Justified: Δεν Θα Φύγεις Ζωντανός Από Το Harlan

Όταν βλέπετε τον Timothy Olyphant να υποδύεται έναν αξιωματικό επιβολής του νόμου, γνωρίζετε ότι αυτό που παρακολουθείτε, είναι κάτι που διαδραματίζεται σε μια επικίνδυνη πόλη. Όπως όταν υποδύθηκε τον απρόθυμο σερίφη Seth Bullock στο Deadwood όπου έπρεπε να αντιμετωπίσει τους χρυσοθήρες, τους κακούς ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και ένα ξέσπασμα πανώλης. Το ίδιο και όταν υποδύθηκε τον σερίφη του Ogden Marsh στο The Crazies, όπου έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν ιό που μετέτρεπε τους ανθρώπους σε τρελούς δολοφόνους. Κατά συνέπεια, όταν εμφανίζεται ως ο ομοσπονδιακός σερίφης Raylan Givens στο Justified, είστε σίγουροι ότι θα μπλεχτεί σε πολλές περίεργες καταστάσεις.

Ευτυχώς, το Justified διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις με έναν τρόπο που το καθιστά ευχάριστο, όσον αφορά την παρακολούθηση. Βασισμένο σε χαρακτήρες και ιστορίες που δημιούργησε ο μυθιστοριογράφος Elmore Leonard, το Justified μας παρουσιάζει έναν ομοσπονδιακό σερίφη, του οποίου η ασυμβίβαστη αίσθηση της δικαιοσύνης αντικρούεται ολοένα και περισσότερο από τον περίπλοκο κόσμο στον οποίο ζει.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνομαι, ακούγεται λίγο βαρετό αλλά δείξτε υπομονή. Το να μην δώσετε στο Justified μια ευκαιρία θα ήταν σαν να απορρίπτετε το Mad Men επειδή αφορά μια βαρετή παλιά διαφημιστική εταιρεία. Το Justified όπως και όλες οι καλές τηλεοπτικές σειρές είναι κάτι περισσότερο. Είναι ένα δράμα βασισμένο σε χαρακτήρες, γεμάτο βία, πάθος, sex, θυμό, χιούμορ και ενός είδους ξεθωριασμένης, σκονισμένης και βρώμικης ομορφιάς.

Ο ομοσπονδιακός σερίφης Raylan Givens αρχικά φαίνεται σαν ένας από εκείνους τους απίστευτα cool τύπους που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, παρά μόνο στις ταινίες. Είναι κομψός, χαριτωμένος, γοητευτικός, εκφοβιστικός, επιλέγει προσεκτικά τα λόγια του και οδηγείται από μια ισχυρή αίσθηση του σωστού και του λάθους, που αντιστέκεται σε κάθε εξωτερική επιρροή. Φαίνεται σαν ένας από εκείνους τους τύπους που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ την αμφισβήτηση. Με άλλα λόγια είναι ένας μεγάλος ήρωας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς η σειρά προχώρα όμως, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι ο Raylan είναι ένας κατεστραμμένος χαρακτήρας. Είναι γεμάτος οργή και δυσαρέσκεια και αυτό φαίνεται σε κάθε αλληλεπίδραση του με τον έξω κόσμο. Ειδικά όταν μικροεγκληματίες τον ωθούν στα άκρα. Κάτι βέβαια το οποίο είναι ένα από τα πράγματα που τον καθιστούν τόσο ενδιαφέροντα.

Κανένας ήρωας, ανεξάρτητα από το πόσο απρόθυμος, κατεστραμμένος ή περίπλοκος μπορεί να είναι δεν είναι πλήρης χωρίς έναν καλό εχθρό. Και στον Boyd Crowder, ο Raylan βρήκε τον καλύτερο. Είναι απολύτως αντίθετοι, και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι. Οι δυο τους μοιράζονται μια μεγάλη, κοινή προσωπική ιστορία. Μεγάλωσαν μαζί, δούλεψαν μαζί σε ένα ανθρακωρυχείο και έσωσε ο ένας τη ζωή του άλλου σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ενώ ο Raylan, όμως, έφτασε να επιβάλλει τον νόμο, ο Boyd τον καταπατά. Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι δύο χαρακτήρες ενεργούν, βοηθά στην διαμόρφωση αυτής της υπερβολικά περίπλοκης σχέσης αγάπης-μίσους μεταξύ τους.

Ο Timothy Olyphant είναι, χωρίς αμφιβολία, το αστέρι αυτής της σειράς. Είναι αβίαστα cool, ελκυστικός και ικανός να μας μεταφέρει κάθε είδους περίπλοκο συναίσθημα με τον τρόπο που κινείται. Αν υπάρχει  κάποιος όμως, που μπορεί να του κλέψει την παράσταση, είναι ο Walton Goggins. Ανεξάρτητα από το πόσο κακός σαν χαρακτήρας είναι ο Boyd (αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης, στη γνωριμία μας, είναι απασχολημένος βομβαρδίζοντας εκκλησίες και  κηρύσσοντας την λευκή υπεροχή στους πιστούς και εξαρτημένους από τα ναρκωτικά ακολούθους του) η ηθοποιία του Goggins είναι απλά συναρπαστική. Το να παρακολουθείς έστω τον ένα από τους δύο είναι από μόνο του απολαυστικό. Σκέψου τώρα να έχεις τη δυνατότητα να τους δεις μαζί. Απλά ότι καλύτερο. Ακόμα κι αν σε κάθε επεισόδιο ο Raylan και ο Boyd βρισκόντουσαν να κάθονται σε ένα δωμάτιο μιλώντας απλά μεταξύ τους, θα ήταν αρκετό για να μας φέρει μπροστά στην οθόνη.

Το γράψιμο σε αυτή την σειρά είναι φανταστικό. Ο Graham Yost έχει ένα ενδιαφέρον βιογραφικό σημείωμα, έχοντας γράψει τα σενάρια για διάφορες ταινίες δράσης όπως το Speed, Hard Rain και Broken Arrow, καθώς και για τηλεοπτικές σειρές όπως Band of Brothers και Boomtown. Το Justified έχει γρήγορη πλοκή χωρίς να παραλείπει την εξέλιξη των χαρακτήρων. Είναι πνευματώδες χωρίς να είναι ανόητο,  έχει καλό ρυθμό, είναι ικανοποιητικό και σταθερά πιο έξυπνο από ότι φαίνεται στην αρχή. (Η δεύτερη σαιζόν ειδικότερα ενδείκνυται για πολλαπλές προβολές, επειδή συμβαίνουν τόσα πολλά σε τόσους πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να δοθεί η δέουσα προσοχή σε όλα μαζί, ταυτοχρόνως).

Στην δεύτερη σεζόν επίσης εμφανίζονται ορισμένοι καταπληκτικοί guest stars. Με την άφιξη της οικογένειας Bennett εμφανίζεται η μαμά και αρχηγός της οικογενείας Mags (Margo Martindale), η οποία από την μια είναι μια υπερπροστατευτική μητέρα και  από την άλλη ένας απίστευτα τρομακτικός χαρακτήρας. Υπέροχος ήταν και ο Jeremy Davies ως ο μικρός γιος της Mags ο Dickie. Γενικά στο Justified υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί που θα σας εντυπωσιάσουν σε όλες τις σαιζόν.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναλύω το πόσο καλή σειρά είναι το Justified, αλλά προτιμώ να σας αφήσω να το ανακαλύψετε και μόνοι σας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Φραγγίδης

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;