες οπαδών που δεν μπορούν να χορτάσουν την bad-ass Buffy.

Ήσυχα τοποθετημένη ανάμεσα σε αυτές τις μεγάλες παραγωγές είναι μια λιγότερο γνωστή τηλεοπτική σειρά, μία με το δικό της πιστό και παθιασμένο τηλεοπτικό κοινό. Το 2002, ο Whedon και ο συμπαραγωγός Tim Minear έκαναν το ντεμπούτο σε ένα νέο είδος τηλεοπτικής σειράς  αποτελούμενο από μια ποικιλία ειδών, συμπεριλαμβανομένης της κωμωδίας, του δράματος και της επιστημονικής φαντασίας, αλλά πάνω από όλα αυτό που πραγματικά σου μένει βλέποντας τη σειρά είναι ότι πρόκειται για ένα Western. Η νέα παραγωγή ονομάστηκε Firefly και τον Σεπτέμβριο του 2002, μετά από μια μεγάλη μάχη, έλαβε το πράσινο φως από τα στελέχη του καναλιού για την προβολή του πιλοτικού επεισοδίου της εκπομπής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για το Firefly είναι ότι είναι αδύνατο να εξηγήσετε συνοπτικά την υπόθεση της σειράς χωρίς να ακουστεί γελοία. Το 2517, έχουμε μια ομάδα διαστημικών λαθρεμπόρων και ανιχνευτών που ζουν σε ένα διαστημόπλοιο κατηγορίας Firefly, που περιλαμβάνει έναν καπετάνιο αποκαλούμενο Mal Reynolds (Nathan Fillion), την πολεμική του σύντροφο Zoe (Gina Torres), το σύζυγό της και  πιλότο Wash (Alan Tudyk), έναν μισθοφόρο τον Jayne (Adam Baldwin), την μηχανικό του πλοίου Kaylee (Jewel Staite) και μια επαγγελματία σύντροφο την Inara (Morena Baccarin). Τα άτομα του πληρώματος αγωνίζονται για να επιβιώσουν σε ένα σύμπαν κυριαρχούμενο από τη Συμμαχία, μια εταιρική υπερδύναμη που αποτελείται από υπολείμματα της αμερικανικής και κινεζικής κυβέρνησης. Καθώς το πλήρωμα του Mal παίρνει κάποιους νέους επιβάτες, έναν γιατρό τον Simon Tem (Sean Maher), τη μυστηριώδη αδελφή του River (Summer Glau) και έναν χριστιανό κληρικό που ονομάζεται Shepherd Book (Ron Glass), μπλέκουν  σε μια σύγκρουση με την συμμαχία που δεν μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν.

Με άλλα λόγια, πάρτε ένα συναισθηματικά φορτισμένο Han Solo, δώστε του πλήρες πλήρωμα εκλεκτών προσωπικοτήτων, ακολουθήστε τον προς τους εξωτερικούς πλανήτες με μια ατμόσφαιρα κλασικού Western και ακουστέ τους συντρόφους του και τους εχθρούς του να μιλούν κινέζικα σε τυχαία χρονικά διαστήματα και ίσως αρχίστε να έχετε μια ιδέα για το τι  είναι το “Firefly“. Ακούγεται σαν κάτι το οποίο αποκλείεται να είναι καλό σωστά; Αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα πρώτη φορά για το Firefly. Αμφισβήτησα ότι μια τέτοια σειρά φαινομενικά άσχετων ιδεών θα μπορούσε να είναι τόσο έξυπνη, συγκινητική και γοητευτική όπως τελικά αποδείχτηκε. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλούς οπαδούς του Firefly, είδα την σειρά όταν ήταν πολύ αργά για να κάνουμε οτιδήποτε ώστε να βοηθήσουμε να σωθεί από το μοιραίο τέλος της.

Τι είναι τόσο καλό λοιπόν στα δεκατέσσερα επεισόδια του Firefly που προβλήθηκαν; Πρώτα απ ‘όλα, τα σενάρια και οι ιστορίες του Whedon είναι φανταστικά, συνδυάζοντας μια ποικιλία ειδών, δίνοντας φόρο τιμής σε δεκάδες κλασικές ταινίες και δημιουργώντας μερικά αξιομνημόνευτα κομμάτια διαλόγου που ειπώθηκαν ποτέ σε μια sci-fi σειρά. Αντί να επικεντρωθεί σε θέματα μεγάλων ιδεών ή σε εξωγήινους, ο Whedon εστιάζει όλες τις προσπάθειές του στους χαρακτήρες του Firefly, δημιουργώντας μια ομάδα περίπλοκων αλλά και πιστευτών ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις που έρχονται μαζί κάτω από μια κοινή αιτία. Αγωνίζονται, υποστηρίζονται, και μαλώνουν σαν έναν πραγματικό κύκλο φίλων, όλα αυτά αντιμετωπίζοντας όλο και πιο δύσκολες περιστάσεις. Δεύτερον, το cast της σειράς είναι απλά τέλειο. Από την καταπληκτική ερμηνεία του Nathan Fillion στην παιδική αθωότητα της Summer Glau, από την αγριάδα  του Adam Baldwin που κλέβει την παράσταση στην αυθεντική σχέση του Alan Tudyk και της Gina Torres, το Firefly δεν ήταν απλά μια ομάδα ηθοποιών που έπαιζαν τον ρόλο τους αλλά ήταν πραγματικά μια οικογένεια. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές παρακολουθώ τη σειρά, συνεχώς βρίσκω τον εαυτό μου να χαμογελάει, καθώς η ομάδα εγκληματιών μας πρέπει να ξεπεράσει τις μεταξύ τους διαφορές, προτού ακόμη μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που τους φέρνει η Συμμαχία.

Τέλος, ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός. Μπορεί να μην νομίζετε ότι τα στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας και των Western θα ήταν ικανά να συνυπάρχουν στην ίδια σειρά, αλλά κάνετε λάθος. Σκονισμένοι οικισμοί, γραφικά φυλάκια και βρώμικοι παράνομοι που αφθονούν, διακόπτονται μόνο από κομμάτια τεχνολογίας και τη στρατιωτική συμμαχία. Τα πάντα από τα κοστούμια, τα μέρη, τα ειδικά εφέ στο Firefly ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Υπάρχει μια άνετη συνοχή σε όλα αυτά, κάτι που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ασυνάρτητα και αποδιοργανωμένα θα μπορούσαν να ήταν όλα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Whedon είχε αρκετές σεζόν στο μυαλό του και σχεδίαζε να πει μια πολύπλευρη ιστορία που το κανάλι Fox (και προφανώς οι περισσότεροι θεατές) απλά δεν είχαν την υπομονή να δουν μέχρι τέλους. Αν το Firefly ξεκινούσε να προβάλλεται σήμερα που οι περισσότερες σειρές είναι αρκετά ασαφείς και αργές στην αρχή τους, πιστεύω ότι θα είχε καταφέρει να αναπτυχθεί παραπάνω.

Κάτι τελευταίο που αξίζει να αναφερθεί είναι το αγαπημένο μου επεισόδιο, το όποιο είναι το Out Of Gas, και αυτό που αγάπησα σε αυτό είναι ότι μας δίνει τα Back stories όλων των χαρακτήρων και πως ενώθηκαν μεταξύ τους σε μια ομάδα. Όλα τα επεισόδια ήταν καταπληκτικά και ακόμα καλύτερος μέσα σε όλο αυτό είναι ο κεντρικός ήρωας, ο Mal Reynolds, ένας χαρακτήρας με τον οποίο όλα τα μικρά παιδιά θα ταυτίζονταν. Η δική μου άποψη λοιπόν για την σειρά είναι ότι είναι καταπληκτική όπως καταλάβατε. Ελπίζω να άρεσε το Review σε αυτούς που φοράνε τα καφέ παλτά της αντίστασης (άτομα που έχουν δει την σειρά) και  να μπουν και καινούρια μέλη στο πλήρωμα του Firefly (άτομα που θα δουν την σειρά).

*Υ.Γ.:  Για τα άτομα του καναλιού που ευθύνονται για το κόψιμο του Firefly με την ξαφνική αλλά αναπόφευκτη προδοσία τους, να ξέρουν πως για εμάς θα είναι πλέον μισητοί εχθροί όπως και η συμμαχία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Φραγγίδης

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;