Αποχαιρετώντας σιγά σιγά το 2020, αρχίζουμε να αναλογιζόμαστε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν φέτος. Κάνουμε, δηλαδή, το λεγόμενο “Year Recap” και θυμόμαστε τόσο τις καλές όσο και τις κακές στιγμές της χρονιάς. Μέσα σε όλες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι πολυάριθμοι πυροβολισμοί σε σχολεία, κυρίως στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς το θέμα θίγει και η μικρού μήκους ταινία του netflix “Αν συμβεί κάτι σας αγαπώ” (If anything happens I love you) με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Το “If anything happens I love you” είναι μία animated ταινία με διάρκεια 12 μόλις λεπτών. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι υστερεί σε δυναμική ή ότι δεν περνάει επαρκώς το μήνυμα που θέλει να προβάλλει. Αντιθέτως οι γλαφυρές σκηνές και το συγκινητικό σενάριο που διαθέτει, μπορούν να “λυγίσουν” οποιονδήποτε θεατή, ακόμα και τους λιγότερο ευσυγκίνητους.

Η ταινία ξεκινάει δείχνοντας ένα ζευγάρι καθισμένοι στο τραπέζι, έχοντας αρκετή απόσταση ο ένας από τον άλλον. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν είναι και η… ιδανικότερη, καθώς φαίνεται έντονα πως είναι απομακρυσμένοι, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Βαθιά μέσα τους θρηνούν τον χαμό της έφηβης κόρης τους, η οποία υπήρξε θύμα πυροβολισμού στο σχολείο της. Και ενώ όλα δείχνουν να καταρρέουν με κάθε δυνατό τρόπο, η μητέρα βρίσκει μια παλιά μπλούζα του κοριτσιού. Σύντομα ταξιδεύει νοητά σε παλιές στιγμές που είχαν περάσει ως μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Με μία ακόμα αφορμή η μητέρα αποφασίζει να ανοίξει την πόρτα του δωματίου της κόρης της, η οποία και είχε παραμείνει κλειστή από την ημέρα του δυστυχήματος. Ξαφνικά αρχίζει να ακούγεται μουσική από το πικάπ που υπήρχε στο δωμάτιο, την οποία ακούει και ο πατέρας, και πηγαίνει να δει τι συμβαίνει. Η ταινία συνεχίζεται με πολλά και συγκινητικά flashback, αλλά στο τέλος δείχνει τους γονείς του κοριτσιού να είναι ξανά ενωμένοι και να προσπαθούν να ξεπεράσουν την μεγάλη αυτή απώλεια, αγκαλιασμένοι.

Παράλληλα και καθόλη την διάρκεια της ταινίας, η Youngran Nho που επιμελήθηκε το animation, εμπνεύστηκε από μία άλλη μικρού μήκους ταινίας ολλανδικής παραγωγής, με τίτλο “Father and daughter” (Πατέρας και κόρη). Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και ότι η Nho παίζει με τις σκιάσεις του animation, δείχνοντας έτσι την κόρη που προσπαθεί να φέρει ξανά κοντά τους γονείς της, για να μην καταρρεύσουν ως οικογένεια. Τέλος η απώλεια χρωμάτων δεν είναι τυχαία, καθώς συμβολίζει τον θρήνο που περνάει η μητέρα και ο πατέρας του κοριτσιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την δημιουργία της ταινίας “If anything happens I love you”, οι σκηνοθέτες McCormack και Govier, συναντήθηκαν με πολλούς γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ώστε να κάνουν το φιλμ πιο ρεαλιστικό. Επιπλέον συνεργάστηκαν με τον Αμερικανικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό “Everytown for Gun safety” και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν το σενάριο.

Ακόμα και το γραπτό μήνυμα που φαίνεται να στέλνει το κόριτσι στους γονείς της λίγο πριν πεθάνει, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Συγκεκριμένα οι μαθητές του λυκείου Marjory Stoneman στο Douglas, τόσο οι επιζόντες όσο και αυτοί που απεβίωσαν, έστειλαν παρόμοια τέτοια μηνύματα στους γονείς τους κατά την διάρκεια σχολικού πυροβολισμού.

Το φαινόμενο των σχολικών πυροβολισμών, λοιπόν, αν και δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα για τα παιδιά που ζουν στην Αμερική. Η εύρεση όπλου, ακόμα και νόμιμη, δεν είναι καθόλου δύσκολη στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο και την περίπτωση ένας μαθητής να διαπράξει κάτι τόσο αποτρόπαιο.

Συχνά, το άτομο που θα ξεκινήσει τον πυροβολισμό είναι ψυχικά ασταθές ή έχει βιώσει στοχοποίηση, μοναξιά, σχολικό εκφοβισμό, και πολλά άλλα, που τον ωθούν σε ένα τέτοιο έγκλημα. Σαφώς, αυτό δεν δικαιολογεί τις πράξεις του, και από την στιγμή που θα πατήσει την σκανδάλη, δε θα μπορέσει ποτέ να φέρει πίσω την ανθρώπινη ζωή που χάθηκε. Το τελευταίο αποτυπώνεται άμεσα στη ταινία, αφού όσο και αν οι γονείς του κοριτσιού θρηνούν, δυστυχώς για εκείνους, δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της πραγματικότητας…

Μία τόσο δυνατή ταινία, όπως το “If anything happens I love you”, αξίζει σίγουρα περισσότερες προβολές, καθώς θίγει ένα επίκαιρο και σοβαρό ζήτημα, ευελπιστώντας πως έτσι θα καταφέρει να ευαισθητοποιήσει και το κοινό. Εάν θέλεις μπορείς και εσύ να την δεις, αποκλειστικά στο Netflix!


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 5 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Οι φίλοι μου με χαρακτηρίζουν αστεία, υποστηρικτική και φιλόδοξη, αλλά παράλληλα παραπονιάρα και πεισματάρα! Εγώ θα πω απλά ότι με λένε Χαρά και είμαι 18 χρονών, φοιτήτρια πλέον στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Αγαπώ το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να γράφω και να κάνω βόλτα στην παραλία.