Masterchef 5: ο τελικός και η πρώτη Ελληνίδα Masterchef!

masterchef, μαργαρίτα,τελικός
Πηγή: zappit.gr

Ο 5ος κύκλος του Masterchef έλαβε τέλος. Ο τηλεοπτικός διαγωνισμός μαγειρικής που μας κράτησε παρέα κάτι λιγότερο από 6 μήνες μόλις ολοκληρώθηκε. Και ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά. Με έναν προδιαγεγραμμένο και επιθυμητό τελικό. Με μία νίκη που περίμενε και επιθυμούσε η συντριπτική (συγγνώμη Ανούς) πλειονότητα του τηλεοπτικού κοινού. Η Μαργαρίτα είναι η νικήτρια. Είναι η πρώτη Ελληνίδα Masterchef!

Περί διαδικασιών

Ο φετινός τελικός του Masterchef αποδείχθηκε Ben-Hur! Είχε πρωταγωνιστές την Μαργαρίτα και τον Διονύση και τον είδαμε χωρισμένο σε 5 επεισόδια! Οι δοκιμασίες του τελικού ξεκίνησαν με μία ομαδική αποστολή. Καθένας εκ των φιναλίστ κλήθηκε να σχεδιάσει ένα μενού 3 πιάτων, την εκτέλεση των οποίων ανέλαβε μαζί με 2 παίκτες από το παρελθόν. Ο Διονύσης σε μία ‘αντι-αθλητική’, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση επέλεξε τον Τζιοβάνι, που αδιαπραγμάτευτα ήθελε να μαγειρέψει με τη Μαργαρίτα και τον Αλέξανδρο. Τον τελευταίο τον επέλεξε δε, αφού πρότεινε συνεργασία στη μεγαλύτερή του αντίπαλο, τη Μαρίνα, που ένα επεισόδιο πριν “έδιωξε” από το παιχνίδι. Η Μαργαρίτα δούλεψε με τη Μαρίνα και τον Παύλο και τελικά κατάφερε να πάρει τη νίκη για ένα μόλις βαθμό! Και η ομάδα της κέρδισε από 5.000 ευρώ έκαστος. Καλό μεροκάματο.

San (τ)i Χαλκιδική…έχει!

Η επόμενη δοκιμασία βρήκε τους φιναλίστ στη Χαλκιδική. Στις εγκαταστάσεις τους ξενοδοχειακού συγκροτήματος, για να μην πω χωριού, Sani Resort (not sponsored, αλλά σίγουρα wanna-be-sponsored). Εδώ κλήθηκαν να φτιάξουν ξανά ένα μενού τριών πιάτων, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. Υπήρξαν βέβαια και αυτοί που πρόσεξαν την ύπαρξη τροπικών φρούτων και υλικών που σίγουρα δεν βγάζει η Μακεδονία, αλλά το προσπερνάμε.

Για την τρίτη δοκιμασία παρέμειναν στη Χαλκιδική. Σε αυτήν έπρεπε να αντιγράψουν 3 πιάτα του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin Fredrik Berselius. Όπως αναμενόταν, η δοκιμασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Για τη Μαργαρίτα απεδείχθη δυσκολότερη αφού η σχέση της με τις αντιγραφές πιάτων δεν ήταν η καλύτερη. Το τελικό αποτέλεσμα, που μάθαμε μέρες αργότερα, έδωσε νικητή τον Διονύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που ξεχώρισε όμως ήταν η αυθόρμητη αγκαλιά που έκανε η Μαργαρίτα στον Σουηδό σεφ. Η αγκαλιά που τον έφερε σε αμηχανία και έκανε τον Κοντιζά να υπενθυμίσει ότι όλοι έχουν κάνει τα απαραίτητα τεστ. Μια αγκαλιά που προέκυψε από την ευγένεια και τη συμπαθή φυσιογνωμία του σεφ, και την αγνή πρόθεση της Μαργαρίτας.

Η επιστροφή στην κουζίνα του Masterchef

Για την τέταρτη δοκιμασία οι παίκτες επέστρεψαν στη γνώριμη κουζίνα του Masterchef. Και μαζί τους επέστρεψαν και όλοι σχεδόν οι παίκτες του φετινού κύκλου. Μαζί τους εμφανίστηκαν και οι γονείς του Διονύση, η κυρία Βασιλική και ο κύριος Αριστείδης. Ο Διονύσης τους υποδέχτηκε τρέχοντας πάνω τους σαν παιδί, αφού δεν είχε δει κανέναν δικό του για 6 μήνες σχεδόν. Μαζί τους εμφανίστηκε και ο Χρήστος, ο περιβόητος αρραβωνιαστικός της Μαργαρίτας που γνώρισε για πρώτη φορά και τον κουμπάρο του Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η έλευση της μητέρας της Μαργαρίτας. Η κυρία Σοφία ήρθε από τη Ρωσία για να δει την κόρη της μετά από 3 χρόνια! Για αυτή την τέταρτη ημέρα του τελικού οι παίκτες κλήθηκαν να αποτυπώσουν το χαρακτήρα τους και την ιστορία τους σε ένα μενού τεσσάρων πιάτων.

Η τελευταία δοκιμασία του τελικού

Πέμπτη και τελευταία δοκιμασία η δημιουργία 3 πιάτων αντιγραφής του πολυ-βραβευμένου Jason Atherton (που μπορείτε να βρείτε στη Μύκονο, in case you are intrested). Μια δοκιμασία που δεν πήγε και τόσο καλά λόγω της δυσκολίας ορισμένων τεχνικών. Βασικότερη αστοχία και των δύο παικτών η αποτυχία δημιουργίας ενός κελύφους από μαρέγκα. Μία παρασκευή που, όπως εντόπισαν τα “γατόνια” του Twitter, δεν πετυχαίνει πάντα και στο ίδιο το εστιατόριο του σεφ Atherton!

Η βαθμολογία και η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της βαθμολογίας έγινε ζωντανά από την κουζίνα του Masterchef. Η Μαργαρίτα αναδείχθηκε νικήτρια με διαφορά δύο πόντων από τον δεύτερο φιναλίστ. Κέρδισε εκεί που ξέραμε ότι είναι καλή. Κέρδισε στη δημιουργικότητα και στη γεύση. Το χέρι της Μαργαρίτας αν και έτρεμε λίγο, δεν αστόχησε!

Στον φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι 3 κριτές ήταν σχετικά σύντομοι και σίγουρα πιο χαλαροί από ποτέ. Έκαναν αστεία και πειράγματα με τους παίκτες αλλά και μεταξύ τους. Γιατί φυσικά ο Κουτσόπουλος δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο ούτε το ντύσιμο του Παύλου, ούτε το viral βιντεάκι που δείχνει τον Σωτήρη Κοντιζά ως Ιάπωνα τουρίστα στην Πάτρα!

Ποια είναι η πρώτη Ελληνίδα  Masterchef;

Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη γεννήθηκε στο Καζακστάν σε οικογένεια Ρωσο-Πόντιων. Έχασε τον μπαμπά της όταν ήταν τριών χρονών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τότε η μητέρα της Σοφία πήρε την Μαργαρίτα και την 1 έτους αδερφή της Σοφία και πήγαν στη Ρωσία, για να εγκατασταθούν λίγο αργότερα στη Καλλονή της Λέσβου. Η Μαργαρίτα σπούδασε μαγειρική. Δούλεψε πέντε χρόνια με τον Έκτορα Μποτρίνι, δούλεψε με τον σπουδαίο Γιώργο Στυλιανουδάκη, δούλεψε σε Λονδίνο και Νορβηγία και μπήκε στο Masterchef. Και όλα αυτά τα μάθαμε μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Η Μαργαρίτα στο Masterchef

Στο Masterchef μπήκε ως «Νίνα». Έτσι όπως την ήξεραν και στις κουζίνες. Από την πρώτη στιγμή αυτό που ξεχώρισε ήταν το γέλιο της. Ένα γέλιο που δεν ξεχνάς ποτέ. Φαινόταν μία άβγαλτη, χωρίς μεγάλη πείρα μαγείρισσα, που δεν τράβηξε την προσοχή του κοινού ούτε με κάποια προσωπική ιστορία ούτε με το πιάτο της. Πόσα λίγα ξέραμε!

Το μαγικό χέρι της Μαργαρίτας δεν άργησε να φανεί! Οι επιτυχίες της στα Mystery Boxes και στα Τεστ Δημιουργικότητας άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη. Οι σεφ μιλούσαν για μία μοναδική ικανότητα να συνδυάζει πολλά και φαινομενικά αταίριαστα υλικά! Πολύ συχνά δεν έβρισκαν λόγια για να χαρακτηρίσουν τα πιάτα της.

Οι παίκτες, σε συνεντεύξεις τους μετά την αποχώρηση τους, δεν παρέλειπαν ποτέ τη Μαργαρίτα από την πρόβλεψή τους για τη δυάδα του τελικού. Την παρομοίαζαν μάλιστα με τον Ρατατούι. Η Μαργαρίτα έπιανε τα υλικά, τα μύριζε, τα δοκίμαζε, άρχιζε να τα μαγειρεύει, ξαναδοκίμαζε, έβαζε κι άλλα, ξαναδοκίμαζε και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Οι αντιγραφές, τα ζυγίσματα και οι υπολογισμοί δεν ήταν το φόρτε της. Η ικανότητά της να δημιουργεί ήταν το δυνατό της χαρτί.

Η Μαργαρίτα όμως δεν ξεχώρισε μόνο επειδή είναι μια καλή μαγείρισσα. Παίκτες, κριτές και κοινό  έβλεπαν στη Μαργαρίτα ένα καλό παιδί. Μία κοπέλα καλοπροαίρετη, γλυκιά, αστεία, που χάριζε απλόχερα το γάργαρο γέλιο της. Που έλεγε πάντα ευχαριστώ και πίστευε στους ανθρώπους. Μια κοπέλα χωρίς πολλά φτιασιδώματα, με μία στραβή κοτσίδα, που έκανε αυτό για το οποίο ήταν γεννημένη. Μαγείρευε. Η Μαργαρίτα ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι. Ένα καθαρό ταλέντο και μια αγνή ψυχή. Πώς να μην την αγαπήσεις;

Η πρώτη αποχώρηση και η επιστροφή

Όλα πάγωσαν όταν μετά από μία πολύ δύσκολη δοκιμασία αντιγραφής, η Μαργαρίτα αποχώρησε από τον διαγωνισμό. Η στιγμή της αποχώρησής της καταρράκωσε ψυχολογικά, παίκτες, κριτές, παραγωγή και κοινό. Κανένας δεν το πίστευε. Την στιγμή της αποχώρησης της, όλοι ήταν με δάκρυα στα μάτια. Όλοι ήταν στεναχωρημένοι. Κανένας δεν είχε να πει κάτι κακό για αυτή. Όλοι την αγαπούσαν και την ξεχώριζαν.

Για καλή της τύχη (γιατί ξέρει η τύχη ποιους ευνοεί) η αποχώρησή της έγινε 3 μέρες πριν τις περιβόητες επιστροφές. Η Μαργαρίτα είχε μία δεύτερη ευκαιρία. Και την άρπαξε από τα μαλλιά! Μαγείρεψε όπως μόνο εκείνη ξέρει και πήρε με την πρώτη την ποδιά που την έβαλε ξανά μέσα στο σπίτι του Masterchef!

Fun fact: η Μαργαρίτα έχασε μόνο ένα Masterclass. Ήταν η τελευταία αποχώρηση πριν τις επιστροφές. Όπως και ο Ηρακλής, ο νικητής του GNTM, ήταν ο τελευταίος που αποχώρησε πριν τις επιστροφές. Έχασε μία δοκιμασία, επέστρεψε, έφτασε μέχρι τον τελικό και τον κέρδισε!

Αν λοιπόν, το τέλος φαινόταν προδιαγεγραμμένο πριν την αποχώρηση της, έγινε βέβαιο μετά την επιστροφή της. Η Μαργαρίτα δεν θα έχανε. Και το αναγνώριζαν και οι συμπαίκτες της. Όσο κι αν προσπαθούσαν, έπεφταν πάντα σε μία καλή μέρα της Μαργαρίτας. Μετά τον πρώτο μήνα περίπου, έμοιαζε σαν όλοι οι παίκτες να βρίσκονται απλά στο δρόμο της για τη νίκη. Ο επόμενος τίτλος του Masterchef έγραφε το όνομά της.

Ο Διονύσης

Το τελευταίο της εμπόδιο ήταν ο Διονύσης. Αν και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, η Μαρίνα ήταν αυτή που χαρακτηρίστηκε από την κοινή γνώμη ως η «κακιά» του φετινού Masterchef, τα πράγματα άλλαξαν. Αν και το κοινό χάρηκε πολύ με την αποχώρησή της, για λόγους που εξηγήσαμε εδώ, ο ρόλος του «κακού» άλλαξε χέρια. Και αποδόθηκε στο πρόσωπο του Διονύση.

Αυτό που καταλάβαμε όμως από τις συνεντεύξεις των παικτών που έφευγαν από το διαγωνισμό, είναι ότι τελικά ο Διονύσης ήταν εξ αρχής το μεγάλο αγκάθι στο Masterchef. Αυτός είχε μία νευρική και απότομη συμπεριφορά που δημιουργούσε προβλήματα στο σπίτι. Δημιουργούσε προβλήματα που επηρέαζαν την απόδοση και την ψυχολογία των παικτών. Επειδή όμως, μέσα στο σπίτι δεν ήμασταν, δεν μπορούμε να είμαστε και σίγουροι για το τι γινόταν.

masterchef, τελικός, διονύσης
Πηγή: star.gr

Αν μείνουμε σε αυτά που είδαμε, καταλάβαμε ότι ο Διονύσης είναι ένας καλός μάγειρας. Ένας μάγειρας με γνώση στις κλασικές τεχνικές που ενδιαφέρεται για την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Ένας μάγειρας που μπήκε ως μηχανή στο Masterchef, έβαλε στόχο και τον πέτυχε…παρά λίγο.

Το Ηappy Εnd

Το Masterchef 5 έκλεισε με το τέλος που ήθελαν σχεδόν όλοι. Ίσως με μοναδικό μελανό σημείο την απουσία του Τζιοβάνι. Το κοινό ήθελε να δει μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο παίκτες που δεν ξεχώρισαν μόνο για τις μαγειρικές τους ικανότητες, αλλά και για το ήθος τους και το χαρακτήρα τους.

Η νίκη της Μαργαρίτας λοιπόν είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Η Μαργαρίτα έγινε η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Masterchef. Έγινε και η δεύτερη νικήτρια (μετά τον Μανώλη Σαρρή) που πήρε το double (Silver Award και τελικό). Η Μαργαρίτα όμως δεν κέρδισε μόνο τα έπαθλα. Κέρδισε την αγάπη όλων. Κέρδισε το σεβασμό χάρη στον χαρακτήρα της και χάρη στις πράξεις της. Κέρδισε την εκτίμηση χάρη στα λόγια της και χάρη στη στάση της. Κέρδισε την αγάπη μας χορεύοντας πίσω από τους πάγκους την ώρα του γυρίσματος. Κάνοντας πλάκες με τον Τζαμαλή. Μασουλώντας τα υλικά πριν ξεκινήσει η μαγειρική. Στηρίζοντας τη Μαρίνα, όταν οι δυο τους ήταν οι μόνες γυναίκες στο παιχνίδι. Αγκαλιάζοντας τον Σουηδό σεφ. Δίνοντας στο Διονύση να κρατήσει το έπαθλο, λίγα δευτερόλεπτα αφότου το είχε κερδίσει.

Το κοινό ένιωσε δικαίωση με τη νίκη της Μαργαρίτας. Ένιωσε ανακούφιση και ελπίδα μέσα σε μία πολύ δύσκολη παγκόσμια συνθήκη. Βρήκε το φως και πίστεψε στη δύναμη του, ακόμα και μέσα από μικρόκοσμο της τηλεόρασης. Ακόμα και μέσα από ένα ριάλιτι. Κατάλαβε ότι αυτούς τους ανθρώπους θέλει στη ζωή του. Ένιωσε ότι το “Καλό νίκησε”!

Μαργαρίτα σε ευχαριστούμε!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Κάππα

Hello everyone! Είμαι η Άννα και στα 26 μου αποφάσισα να μην είμαι μία απλή couch potato. Αντί λοιπόν να στολιστώ από πάνω μέχρι κάτω με παγιέτες και στρας για να ξεφύγω από την απλότητα, είπα να μοιραστώ μαζί σας όσα βλέπω, ακούω, διαβάζω, μαθαίνω και δοκιμάζω. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλολογία, βγήκα να το γιορτάσω (πράγμα που δεν σας ενδιαφέρει) και άρχισα να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα για τα οποία θα προσπαθήσω να σας μιλήσω (πράγματα που ελπίζω να σας ενδιαφέρουν). Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;