Η Βία και η Αναπαραγωγή της από την Τηλεόραση

Βία και Τηλεόραση

 

Βία· λέξη ηχηρή που δηλώνει τη χρήση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης ενός ή περισσοτέρων ατόμων προς επιβολή της θέλησης τους σε κάποιον άλλον, λαμβάνοντας ποικίλες μορφές· δύναται για παράδειγμα να είναι σωματική, λεκτική ή ψυχολογική.

Βία : Η έξαρση

Και μπορεί ανέκαθεν να υπήρχε, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση αυτής ακόμα και εντός των σχολείων μεταξύ των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που ως στόχο έχουν την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών και των παιδιών για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying). Όπως δεν είναι τυχαία και τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα κυρίως στις Η.Π.Α, με μαθητές που εισέρχονται σε σχολεία ένοπλοι, με οδυνηρές συνέπειες. Γεννάται , λοιπόν, το ερώτημα· πώς είναι δυνατόν τα παιδιά, που βρίσκονται στην πιο τρυφερή τους ηλικία, να ασκούν βία σε άλλα και να επιθυμούν να προκαλέσουν κακό; Σίγουρα, το ζήτημα είναι πολύπλευρο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν κάποιον (ενήλικο ή ανήλικο) στην εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών. Μπορούμε χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τους κοινωνικούς, οικογενειακούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε έναν εξ αυτών και συγκεκριμένα στην τηλεόραση.

Βία και Τηλεόραση

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα δούμε πλήθος τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπου προβάλλεται η βία· σειρές, δελτία ειδήσεων, ταινίες ακόμα και κινούμενα σχέδια. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί, πως τα εν λόγω τηλεοπτικά προγράμματα προβάλλονται νωρίς και μάλιστα δίχως την ακατάλληλη σήμανση. Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος έγκειται στο ότι όλες αυτές οι εικόνες ,χωρίς δυστυχώς να γίνεται αντιληπτό, περνούν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να τις αναπαράγει στην καθημερινή του ζωή. Μα αυτή η βλάβη δεν είναι η μοναδική. Πλέον ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αποκτήσει «ανοσία» στη βία. Δεν του προκαλούν την ίδια εντύπωση τα φαινόμενα αυτά, μένει πολλές φορές απαθής απέναντί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επειδή, λοιπόν, αποτελεί ένα καίριο κοινωνικό ζήτημα και λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος, ότι τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολλά μηνύματα προερχόμενα από ποικίλες πηγές,  οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στα προγράμματα που βλέπουν τα παιδιά τους αλλά και οι ενήλικες να κάνουν εκλεκτικότερη επιλογή των προγραμμάτων που παρακολουθούν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;