Seaspiracy: Άνθρωπος, το πιο επικίνδυνο ζώο του πλανήτη

Credits: Seaspiracy Official Facebook Page

 

Ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Seaspiracy” έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των συνδρομητών του Netflix τον τελευταίο καιρό, με τις ειδεχθείς σκηνές εκμετάλλευσης ζώων να έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα τελευταία χρόνια -ίσως καθυστερημένα-  όλο και περισσότερος κόσμος  στρέφεται προς έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής. Λιγότερη κατανάλωση ζώων, μειωμένη χρήση πλαστικών και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει τον ήδη ταλαιπωρημένο πλανήτη που υποφέρει από την ανθρώπινη ύπαρξη. Τρανή απόδειξη αυτού, το νέο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας Netflix “Seaspiracy”, το οποίο μας βυθίζει στα άδυτα της λαθροθηρίας. Οι εικόνες και τα στοιχεία που μας παρουσιάζει ο νεαρός δημοσιογράφος είναι αρκετά για να κάνουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους, να συλλογιστούν την κατάσταση πιο σφαιρικά και με περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες.

Η συνομωσία ενάντια στη θαλάσσια ζωή

Ένας ατρόμητος δημοσιογράφος, ο Ali Tabrizi, γοητευμένος με την θάλασσα και συγκεκριμένα τα δελφίνια και τις φάλαινες, συνειδητοποιεί πως τα πράγματα στον χώρο της αλιείας δεν είναι αγγελικά πλασμένα, όπως τα φανταζόταν. Μέσω έρευνας θα ανακαλύψει πως πολλές εταιρείες, ενώ υποτίθεται πως νοιάζονται για την βιωσιμότητα του πλανήτη, στην πραγματικότητα συνεργάζονται με θηρευτές ζώων που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο αφανισμού. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα στοιχεία τον οδηγούν και στο συμπέρασμα πως κάποια σήματα σε συσκευασίες τροφίμων που συναντάει και τα οποία δηλώνουν πιστοποίηση πως η αλίευση  έγινε με ασφαλή για τα υπόλοιπα ζώα τρόπο, είναι ψέματα. Ζώα χάνουν την ζωή τους ως παράπλευρη απώλεια για αυτά που έχουν ως στόχο.

Photo: Netflix, seaspiracy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς δεύτερη σκέψη, παρατάει ότι κάνει και ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους το οποίο δεν έχει ιδέα που θα τον βγάλει. Προορισμός του η Ιαπωνία για αρχή, μέρος το οποίο αποτελεί άντρο παραβατικότητας όσον αφορά στην παράνομη αλιεία ζώων που βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης. Αυτό που θα συναντήσει δεν το είχε φανταστεί ποτέ στην ζωή του. Εκατοντάδες φάλαινες, δελφίνια, σπάνια είδη τόνου και καρχαρίες σκοτώνονται προς όφελος των θηρευτών τους. Οι τρόποι που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλοι. Από τους πιο απλούς όπως φυσικά στους έμπορους για τροφή, αλλά και σε πιο ακραίους που δεν έχουν να κάνουν με τίποτα παραπάνω από ματαιοδοξία. Σε κάποιες περιοχές της Κίνας, μεγάλο δείγμα κύρους, δείχνει να παραγγέλνεις πτερύγιο καρχαρία. Όπως λέει ένας συνεντευξιαζόμενος του ντοκιμαντέρ, «Δεν έχει καθόλου θρεπτικά στοιχεία, ούτε καν κάποια ιδιαίτερη γεύση. Απλώς το τρώνε γιατί δείχνει ένα prestige.» Στην συνέχεια θα ακολουθήσει και η Λιβερία, για να μας δείξει τις δράσεις μιας οργάνωσης που κυνηγάει να αναχαιτίσει παράνομους αλιευτές. Ενώ στην Σκωτία θα αποκαλύψει την φρίκη πίσω από την αλίευση σολομών και το πόσες ασθένειες κουβαλούν, όπως για παράδειγμα ένα είδος ψείρας που τα σκοτώνει αργά και βασανιστικά.

Όσο βαθύτερα βουτούσε στα άδυτα αυτού του κυκλώματος τόσα περισσότερα ανακάλυπτε. Αυτό που προκαλεί εξαιρετικά θετική εντύπωση στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, πέραν των συγκλονιστικών πλάνων που συναντάει κανείς, είναι τα στοιχεία που παραθέτει καθ’όλη την διάρκεια του. Για κάθε στοιχείο που φέρνει στο φως, όπως για παράδειγμα πόσα ψάρια ή θηλαστικά σκοτώνονται ως παρεμπίπτοντα, δηλαδή ως παράπλευρες απώλειες, θα παρουσιάσει ένα γράφημα, στο οποίο θα δείξει τον αριθμό μίας σχετικής έρευνας.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Δεν είναι λίγες φυσικά και οι καταγγελίες που έχει δεχθεί το ντοκιμαντέρ, καθώς μετά την κυκλοφορία του, αρκετές οργανώσεις στράφηκαν εναντίον του. Συγκεκριμένα ο Μαρκ Παλμερ διευθυντής της IMMP, (Διεθνής Οργάνωση Θαλάσσιων Θηλαστικών), αυτά που είπε διαστρεβλώθηκαν με σκοπό την παραπληροφόρηση. «Είπα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην ζωή, αλλά οι κινήσεις μας μειώνουν τα σκάφη που εσκεμμένα κυνηγούν και παγιδεύουν δελφίνια, έτσι ο αριθμός των δελφινιών που σκοτώνονται είναι μικρός. Οι υπεύθυνοι του ντοκιμαντέρ υπονόησαν πως δεν έχουμε καθόλου επίγνωση του ότι σκοτώνονται δελφίνια. Αυτό δεν είναι αλήθεια», καταλήγει ο Πάλμερ, ενώ οι καταγγελίες συνεχίζονται από όλα τα μέτωπα.

Ο πλανήτης έχει φτάσει στα όρια του και το “Seaspiracy” – το οποίο προέρχεται από την ομάδα που δημιούργησε και το βραβευμένο “Cowspiracy”- είναι εδώ για να μας δείξει με τον πιο σκληρό τρόπο το πώς και γιατί. Είτε οι έρευνες και τα στοιχεία δείχνουν την πλήρη κατάσταση είτε όχι, η ίδια η φύση το βροντοφωνάζει. Η αλλαγή πρέπει να είναι άμεση και να ξεκινήσει χθες.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;