Mindhunter: μία ψυχολογική σειρά του Netflix

σειρά

Netflix και τάσεις τρελού εγκλεισμού στο σπίτι; Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Είναι άκρως θεραπευτικό το να αράζεις βλέποντας σειρά, με συντροφιά τον καφέ σου και ένα ωραίο vibe. Γι’ αυτό, λοιπόν, μία νέα προσθήκη στο Netflix είναι η σειρά που πρέπει να τσεκάρεις απαραιτήτως εάν σε εξιτάρουν οι σειρές εγκληματολογίας-ψυχολογίας. Let’s break it down a bit.

Ούσα λάτρης του criminal minds, όταν έρχεται η στιγμή να παρακολουθήσω τέτοιου είδους σειρά, είμαι άκρως προσεκτική με τον χαρακτηρισμό που θα της δώσω εκ των υστέρων. Και αυτό, διότι πολλές σειρές επαναλαμβάνονται, βασίζονται δηλαδή σε πλοκές άλλων. Αυτό δεν συμβαίνει με την σειρά του Netflix,το Mindhunter.

Holden Ford

Αναλυτικότερα η σειρά διαδραματίζεται γύρω από μία νεοσύστατη ειδική μονάδα του FBI που ειδικεύεται στην ανάλυση της εγκληματικής συμπεριφοράς και στην πρόβλεψη του εγκληματικού φαινομένου γενικότερα. Με σκοπό σαφώς την πρόληψή του. Την ομάδα αυτή απαρτίζουν ο ειδικός πράκτορας Holden Ford που είναι και ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας μας. Έχει στοιχεία της οξυδέρκειας του Sherlock Holmes αλλά κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει μία κρύα στάση στην συμπεριφορά του μερικές φορές που τον καθιστά τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα της σειρας.

Mindhunter
Πηγή Εικόνας: menshealth.com

Bill Tench

Στη συνέχεια έχουμε τον πράκτορα Bill Tench, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής αυτής της μονάδας του FBI. Ο χαρακτήρας αυτός είναι ένας οικογενειάρχης που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον γιό του και κατά συνέπεια με την γυναίκα του. Αυτό συμβαίνει, διότι το παιδί του έχει υποστεί διάφορα τραύματα και μέρα με την μέρα οι κοινωνικές του δεξιότητες, παρεμποδίζονται, ώσπου φτάνει σε σημείο να γίνει συνένοχος σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Wendy Carr

Η γυναίκα της σειράς είναι η Ψυχολόγος της μονάδας “Mindhunter” και ακαδημαϊκός, Wendy Carr, η οποία ζει μία διπλή ζωή. Είναι ομοφυλόφιλη όμως προκειμένου να μην δημιουργήσει αυτό το γεγονός προστριβές στον εργασιακό της χώρο, το κρατάει κρυφό. Κατά τα άλλα είναι μία πολύ εύστροφη γυναίκα, χωρίς την οποία η μονάδα αυτή δεν θα μπορούσε να συντονιστεί. Αυτά ήταν τα βασικά για τους χαρακτήρες της σειράς.

Πηγή Εικόνας: flix.gr

Η υπόθεση

Προχωράμε στο ζουμί της όλης φάσης, στο τι πραγματεύεται η σειρά “Mindhunter”. Όπως προαναφέραμε η σειρά πραγματεύεται την ανάλυση της εγκληματικής συμπεριφοράς και μετέπειτα την πρόληψή της. Πώς συμβαίνει αυτό όμως; Καλή ερώτηση. Η ομάδα αυτή κάνει interviews σε serial killers. Ακραίες συνεντεύξεις; Σίγουρα. Ενδιαφέρον; Ακόμη πιο σίγουρο. Μέσω αυτών των συνεντεύξεων που γίνονται από τους δύο πράκτορες, συλλέγουν δεδομένα τα οποία τους φανερώνουν τον τρόπο σκέψης του εγκληματία. Τι αισθάνθηκε όταν διέπραξε το έγκλημα; Ποιο ήταν το οικογενειακό του περιβάλλον; Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος; Πήρε κάτι ως ενθύμιο της πράξης του; Και άλλα πολλά ερωτήματα τέτοιου περιεχομένου εντός της σειράς, που τους κάνουν πιο ξεκάθαρους τους λόγους που οδήγησαν στην εγκληματική πράξη.

Mindhunter
πηγή εικόνας: flix.gr

Βάσει όσων δεδομένων συλλέγουν από τις συνεντεύξεις, η ψυχολόγος της ομάδας βοηθάει με τα απαραίτητα ακαδημαικά εφόδια, προκειμένου να κατηγοριοποιήσουν τον κάθε εγκληματία και να σκιαγραφήσουν συγκεκριμένα εγκληματικά προφίλ. Θα αναρωτηθείς γιατί να το κάνουν αυτό; Ποιο το νόημα δηλαδή; Σκοπός είναι βάσει όσων έχουν ειπωθεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα δεδομένα, για να μπορέσουν να εντοπίσουν νέους εγκληματίες, αλλά και να απλοποιήσουν την εγκληματική σκέψη.

Γιατί Mindhunter;

Είναι όσο ενδιαφέρουσα ακούγεται και ακόμα παραπάνω. Επίσης η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο “Mindhunter:Ιnside the FBI’s elite serial crime unit” από τους John E.Douglas και Mark Olshaker για όσους ενδιαφέρονται να αφήσουν την φαντασία τους να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες της σειράς και να τους δώσει την δική τους υπόσταση. Χωρίς δεύτερη σκέψη είναι μία σειρά από τις λίγες του Netflix  που αξίζει να την δει κανείς, διότι είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. I saved the best for last, I know! Οι συνεντεύξεις λοιπόν είναι αναπαραστάσεις από αληθινές εγκληματικές συνεντεύξεις και άρα οι υποθέσεις είναι αληθινές. Και τι πιο ωραίο από το αληθινό;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Σταμούλη

Το μυαλό μου μία εντροπία. Αθεράπευτα υπναρού με συχνές εκρήξεις ενέργειας και επιθυμίας να καλυτερεύσει την ζωή της , ιδίως μετά από μία κούπα καφέ. Συνήθως θα βρεθεί να ακούει μουσική , να απολαμβάνει ένα βιβλίο , να κάνει binge watching μία σειρά ή να αράζει με τα φιλαράκια της. Ενίοτε είναι και φοιτήτρια Ανθρωπολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;