Οι top 5 σειρές spinoff που όλοι μας περιμένουμε

Η αγάπη για μια τηλεοπτική σειρά και τους χαρακτήρες της πολλές φορές οδηγεί στη «γέννηση» συγγενών σειρών. Οι σειρές αυτές φέρουν το όνομα «spinoffs» και επωφελούνται άμεσα από την επιτυχία της σειράς από την οποία ουσιαστικά προέρχονται. Το πλεονέκτημα αυτό όμως δεν αποτελεί κι εγγύηση. Έτσι, η δημιουργία και η κυκλοφορία μίας σειράς spinoff ενέχει ποικίλους κινδύνους και «τρικλοποδιές». Ωστόσο, στις περιπτώσεις που ξεπερνιούνται οι οποιεσδήποτε παγίδες, το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί άκρως απολαυστικό.

Τι είναι τα spinoffs;

Στο χώρο των μέσων (media) ο όρος spinoff αναφέρεται σε κάθε βιντεοπαιχνίδι, ραδιοφωνική, τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή αλλά και σε κάθε αφήγημα που προκύπτει μέσα από ένα ήδη υπάρχον έργο.

Διαφέρουν από τα prequel και τα sequel λόγω του ότι δεν παρουσιάζουν γεγονότα που άμεσα προηγούνται ή ακολουθούν την πλοκή ενός έργου. Συνδέονται μεν με την υπόθεση του κυρίως ή πρωταρχικού έργου αλλά αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα και τα προγράμματα spinoff είναι πως εστιάζουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, χρονικές περιόδους και, γενικότερα, σε διαφορετικές πτυχές του πρωταρχικού έργου.

Πετυχημένα και αποτυχημένα spinoffs

spinoff
Πηγή εικόνας: thewrap.com

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για επιτυχημένα spinoff, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αυτοστιγμεί. Όσον αφορά τις σειρές, έχουμε δει σειρές spinoff να ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς αλλά εντέλει να απογοητεύουν το κοινό από τα πρώτα κιόλας επεισόδια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν σειρές όπως το Joey (2004-2006) που δεν κέρδισε το κοινό και τους φαν των «Friends» αλλά και τα Fear the Walking Dead (2015-), Ravenswood (2013-2014) και Private Practice (2007-2013) μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν υπάρξει όμως και τηλεοπτικές σειρές spinoff που έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η σειρά Better Call Saul (2015-) που κατάφερε να απογειωθεί μέσα από την παρουσίαση ενός σχετικά άσημου χαρακτήρα του Breaking Bad καθώς και σειρές όπως το The Originals (2013-2018) που  «έχτισε» πάνω στους Original βρικόλακες και το σύμπαν του The Vampire Diaries.

Top 5 πιο πολυαναμενόμενες σειρές spinoff

Στο σύγχρονο άκρως ανταγωνιστικό και παραγωγικό χώρο της τηλεόρασης η δημιουργία μιας σειράς spinoff είναι μια σχετικά ασφαλής λύση. Η επιτυχία του πρωταρχικού έργου σίγουρα λειτουργεί σαν μαγνήτης για το κοινό. Στην επιτυχία των πρωταρχικών έργων βασίζονται και μερικές φιλόδοξες παραγωγές για τις οποίες υπάρχει έντονη συζήτηση τον τελευταίο καιρό. Άλλες από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ για άλλες το τοπίο παραμένει σχετικά θολό.

Lord of the Rings

spinoff lord of the rings
Πηγή εικόνας: cdn.hypb.st

Η σειρά spinoff που θα βασίζεται στη θρυλική πλέον σειρά ταινιών «Lord of the Rings» αναμένεται να κυκλοφορήσει από τα Amazon studios. Με budget που ανέρχεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερο κύκλο και αναμένεται να αποτελείται από πολλές σεζόν, με μέρος των γυρισμάτων να πραγματοποιείται στη Νέα Ζηλανδία, όπως συνέβη και στις ταινίες.

Όσον αφορά την υπόθεση, αυτή δεν έχει διαρρεύσει. Εντούτοις, είναι σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωμένο πως η σειρά spinoff του Άρχοντα θα εκτυλίσσεται κατά τη Δεύτερη Εποχή ή αλλιώς την εποχή του Νούμενορ, η οποία τελείωσε με την ήττα του Σάουρον από το συνασπισμένο στρατό ανθρώπων και ξωτικών.

Harry Potter

Πηγή εικόνας: nerdist.com

Παρά την έντονη φημολογία για μια σειρά spinoff με θέμα τον κόσμο του Χάρι Πότερ, το ενδεχόμενο για υλοποίησή της στο κοντινό μέλλον είναι μικρό. Εντούτοις, οι φαν του μαγικού κόσμου των βιβλίων της Ρόουλινγκ θα πρέπει να κρατήσουν τις ελπίδες τους γιατί η όλη πίεση κάτι μπορεί να καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο πως κι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των δημοφιλών ταινιών, Daniel Radcliffe, έχει εκφράσει την ισχυρή επιθυμία του για τη δημιουργία μιας σειράς spinoff με κέντρο τον κόσμο του Χάρι Πότερ.

Star Wars (Obi-Wan Kenobi)

obi wan spinoff
Πηγή εικόνας: joblo.com

Ένας από τους πλέον διακαείς πόθους των φαν του Star Wars πρόκειται να γίνει πραγματικότητα από το κανάλι Disney+. Ο Obi-Wan Kenobi επιστρέφει με τα γυρίσματα της σειράς spinoff που θα επικεντρώνονται στη δική του πλευρά της ιστορίας να ξεκινούν μέσα στο 2020.

Ο Ewan McGregor έχει ήδη συμφωνήσει να υποδυθεί τον διάσημο Jedi, ρόλο τον οποίο έπαιξε με ιδιαίτερη επιτυχία στα επεισόδια I, II και III που συνιστούν την τριλογία prequel του Star Wars («Η Αόρατη Απειλή», «Η Επίθεση των Κλώνων» και «Η Εκδίκηση των Σιθ»). Ο διάσημος ηθοποιός δηλώνει ενθουσιασμένος με την προοπτική να δει την ιστορία του Obi-Wan να ξετυλίγεται με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κεντρική ιστορία της σειράς θα περιλαμβάνει τις περιπέτειες του Obi-Wan μετά τη σφαγή των Jedi από τον Anakin Skywalker και τη μεταμόρφωση του μαθητή του στον απόλυτο κακό του Star Wars, τον Darth Vader. Μπορεί να δούμε και κάτι από το παρελθόν του (πριν τα γεγονότα της Αόρατης Απειλής), όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ξεκαθαριστεί κι είναι μάλλον αμφίβολο.

Game of Thrones (House of the Dragon)

Πηγή εικόνας: amazonaws.com

Μπορεί το τέλος του Game of Thrones να προκάλεσε έντονη απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα των θαυμαστών της σειράς, το HBO σκοπεύει όμως να επανορθώσει (κάπως) με το να φωτίσει μια άκρως μαγική και συναρπαστική περίοδο του κόσμου του George R. Martin. Το House of the Dragon είναι ένα βαρύ χαρτί στο τραπέζι της παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και υπόσχεται πολλά. Όταν έχεις να κάνεις με τον οίκο των Targaryen σίγουρα οι απαιτήσεις είναι πολλές, το ταξίδι όμως στα χρόνια της δυναστείας του οίκου των δράκων προβλέπεται τουλάχιστον συναρπαστικό.

Σημείωση: Το υλικό προς μεταφορά στη μικρή οθόνη έχει γραφτεί ήδη οπότε δε θα επαναληφθεί κάτι τύπου φινάλε Game of Thrones…ελπίζουμε!

Walking Dead: The World Beyond

spinoff the walking dead
Πηγή εικόνας: onebauer.media

Το συγκεκριμένο spinoff έχει ήδη τίτλο, κι αυτός το συνδέει απευθείας με το έργο από το οποίο προέρχεται, που δεν είναι άλλο από το The Walking Dead. Το κανάλι AMC βρίσκεται πίσω κι από αυτό το εγχείρημα, με τη σειρά «The Walking Dead: The World Beyond» να αποτελεί την 3η σειρά που εκτυλίσσεται στον δυστοπικό κόσμο των ζωντανών νεκρών.  Σύμφωνα με πηγές, η υπόθεση θα αφορά μια ομάδα ανθρώπων της νέας γενιάς, η οποία μεγάλωσε μέσα στον κόσμο των ζόμπι, δίνοντάς μας έτσι μια διαφορετική οπτική της ιστορίας με αρκετά διαφορετικούς χαρακτήρες.

Επίλογος

Τίποτα βέβαια δεν έχει οριστικοποιηθεί κι όλα μπορούν να ανατραπούν, μιας και πρόκειται για παραγωγές πολλών εκατομμυρίων. Ας ελπίσουμε βέβαια πως θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κάποια από αυτές τις σειρές στο μέλλον!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;