Erased: Τι θα αλλάζατε αν γινόσασταν ξανά 11 χρονών

Τι θα κάνατε αν γινόσασταν ξανά 11 χρονών και ήσασταν ο μόνος που είχε την ευκαιρία να αποτρέψει μια δολοφονία;

Το Erased γνωστό στην Ιαπωνία ως Boku Dake Ga Inai Machi είναι μια ιαπωνική σειρά manga (μάνγκα, δηλαδή γελοιογραφίες, ονομάζονται τα ιαπωνικά κόμικς, εκτός της Ιαπωνίας. Τα manga αναπτύχθηκαν από την ανάμειξη ουκίγιο-ε και δυτικής τεχνοτροπίας ζωγραφικής, και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), που γράφτηκε και σχεδιάστηκε από τον Kei Sable. Έγινε anime σειρά που προβλήθηκε μεταξύ 8 Ιανουαρίου του 2016 και 25 Μάρτιου του 2016 με σκηνοθέτη τον Tomohiko Itô, γνωστό για την σκηνοθεσία του Sword Art Online και Death Note, και έγινε live action ταινία (είναι μια μορφή κινηματογραφίας ή βιντεογραφίας που χρησιμοποιεί ηθοποιούς αντί για κινούμενα σχέδια ή κινούμενες εικόνες) που κυκλοφόρησε στις 19 Μάρτιου του 2016. Τέλος κυκλοφόρησε και μια live action σειρά από την Netflix στις 15 Δεκεμβρίου του 2017. Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι το anime series.

Το Erased  είναι η ιστορία του Satoru Fujinuma, ενός 29χρονου που επιδιώκει  να γίνει  καλλιτέχνης ως δημιουργός manga και ο όποιος ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του δουλεύοντας σαν delivery boy σε μια πιτσαρία. Ωστόσο, η ζωή του δεν είναι τόσο απλή όσο περιγράφεται παραπάνω. Ο Satoru έχει μια δύναμη την όποια ο ίδιος αποκαλεί Revival (αναβίωση). Περιστασιακά, ο Satoru μπορεί και κάνει ένα άλμα λίγα λεπτά στο παρελθόν, με αρκετό χρόνο ώστε να του επιτρέπει να σώσει τη ζωή ενός ατόμου που βρίσκεται κοντά του. Παρότι το εισπράττει  ως ταλαιπωρία περισσότερο από υπερδύναμη, κάνει το καλύτερό δυνατό μετά από κάθε άλμα για να σώσει όποιον μπορεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, μετά από μια τέτοια «αναβίωση» θέτει σε κίνηση μια σειρά από γεγονότα που οδηγούν στη δολοφονία της μητέρας του, για την οποία τον καταδιώκουν. Έτσι ο Satoru κάνει μια «αναβίωση», όχι όμως λίγων λεπτών ως συνήθως, αλλά 18 χρόνων, από το 2006 στο 1988. Όποτε πλέον έχουμε ένα παιδί και όχι έναν ενήλικα που πρέπει να καταλάβει γιατί πήγε τόσο πίσω στον χρόνο έτσι ώστε να προσπαθήσει  να αποτρέψει μια σειρά από δολοφονίες. Πρέπει να σκεφτεί και να αναλογιστεί όλα τα στοιχειά ενός 18ετούς ανεξιχνίαστου μυστήριου, ενώ βρίσκεται στο σώμα ενός παιδιού έχοντας το μυαλό ενός 29χρονου.  Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει τους σχολικούς του βαθμούς, τους φίλους του και τις σχέσεις του γενικότερα, για να μην κινεί υποψίες, και αυτό είναι που κάνει το Erased υπέροχο.

 

Ο Satoru ξεκινά την ιστορία ως ένας κατεστραμμένος χαρακτήρας, αν και δεν καταλαβαίνει γιατί. Ως δημιουργός manga, είναι αρκετά ταλαντούχος, αλλά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια συναισθηματική σχέση με το έργο του και τους αναγνώστες του. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν είχε ποτέ τέτοιες συναισθηματικές σχέσης στη ζωή του. Στην παιδική του ηλικία ήταν μοναχικός και δεν είχε φίλους. Κάποια στιγμή, ένας μεγαλύτερος ηλικιακά γνωστός, του είπε, θέλοντας να τον βοηθήσει, πως μπορεί να υποκριθεί ενδιαφέρον για τις ενασχολήσεις των άλλων ώστε να κερδίζει τουλάχιστον τις επιφανειακές φιλίες. Βέβαια, καθώς μεγάλωνε, ποτέ δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάτι παραπάνω από επιφανειακές φίλιες. Το Erased, εκτός όλων των άλλων, έχει επίσης να κάνει με την  ιστορία του Satoru, που κερδίζει πραγματικές συναισθηματικές σχέσεις, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Επάνω σε αυτό το κομμάτι, συνδέεται υπέροχα το μέλλον και το παρελθόν του στην ιστορία.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του anime μας δείχνει την προσπάθεια του Satoru  να σώσει την συμμαθήτρια του Hinazuki Kayo, που ήταν το πρώτο θύμα του κατά συρροή δολοφόνου. Πηγαίνοντας τόσο πίσω στο παρελθόν, πιστεύει πως αυτός είναι ο φόνος που θα πρέπει να εμποδίσει έτσι ώστε η ζωή του μεγαλώνοντας να γίνει καλύτερη, αλλά ακόμα πιο σημαντικό για αυτόν είναι το να σωθεί αυτό το κορίτσι. Βλέποντας λοιπόν τον Satoru να προσπαθεί να έρθει κοντά με την Kayo, ελπίζοντας να της σώσει την ζωή, ο θεατής συγκινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ένας δικός μου αγαπημένος χαρακτήρας είναι η μαμά του Satoru, η Sachiko Fujinuma. Είναι πρώην εκφωνήτρια ειδήσεων. Ο σύζυγός της εγκατέλειψε αυτήν και τον Satoru πριν από πολλά χρόνια και έτσι έπρεπε να μεγαλώσει μονή τον γιο της. Έχει πολύ καλή αντίληψη των πραγμάτων και μπορεί, γρήγορα, να παρατηρεί τυχόν παρατυπίες. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι η καλύτερη μητέρα του κόσμου, γιατί καταλαβαίνει τα πάντα για τον γιο της και προβλέπει οτιδήποτε πρόκειται να κάνει. Επίσης ξέρει το τι χρειάζεται ο γιος της, κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή χωρίς ο ίδιος να της το πει. Αυτό οδηγεί τον Satoru να πιστεύει ότι η μητέρα του είναι μάγισσα κάτι που είναι πολύ αστείο όποτε το βλέπουμε.

Η αγαπημένη μου πτυχή του Erased είναι στην πραγματικότητα ο ιαπωνικός τίτλος και πώς αντανακλάται στην ιστορία. Στα ιαπωνικά, το anime ονομάζεται “Boku Dake Ga Inai Machi” ή “The Town Where I Alone Am Not There” ή “Η πόλη όπου μόνο εγώ δεν υπάρχω“. Αρχικά, μαθαίνουμε ότι η Hinazuki έγραψε μια έκθεση με παρόμοιο όνομα “Watashi Ga Inai Machi” ή “The Town that I do not have”  ή “Η πόλη που δεν έχω“. Η έκθεση είναι μια κραυγή για βοήθεια από ένα σαφώς κακοποιημένο παιδί. Μιλάει για τον τέλειο κόσμο της Hinazuki. Ένας κόσμος που είναι μόνη και μακριά από την πόλη, ελεύθερη και χωρίς να πληγώνεται από κανέναν από αυτούς.

 

Ο λόγος που έγραψα για το Erased είναι ότι παρόλο που βλέπω πολλά anime series, πραγματικά με άγγιξε και με γέμισε με πολλά συναισθήματα. Η ιδέα που με εξιτάρει περισσότερο στο Erased είναι όπως προδίδει και η αρχή του άρθρου, το τι θα έκανε ο καθένας διαφορετικά αν είχε την δυνατότητα να αλλάξει κομμάτια από το παρελθόν του. Το Erased είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με πολύ μυστήριο και φαντασία που έχει όμως επίσης και παρά πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ.  Θα ήθελα λοιπόν να το γνωρίσετε και εσείς μέσα από τα δικά μου μάτια, αν δεν το ξέρετε ήδη, και να κάνετε μια προσπάθεια να το δείτε, αν δεν το έχετε ήδη δει. Αποτελείται από 12 επεισόδια 30 λεπτών και πραγματικά αξίζει να επενδύσετε λίγο από το χρόνο σας σε αυτό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Φραγγίδης

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;